#megkérdeztük #taxi

#megkérdeztük #taxi
Megosztom

A Sárgaláz levelét ismét megírta, és elküldte a hatóságoknak, úgy mint BRFK, BKK, NKH, NV, Minisztérium…. Egyenként, külön-külön, csak hogy ők is értsék…

Tárgy: tájékoztatás kérése

Tisztelt Illetékes!

Kérem teljes körű tájékoztatását az alábbi ügyben. Jómagam független szolgáltató (freelancer) taxisként dolgozom Budapesten. Az utóbbi hétvégeken megszaporodtak a mindenre kiterjedő taxi ellenőrzések. Szeretnék tisztában lenni azzal, mihez van jogom, és mihez nincs. Az ellenőrző szerveknél (Rendőrség, NKH, BKK, NAV, stb.) súlyos hiányosságokat tapasztaltunk, tapasztaltam a helyszínen való tájékoztatásban.

A félreértések elkerülése végett az alábbi kérdésekben várom mielőbbi tájékoztatásukat:

  • Egy szimpla taxi gépjármű ellenőrzés meddig terjedhet a kötelező engedélyek, iratok meglétén és a szondáztatáson túlmenően?
  • Joguk van-e a gépjárművet látványosan, a lakosság, az utcán sétálók szeme láttára átvizsgálni, a gépkocsivezetőt látványosan megmotozni?
  • Joguk van-e kellemetlen, megalázó helyzetbe hozni a taxist az utasai, vagy nyilvánosság előtt?
  • Kell-e az ilyen jellegű vizsgálathoz, ellenőrzéshez valami külön engedély (ahogy pl. a házkutatáshoz is kell egy házkutatási parancs)?
  • Jogom van-e videóra venni az intézkedést a későbbi esetleges vitás kérdések tisztázása érdekében?
  • Amennyiben igen, az esetleges videót hogyan és milyen feltételekkel tehetem közzé a közösségi média felületein (arckitakarás, stb.)
  • Az ellenőrző szerveknek kell-e jegyzőkönyvet kiállítani az ellenőrzésről? Ha igen akkor minden esetben, vagy csak akkor, ha szabálytalanságot észleltek?
  • Amennyiben nem állítanak ki jegyzőkönyvet, a gépkocsivezető vagy az utas kérésére meg kell ezt tenniük az eljáró szerveknek?
  • Az aláírásommal elismerek mindent, ami a jegyzőkönyvbe írva van, vagy csak azt írom alá, hogy elolvastam? –J
  • jogom van-e a jegyzőkönyvet kiegészíteni a saját észrevételeimmel?
  • Jogom van-e elkérni az intézkedő nevét, jelvényszámát (ha van), illetve egyéb, azonosításra szolgáló adatait?
  • Amennyiben az ,,alapos gyanú”, mint feltételezés megáll, mert taxis vagyok, elég hozzá egy VII. kerületi polgármester rágalmazása, miszerint a taxisok terjesztik a drogot a bulinegyedben, vagy Sváby András riportja, miszerint minden független taxis órapörgető hiéna, esetlegesen Reich Ádám Főtaxi alkalmazott hivatalos szerveknek tarott előadása, mely szerint a független szolgáltatók „kütyüs órapörgetők”, vagy ennél azért komolyabb bizonyítékok kellenek adott taxis ellen?

Kérem, minden kérdésemre egyszerűen, jogi szakkifejezések csűrése-csavarása nélkül válaszoljanak, hogy én és a hozzám hasonló ,,egyszerű” taxis is értse.

Megjegyezni kívánom, hogy az ellenőrzések során nem kaptak el semmivel, minden papírom és egyéb dolgom rendben van, viszont a médiában és a politikában ellenünk (taxisok ellen) indított lejárató kampány miatt szükségét érzem, hogy tisztában legyek a jogaimmal és lehetőségeimmel.

Várom válaszukat

Tisztelettel:

Sárgaláz – taxisok blogja nevében

Kiss Marianna