Káosz-projekt

Káosz-projekt
Megosztom

Alakul a káoszteremtés, bocsánat, forgalomcsillapítás a fővárosban. Most újabb városrészben kísérleteznek az autósok idegrendszerével és tűrőképességével.

Menetirány-változások, megszűnő parkolóhelyek, utcalezárás: teljesen felborulhat Újlipótváros közlekedése

Forgalomcsillapítási javaslatot tett közzé a főváros, melynek célja, hogy csökkenjen az átmenő autós forgalom Újlipótvárosban. Szerintünk nyugodtan véleményezhetnék a taxisok is.

Az alábbi tervek szerepelnek benne:

  • a Hegedűs Gyula utca (Balzac és Radnóti Miklós utca között): közösségi közlekedéssel és kerékpárral (kékkel jelölve) a jelenlegi rend szerint lehet majd közlekedni. Egyéni gépjárművel (lilával jelölve) a haladási irány megfordul, valamint a tömbkerülést kötelező haladási iránnyal zárja ki (a szakasz végén csak a Visegrádi utca felé lehet kanyarodni). A beavatkozás 17 db parkolóhely megszüntetésével jár.
  • Pannónia utca (Balzac és Radnóti Miklós utca között): közösségi közlekedéssel és kerékpárral (kékkel jelölve) a jelenlegi rend szerint lehet majd közlekedni. Egyéni gépjárművel (lilával jelölve) a haladási irány megfordul, valamint a tömbkerülést kötelező haladási iránnyal zárja ki (a szakasz végén csak a Tátra utca irányába lehet kanyarodni). Mindez 7 db parkolóhely megszüntetésével jár.
  • Balzac utca (Pannónia és Hegedűs Gyula utca között): egyéni gépjárművel (lilával jelölve) a haladási irány megfordul, a tömbkerülés kötelező haladási irány megadásával zárható ki (a szakasz végén csak a Csanády utca felé lehet kanyarodni). A szakasz kerékpárral két irányban járhatóvá válik. A beavatkozás nem jár parkolóhely csökkenéssel.
  • Radnóti Miklós utca (Pannónia és Hegedűs Gyula utca között): egyéni gépjárművel (lilával jelölve) a haladási irány megfordul, a tömbkerülés kötelező haladási irány megadásával zárható ki (a szakasz végén csak a Katona József utca felé lehet kanyarodni). Az ellenirányú kerékpározhatóságot a gépjárműforgalom átrendeződésének függvényében javasolják engedélyezni. A beavatkozás az autóparkolóhelyek számát nem csökkenti.
  • Pozsonyi utca (Ipoly és Victor Hugo utca között): a szakasz az Ipoly utca felé egyirányúvá válik az egyéni gépjárműforgalom számára (lilával jelölve), kerékpárral továbbra is mindkét irányból járható marad (kékkel jelölve). A rakpartra tartó átmenő egyéni gépjárműforgalmat kötelező haladási iránnyal zárja ki (Victor Hugo utcáról csak jobbra lehet majd kanyarodni, kivéve BKK és kerékpár). A beavatkozás az autóparkolóhelyek számát nem csökkenti.
  • Pozsonyi utca (Radnóti Miklós utcai csomópont): a Radnóti Miklós utca és a Budai Nagy Antal utca közötti szakaszra csak BKK, kerékpár, illetve célforgalmi okból lehetne behajtani (lila körrel jelölve) ezzel elterelve a rakpart felé igyekvő átmenő egyéni gépjárműforgalmat. A beavatkozás az autóparkolóhelyek számát nem csökkenti.
  • Katona József utca (Borbély és Visegrádi utca között): a Nyugati tér kikerülése miatt behajtó gépjárműforgalom miatt kerül lezárásra (lila x-szel jelölve). A terület elérhetősége érdekében a Borbély utca egyirányúsága megfordul (lilával jelölve). A beavatkozás 7 db autóparkolóhely megszüntetésével jár. Az első elem összesen 31 db parkolóhely megszüntetésével jár.
  • Kényelmesen gyalogolható Radnóti Miklós / Visegrádi utca: vizsgálható a nagyobb gyalogosforgalomú Radnóti Miklós utcán (Tátra és Váci út között) vagy a Visegrádi utcán (Szent István körút és Balzac utca között) a parkolás párhuzamossá rendezése. A beavatkozás célja, hogy ki lehessen próbálni, milyen az akadálymentes, kényelmes szélességben sétálható Radnóti Miklós, illetve Visegrádi utca. Az érintett szakaszokat narancssárga színnel jelölték. A beavatkozás összesen 76 db (Radnóti Miklós utca) vagy 61 db (Visegrádi utca) parkolóhely megszűnésével valósítható meg.
  • Gyalogos zöldút összekapcsolása: a Gergely Győző és a Felka utca között húzódik egy fákkal, bokrokkal és járdával határolt zöld folyosó. Az útvonal folytatólagosságát egy forgalmi sáv, valamint mindkét oldalon parkoló autók vágják el. A javaslat 15 db autóparkolóhely megszüntetésével, valamint az úttesten (a Határ úti közösségi közlekedési csomópontihoz hasonló) pöttyös gyalogos átvezetéssel jöhetne létre (zölddel jelölve).
  • Gárdonyi Géza Általános iskola előtti teresedés: a beavatkozás célja, hogy az iskola előtt fizikai elemekkel védett közösségi tér jöjjön létre, ahol a gyerekek tanítás előtt, illetve a szünetekben időt tölthetnek (sárgával jelölve). Az átalakítás az elhaladó gépjárművezetőket nagyobb figyelemre, óvatosságra fogja sarkalni. Hozzávetőlegesen 8 db parkolóhely megszüntetésére van szükség.
  • Borbély park kiterjesztése – Thurzó és Visegrádi utcai teraszok: a Katona József utca Borbély és Visegrádi utca közti lezárásával felszabaduló közterület lehetőséget ad annak ,,belakására” a környező parkhoz kapcsolódva (lila x-szel jelölve). A Thurzó és a Visegrádi utca sarkán 4 db parkolóhelynyi területen többfunkciós területet lehet létrehozni, amelyből a sarkon található vendéglátóhely is profitálhat teraszok kihelyezésével (rózsaszínnel jelölve). A beavatkozások összesen (hozzávetőlegesen) 27 db parkolóhely megszüntetésével valósíthatók meg. 

A tervekről szeptember 15-ig mondhattok véleményt az önkormányzat oldalán.

Forrás: 13.kerulet.ittlakunk.hu