Szervezett bűnözői körök biztosítják az autókat és a sofőröket a budapesti taxis társaságoknak?

Szervezett bűnözői körök biztosítják az autókat és a sofőröket a budapesti taxis társaságoknak?
Megosztom

Több mint 2 hónappal ezelőtt a budapesti taxis társaságok képviselői közös levélben fordultak Orbán Viktor miniszterelnökhöz, azt kérve, hogy az illetékes hatóságok az eddiginél hatékonyabban lépjenek fel a csaló, az utasokat és az államot megkárosító „taxisokkal” szemben. „A tisztességes személyszállító szolgáltatók és az érdekképviseletek a továbbiakban is minden szakmai segítséget megadnak a hatóságoknak feladataik maradéktalan ellátásához” – jelezték segítő szándékukat a kormányfőnek. De vajon a nagy taxiscégek mindent megtesznek annak érdekében, hogy a csalások megszűnjenek?

A közelmúltban a Privatkopo.hu beszámolt arról, hogy a Taxify Hungary Kft. gyanús gazdasági társaságokkal állt/áll szolgáltatói szerződésben, amelyek sofőrt és gépkocsit biztosítottak/biztosítanak az észt kötődésű fuvarszervező vállalkozásnak.

A nagyok alsóbb szintre tolták a csalásokat

A közismert fővárosi taxis társaságok ma már csupán fuvarszervezéssel foglalkoznak, sofőröket nem alkalmaznak, gépkocsikat nem üzemeltetnek. A nevet, logót (pl.: Főtaxi, Taxify, stb.), valamint a – diszpécserszolgálat és applikáció által – fuvarcímeket biztosítják a sofőröknek. Ezért tőlük havonta 100 ezer forint körüli összegeket (ügynevezett tagdíj) szednek be. Vannak olyan társaságok is, ahol plusz költségek, úgynevezett leadó is terheli a gépkocsivezetőket, például a Főtaxi a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren személyszállító szolgáltatást végző sofőröktől 1700-1900 forint leadót kasszíroz – fuvaronként.

Ezzel a módszerrel a fuvarszervező cégek „alsóbb”szintre tolták a csalásokat, így ők tisztának és tisztességesnek látszanak, bár pontosan tudják, mik történnek a velük szerződéses viszonyban álló „alvállalkozóknál”, amelyek jellemzően

– valamelyik székhelyszolgáltató címén elérhetők (majd később elérhetetlenek)

– egyáltalán nem, vagy csupán 2-4 órás részmunkaidőre jelentik be a sofőröket

– a munkaadót terhelő járulékokat nem fizetik meg az államnak

– a fuvardíjak áfáját nem vallják be az adóhivatalnak

– az általuk üzemeltetett személygépkocsik bérleti díját feketén, zsebbe egyenlítik ki a bérbeadóknak, így áfát ebben az esetben sem fizetnek az államkasszába.

Aztán, ha túl sok szenny gyűlik össze az „alvállalkozónál”, egyszerűen „eldobják”, fantomizálják a stróman nevén futó „problémás” vállalkozást, amellyel a költségvetési csalásokat elkövették. És jöhet a következő cég… Aztán a következő, majd a következő, és így tovább, amíg világ a világ. A bűnözés egyértelműen szervezett formában zajlik, minden területnek megvan a maga „specialistája”, a többlépcsős rendszert úgy építették fel, hogy az igazi nagyhalakhoz a hatóságok ne férjenek hozzá, ne találjanak rajtuk fogást.

„1 kérdésre válaszoltam”

A Corner Car Center Kft. ügyvezető-tulajdonosa, Bíró Péter Balázs a Privatkopo.hu-nak azt állította, hogy a társaság működése során betartja a vonatkozó törvényeket, a NAV munkatársai az ellenőrzéseik során nem találtak visszaélésre utaló jeleket a vállalkozásnál.

A bűnügyi portál az alábbi kérdéseket intézte a cég képviselőjéhez:

Cégük üzleti kapcsolatban áll-e a Taxify Hungary Kft-vel?

Társaságuk ad-e (adott-e) bérletbe személygépkocsikat a Taxify Hungary Kft.-vel szerződéses viszonyban álló (vagy állt), taxis személyszállítás tevékenységet végző gazdasági társaságoknak?

