Fojtogató a benzinár emelkedése a Heves megyei taxisoknak

Fojtogató a benzinár emelkedése a Heves megyei taxisoknak
Megosztom

Az üzemanyag ára literenként közelebb lesz a hatszáz forinthoz, mint az ötszázhoz. Megyénk taxisait kérdeztük a helyzetükről.

A világgazdasági változások nyomán 1990-ben az olaj világpiaci ára megduplázódott. Még 1990-ben az október 23-ai 1956-os ünnepségek után a taxisblokád a hazai benzináremelés elleni tüntetés volt. Több ezer taxis és fuvarozó bénította meg három napra Budapestet és az ország több városát.

– Ez persze most szóba sem kerül, de a helyzet elkeserítő – mondta a Heol érdeklődésére Molnár Csaba, a City Taxi Eger vezetője. Kiemelte, brutális a mostani áremelkedés is. – Talán stabilizálódik a helyzet és nem lesz további árnövekedés. Sokan hagyták már itt a szakmát, a kollégáim biztosabb állás után néznek, és ez minden szektorban igaz. Jelenleg a túlélésért küzdünk – tette hozzá.

Elmondta, Budapesten folynak tárgyalások, amelyek harmincszázalékos tarifakorrekciót céloznak meg. Molnár Csaba kifejtette, az üzemanyag árának emelkedése miatt a tankolás most a költségek egyötödét jelenti.

Kevés az utasuk, de terheik növekednek, így sokan elhagyták a szakmát / Archív fotó: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

– De drágult a kocsik fenntartása, szervizelése, növekedtek az alkatrészek árai is, a tízévenkénti autócsere is terhet ró a fuvarozókra. A használtautó-piac is kiüresedett, alig találni megfelelő árú járművet, hiszen, ha ilyen megjelenik, arra azonnal lecsapnak a vevők – húzta alá. Megfogalmazása szerint rájuk most kevesen gondolnak, a szakmája a sor végén kullog. Az utaslétszám sem nőtt a pandémia óta, Molnár Csaba szerint az embereknek kevés pénze van, s nem jut effajta luxusszolgáltatásokra. – Bízunk a csodában – zárta szavait.

Dakó György, a Mátra Taxi Egyesület elnöke hasonló képet festett.

– A tavalyihoz képest idén 40 százalékkal drágább az üzemanyag, s hirtelen ugrott meg az ára. Mi is megvárjuk a tarifaemeléssel a fővárosi tárgyalások végét, de a korrekció lendíthetne a helyzetünkön. A járvány is ellehetetlenített bennünket – részletezte.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a legutóbbi kormányinfón elmondta, folyamatosan vizsgálják, hogy milyen mértékű terhet jelent a magyar háztartásoknak a megemelkedett benzinár, milyen inflációs hatása van és az uniós keretek között milyen eszköze van a kormánynak a benzinár mérséklésére. Tudatta azt is, nem az adott árszint, hanem a gazdaságra gyakorolt hatás kapcsán születhet döntés a benzinár befolyásolásáról.

Forrás: heol.hu