Kiderült, miért volt szükség a taxis áremelésre

Kiderült, miért volt szükség a taxis áremelésre
Megosztom

A taxisok száma olyan ütemben csökkent, hogy az elmúlt időszakban egyszerűen már nem lehetett fuvart hívni.

Az elmúlt két évben sokan abbahagyták a taxizást, ugyanis míg a covid előtt személyszállítással ki lehetett maxolni a KATA adózás 12 milliós éves maximumát, idén már a nullszaldó sem jött ki mindenkinek – sorolta az okokat a Totalcar.

A Fővárosi Közgyűlés április 13-án változtatott a taxirendeleten, drágult a taxiszolgáltatás a fővárosban. 2022. május 9-étől 33 százalékkal nőttek a tarifák, az alapdíj 700 forintról 1000 forintra, míg a kilométerdíj 300 forintról 400-ra emelkedett, továbbá a percdíj is 75-ről 100 forintra nőtt. 

Magyarországon 2013-ban vezették be a fix árazást a taxiszolgáltatásban, utoljára 2018-ban volt emelés, akkor 12 százalék. Most a minden területre kiterjedő áremelkedéssel, a minimálbérek és az infláció növekedésével indokolták a döntést, az emelés mértékét a taxiszervezetekkel összhangban alakították ki.

A fix árazás annak idején jó ötletnek tűnt a taxisok számára, akkor a kiszámíthatósággal érvelve szüntették meg a piaci versenyt. Szintén ilyen akkor még jó ötletnek tűnő dolog, hogy az Uber olyan feltételeket kapott, ami nem összeegyeztethető a működési elveivel, így 2016-ban kivonultak. Ezek a piacvédelemnek szánt intézkedések viszont

hosszú távon nem kalkuláltak az inflációval és az autózás általános drágulásával, ez ütött vissza mind a taxisokra, mind az utazni vágyókra.

Az előbbiek ugyanis már feltétlenül tudták kigazdálkodni a működési költségeiket, az utóbbiak pedig nem jutottak fuvarhoz – írta a Totalcar. Az Országos Taxis Szövetség elnöke, Metál Zoltán a lapnak elmondta, hogy az elmúlt években óriási drágulás volt tapasztalható minden szektorban, ami eddig a pontig volt tartható a taxisoknak. Ahogy az új autók ára, úgy az üzemeltetési költségeik is drasztikusan emelkedtek: a szervizelési költség, a biztosítások ára és az üzemanyagköltség is jelentősen nőtt. A mostani emelést úgy számolták ki, hogy az fedezze a megnövekedett kiadásokat abban az esetben is, ha a hatóságilag maximált üzemanyagár megszűnik.

Forrás: 168.hu