Idén is az adóhatóság célkeresztjében lesznek a katások

Idén is az adóhatóság célkeresztjében lesznek a katások
Megosztom

Vizsgálják majd egyebek mellett a webáruházakat, a gépjármű-kereskedőket, az ingatlanközvetítőket, a vendéglátóhelyeket, a futárokat és a taxisokat is.

Idén kiemelt figyelmet fordít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) például a katásokra, a webáruházakra, az őrző-védő cégekre, a nemzetközi tranzakciókra, valamint a legnagyobb személyi jövedelemadó visszaigénylőkre is – közölte az EY kedden az MTI-vel.

A nemzetközi tanácsadó cég szerint a NAV közzétette a 2022-re vonatkozó ellenőrzési tervét, amelynek értelmében a hatóság a jelentős költségvetési kockázatot hordozó tevékenységekre koncentrál, ezért vizsgálják egyebek mellett 

  • a webáruházakat, 
  • a gépjármű-kereskedőket, 
  • az ingatlanközvetítőket, 
  • a vendéglátóhelyeket, 
  • a futárokat 
  • és a taxisokat.

Ezen felül célzott kockázatelemzésen alapuló ellenőrzések irányulhatnak a nagy élőmunkaerő-igényű foglalkoztatással összefüggő csalárd adózói magatartás feltárására, ami elsősorban a vagyonvédelemmel, munkaerő-kölcsönzéssel, valamint a takarítással foglalkozó cégeket érintheti.

Mindezek mellett a NAV nagy figyelmet fordít a kiemelt adózók ellenőrzése is. Idén ráadásul hangsúlyos lesz a határon átnyúló ügyletek ellenőrzése is.

Hozzátették, hogy új elemként jelenik meg a személyi jövedelemadó-visszaigénylések és visszatérítések szabályosságának vizsgálata, elsősorban a kedvezményezetteknél az önkéntes jogkövetés támogatásának érdekében.

Az ellenőrzési terv szerint idén tovább folytatódik a katások vizsgálata is, aminek elsődleges célja, hogy kiderüljön, leplezett foglalkoztatásban alkalmazzák-e ezeket az alvállalkozókat a megrendelők.

A közlemény idézte Bajusz Dánielt, az EY adóperes jogászát, aki elmondta hatalmas adatbázist hozott létre az adóhatóság az elmúlt években, aminek köszönhetően egyre gyorsabban reagál a gazdasági-társadalmi trendekkel jelentkező adókockázatokra is.

forrás: rtl.hu