Akár kétszeresére emelnék a díjaikat a taxisok

Akár kétszeresére emelnék a díjaikat a taxisok
Megosztom

Most az elszálló üzemanyagárak ütötték ki a biztosítékot az évek óta változatlan áron dolgozó taxisoknál. Az elmúlt két évben több mint háromezren hagyták ott a szakmát.

30 százalékkal emelnék a mostani 700 forintos alapdíjat, a 300 forintos kilométerárat és a 75 forint per perces várakozási idő költségeit a fővárosi taxisok, írja kedd reggeli számában a Világgazdaság. A lapnak a Taxis Szövetséget vezető Metál Zoltán nyilatkozott, aki szerint az elszálló üzemanyagárak tovább növelik a taxisok költségeit, ebben viszont nem segítenek nekik a jelenlegi tarifák.

Az elmúlt öt évben 18 százalékkal, 278-ról 322-re nőtt a mindent egybevetett, országos átlagos kilométerár a taxisoknál, az üzemanyag-átlagár mindeközben 29 százalékkal emelkedett (az elmúlt egy évben pedig csak 6 százalékkal nőttek a kilométerdíjak, de a benzin 22-vel). A taxisoknak e különbözet mellett a növekvő fenntartási költségekkel, illetve az ötévenkénti autócserével is meg kell küzdeniük, ezen pedig a koronavírus-járvány okozta keresletcsökkenés sem segített. A tankolás jelenleg egy taxis költségeinek egyötödét teszi ki.

Metál szerint a jelenlegi, 2018 óta alkalmazott tarifarendszer egyszerű, az utasok szeretik, és nem lenne értelme hozzányúlni, de javaslatot fognak tenni az áremelésre. Szerinte – lévén az üzemeltetési költségek itthon nyugati árszinten vannak – egyébként a kétszeres kilométerdíj-emelés sem lenne túlzó.

2019 óta – jórészt a Covid miatt – országosan 3500-an hagyták el a szakmát, a budapesti taxisok száma 7 ezerről 5 ezerre apadt.

Forrás: hvg.hu