Nyolcezer eurós támogatás a taxisoknak

Nyolcezer eurós támogatás a taxisoknak
Megosztom

Na, nem itthon. De van, ahol van ilyen.

Szerbia kormánya elfogadta a taxisoknak járó járműtámogatásról szóló rendeletet, amelynek célja a tömegközlekedési eszköznek minősülő taxi-szolgáltatás minőségének, biztonságosságának javítása. A járművenként 8000 euró összegű támogatás dinár ellenértékét előirányozó rendelet a járművek teljesítményét és színét is meghatározza – írja az eKapija.

Az új személygépjármű vásárlásakor, még a támogatás kifizetése előtt a taxisok kötelesek a jármű vételárának legalább 15 százalékát kifizetni, az új autó pedig nem lehet olcsóbb 13.000 euró dinár ellenértékénél (a Szerb Nemzeti Bank középárfolyama szerint) a vétel napján, tájékoztat a kormány.

A támogatás elnyeréséhez az új autó teljesen elektromos, hibrid vagy gázüzemű (LPG) kell, hogy legyen, legalább Euro 6-os szabványnak megfelelő kipufogógáz-kibocsátással.

A kormány az emberi egészséget és a környezetet nagymértékben negatívan befolyásoló légszennyezés csökkentése érdekében 2021-ben elindította az új, kizárólag elektromos meghajtású, és hibrid gépjárművek támogatott beszerzésére irányuló pályázatát, amelyet a 2022-es évben is meghirdet majd. A kormány a pályázatban kiosztandó támogatásokra 150 millió dinárt különített el.

Forrás: szmsz.press