A magas benzinár miatt a viteldíj emelésére kényszerülnek a debreceni taxisok

A magas benzinár miatt a viteldíj emelésére kényszerülnek a debreceni taxisok
Megosztom

Terveik szerint a budapesti tárgyalások eredményéhez igazítják áraikat.

Egyre nehezebb helyzetben vannak a hazai taxisok, mert amellett, hogy a koronavírus-járvány ezt az ágazatot sem kímélte, a folyamatosan növekvő üzemanyagárakkal is szembe kell nézniük. A fővárosban hatósági áron dolgoznak a fuvarozók, ez jelenleg 700 forintos alapdíjat jelent és 300 forintos egységdíjat kilométerenként.

A benzinár mellett pedig drágult a kocsik fenntartása is, emiatt 30 százalékos áremelést akarnak.

Bun József, a debreceni City Taxi ügyvezetője kérdésünkre elárulta: egyelőre kivárnak az áremeléssel; terveik szerint a budapesti tárgyalások eredményéhez igazítják áraikat. Jelenleg 600 forintos alapdíjat számolnak fel a cívisvárosban, ehhez társul a 300 forintos kilométerenkénti ár. Kiemelte, legutoljára 2015 augusztusában emeltek tarifát. – A koronavírus megjelenésével egyidejűleg komoly utasszám-vesztést tapasztaltunk, és nagyon sokan fel is hagytak a taxizással. Számolunk azzal, hogy az áremelés hatására még kevesebb utasunk lesz, de a jelenlegi díjszabás nem fedezi a kiadásainkat – fogalmazott. Bun József elmondta, számos olyan utasuk van, akik különböző kedvezményeket tudnak igénybe venni; ilyenek a városkártyával rendelkezők vagy a diákok.

Úgy számolnak, továbbra is maradnak kedvezmények, de nem a jelenlegi árakon, mert a költségeket képtelenség kigazdálkodni.

Debrecenben is egyre több taxis vált elektromos autóra, nemcsak azért, hogy óvja a környezetét, hanem azért is, mert nem tudják megfizetni az üzemanyag árát. – Jövő év elejére 15-18 elektromos autóval rendelkező taxisunk lesz, és persze már most is számos hibrid kocsival dolgozó kollégánk van az utakon. Többségük kihasználta a korábban meghirdetett pályázati lehetőséget, ám ennek ellenére is komoly befektetés egy 8-9 millió forintos autó megvásárlása – közölte, hozzátéve, a taxisok jelentős része napelemet szerelt fel a lakóházának tetejére a járműve töltése érdekében. Bun József bízik benne, hogy a városban elérhető töltőkapacitás növekedni fog, így még többen élhetnek a környezetkímélőbb megoldással.

Az ügyvezető közölte, budapesti mintára szeretnék elérni, hogy Debrecenben is egységes díjszabással fuvarozzák az utasokat. Szerinte nagyon sok probléma van a szabadúszókkal, a magántaxisokkal. – Rengeteg panasz, visszajelzés van, hogy a magántaxisok a mi áraink akár ötszörösét is elkérik egy-egy fuvarért. Egy tapasztalatlanabb utas nincs tisztában a helyi árakkal, és csak az utazás végén szembesül a végösszeggel, amit nem tud megfizetni, vagy nem fér bele a keretébe – fogalmazott. Bun József elmondta, ezt a problémát az árak maximalizálása megoldaná, és nem lenne visszaélés. Természetesen a versenyképességet fenn kell tartani, de belátása szerint ehhez az autók színvonalát és a sofőrök kulturáltságát kellene alapul venni.

Fellendült a kereslet

Legutóbb október 29-én emelkedett 5-5 forinttal a benzin és a gázolaj ára. Előbbi 506, utóbbi 517 forintba kerül átlagosan, literenként. Az előző év azonos időszakában csökkenés volt tapasztalható a benzinkutakon: a 95-ös benzinért 357, a gázolajért 366 forintot kértek literenként.

A koronavírus megjelenésekor jelentősen visszaesett az üzemanyagok kereslete. 2020 áprilisában egy liter dízel 323 forintba, egy liter benzin pedig csak 285 forintba került átlagosan. A gazdasági talpra állás alaposan fellendítette a nyersanyag-keresletet; az év végére el is értük a járvány előtti szintet, a napi 100 millió hordót. Ráadásul Kínában egyre komolyabb kormányzati cél, hogy drasztikusan csökkentsék a károsanyag-kibocsátást, ami az ő esetükben azt jelenti, hogy a világ legnagyobb szénerőműveinek kapacitását csökkentik, és egyre több olajból akarnak villamosenergiát előállítani. Emellett pedig a szén is olyan mértékben drágult, hogy megéri átállni az olajra. Így kialakult egy komoly piaci félelem, hogy nem lesz elég olaj, ami alaposan felhajtotta az árakat. A Brent típusú kőolaj világpiaci ára október elején átlépte a 80 dollárt, ilyen magasan 2018-ban volt utoljára. A szakértők szerint a hazai üzemanyagárakat nagyban befolyásolja a nemzeti valuta ereje is. A forint árfolyama jelentősen gyengült az elmúlt bő tizenhárom évben: 2008 júniusában még csak 140 forintot kellett egy amerikai dollárért adni, míg idén október elején 310 forint alatt már nem lehetett dollárt átváltani.

Forrás: Fogarasi Renáta/civishir.hu