Világít a szabadjelző

Világít a szabadjelző
Megosztom

Csak nagyon halkan kérdezzük: a szabadjelző használatát semmi nem szabályozza? Valaki engedélyezte a Wolt futárok szabadjelzőjét, amely a külföldiek számára megtévesztő lehet? Hamarosan a Bolt Food is csinál egyet, és felcsapják a Bolt Taxi mellé, párban?

Vagy csak úgy gondolta a fiúka, hogy ha elvitte a kaját, utas is befér visszafelé?

Utánaolvastunk, és információnk szerint szabadjelzőt csak személyszállító, azaz taxis rakhat a kocsijára.

„Az idevágó előírásokat a 6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet paragrafusai szabályozzák. A belső tér világítására vonatkozóan úgy fogalmaz, hogy az kizárólag fehér- vagy kadmiumsárga fényű lehet, továbbá a vezetőülésből kapcsolhatónak kell lennie, kivéve a helyi megvilágítást adó lámpákat (pl. gyári hangulatvilágítás). Mindez rögtön kizárja például a hátsó szélvédőre belülről kihelyezett fényfüzér használatát, hiszen általában se a fény színére vonatkozó, se pedig a kapcsolhatóság szabályainak nem felel meg.

A jármű külsején elhelyezett fényt kibocsátó vagy fényvisszaverő berendezésekről a jogszabály szigorúan rendelkezik. Azok elhelyezésére, fényerejére, színére mind vonatkoznak előírások. Szabályszerűen csak a tompított és távolsági fényszórók, első ködlámpák, nappali menetjelző fények, keresőlámpa, hátsó piros helyzetjelző, ködzárófény, tolatólámpa, irányjelzők és a narancssárga illetve kék megkülönböztető fényjelző berendezések használhatók. Utóbbiak mellett semmilyen további, villogó fényt kibocsátani képes fényforrással nem szerelhető fel az autó.

 Az egyéb dekorációk beltérben való elhelyezésére vonatkozóan az a mérvadó, hogy azok nem zavarhatják a vezetőt a szabad kilátásban és nem veszélyeztethetik az utasok testi épségére. Ugyanez érvényes az autó külsején elhelyezett díszekre is, azok nem jelenthetnek veszélyt a forgalom többi résztvevőjére, ebből következően bármilyen utólagos díszítés elhelyezése az autón és az autóban egyaránt balesetveszélyes és tilos.”

Ha valakinek van a birtokában olyan engedély, amelyet a Wolt kapott szabadjelzőre hasonlító, megtévesztő erejű fényreklám elhelyezésére a futárok kocsijain, az küldje már el nekünk.