Társaságunknak volt-e üzleti kapcsolata (gépkocsi bérleti jogviszony) a következő cégekkel (bármelyikkel): Taxi Cab Holding Kft., Man Trans Holding Kft., Speed-Evolution Kft., Monocar Holding Kft, Fanatic Transport Kft., SPEED DRIVER Kft., E-TRON CARS Kft., PPL Transport Kft., Yellow Line Flotta Kft.?

Társaságuk könyvelésében az elmúlt 5 évben az összes, taxi személygépkocsi bérbeadásából származó bevételt szerepeltették?

Megfelel-e a valóságnak, hogy társaságuk a biztosító által gazdasági totálkárosnak minősített személygépkocsikat megjavít, majd azokat taxis személyszállítás tevékenységet folytató cégeknek adja bérbe?

Megfelel-e a valóságnak, hogy a korábban taxis személyszállításra bérbe adott gépkocsikat kb. egy-másfél év taxis „szolgálat” után értékesítik, úgy, hogy a gépjármű taxi előéletét elhallgatják a vevők elől?

Ismeri-e Ön K. Rolandot (a vezetéknevet a személyiségi jog védelme miatt most nem közöljük – a szerk.)?

A Corner Car Center Kft. ügyvezetője a hét kérdésből mindössze egyre válaszolt: „Egyetlen egy autót se adtunk még el a taxik közül. az összes autó, amelyiket taxinak adtunk bérbe, a mai napig taxiként üzemel. ha majd egyszer értékesíteni fogjuk, akkor taxiként fogjuk értékesíteni.” A lap ismételt megkeresésére Bíró így reagált: 1 kérdésre válaszoltam.”

A Privatkopo.hu információja szerint a kft. mintegy 70-80 darab, taxiként üzemelő személygépkocsit ad bérbe folyamatosan taxis személyszállítás tevékenységet folytató vállalkozásoknak. Az autók jellemzően a „Taxify” logójával felmatricázva gurulnak a főváros útjain.

A sofőrök bérleti díjat fizetnek a Róna utcában, érkeznek a Taxify matricás autók

A gépkocsik heti bérleti díja 60 ezer forint, amely összeget egy ideig csütörtök és péntek napokon fizethették meg a sofőrök a bérbeadónak a Budapest XIV. kerület Róna utca 205-207. szám alatti épületben. Újabban Budapest XI. kerületében történik a bérleti díjak megfizetése.  A bűnügyi portál több forrásból származó értesülése szerint a pénzek számla nélkül vándorolhatnak a bérlő pénztárcájából a bérbeadó zsebébe – sajnos a Corner Car Center Kft. ügyvezetője nem válaszolt a Privatkopo.hu erre vonatkozó kérdésére (sem). Miként arra sem, hogy ismeri-e K. Rolandot, akit a taxistársadalomban az áfát és munkaadói járulékokat nem fizető bukócégek „menedzsereként”, a taxinak bérbe adott autók heti bérleti díjának begyűjtőjeként emlegetnek.

„Amíg kormány korábbi intézkedéseinek köszönhetően nagymértékben fehéredett a személyszállítási ágazat (…), addig sajnos továbbra sem csökken azok száma, akik a jogszabályok megkerülésével vagy be nem tartásával továbbra is úgymond a zavarosban halásznak” – tudatták Orbán Viktorral a budapesti taxis fuvarszervező cégek képviselői.

A saját felelősségükről egy szót sem szóltak.

(A következő cikkben a szükséges engedélyek nélkül tevékenykedő, az utasokra a Viber telefonos rendszerben csoportokba szerveződve vadászó, az úgynevezett „uber” sablon alapján működő csalókkal foglalkozik ismét a Privatkopo.hu. „Hogyan terjeszthetik illegális szolgáltatásukat zavartalanul okostelefonos applikációkon keresztül?” – tették fel a kérdést a kormányfőnek küldött levelükben a fuvarszervező taxis társaságok. Meghökkentő módon az egyik szélhámos csapat annak a népszerű taxis vállalkozásnak az applikációját használja, amelynek képviselője a nyilatkozat aláírói között szerepel…)

Forrás: Privátkopó 2019.