Az Uber korábbi európai vezetője szivárogtatta ki a cég belső iratait

Az Uber korábbi európai vezetője szivárogtatta ki a cég belső iratait
Megosztom

Felfedte magát a médiában az az ember, aki kiszivárogtatta a sajtónak az Uber nevű cég lobbizással kapcsolatos belső iratait, amik emaileket, chat üzeneteket és egy sor egyéb dokumentumot tartalmaznak. A mintegy 124 ezer, 2013-2017 között keletkezett iratot a Guardian brit lap szerezte és osztotta meg az International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) nevű nemzetközi újságíró szervezettel, amelynek a Direkt36 egyik újságírója is tagja. Ezután 29 ország több mint 180 riportere dolgozott az iratok feldolgozásán, amelyek az Uber ellentmondásos belső működésébe és agresszív lobbizási gyakorlatába nyújtanak betekintést.

Az Uber magyarországi lobbizását részletesen bemutatta a Direkt36 ebben a cikkben. Ebben arról írnak, hogy hiába jutottak be az amerikai cég képviselői miniszterekhez és más döntéshozókhoz, az Orbán-kormány sokkal inkább tartott a hazai taxisoktól, és részben ez okozta az Uber vesztét Magyarországon.

A Guardian most hosszan ír a férfiról, Mark MacGannról, az Uber egyik európai vezetőjéről és fő lobbistájáról, aki az iratok kiszivárogtatása mögött áll – és aki egyébként az ICIJ néhány kérdésére is válaszolt a fent említett két cikkben, bár akkor még nem lehetett nyilvánosan tudni, hogy ő áll a szivárogtatás mögött.

MacGann 2014-16 között az Uber lobbistája volt, aki európai, közel-keleti és afrikai kormányokkal egyezkedett. „Az én feladatom az volt, hogy kapcsolatokat építsek ki a kormányzat legfelsőbb szintjével, és tárgyaljak”, akikkel szerinte gyerekjáték” volt összehozni egy-egy találkát, köztük például az akkori amerikai alelnökkel, Joe Bidennel is. Több mint negyven országban próbálták meggyőzni a kormányokat arról, hogy változtassák meg a taxirendszabályokat, és teremtsenek kedvezőbb üzleti környezetet. Ebben az időben az Uber világszerte terjeszkedett, és a legtöbbször rámenősen lobbizva, de a helyi jogszabályokat megsértve és az adóelkerülés technikáit alkalmazva, a taxisok haragját mindenütt kiváltva működött.

Azt mondta, azért döntött több mint öt évvel a cég otthagyása után úgy, hogy megszólal, mert szerinte az Uber több tucat országban tudatosan semmibe vette a törvényeket, és félrevezette az embereket a cég sofőrök számára nyújtott előnyeiről, mindez pedig szerinte „mámorító” volt, de közben „mélységesen tisztességtelen”. Szerinte mindezek miatt bűntudata volt, részben ezért is szivárogtatott. Sajnálja, amit tett, hogy egy „olyan csoport tagja voltam, amely a tényekkel manipulált, hogy elnyerje a járművezetők, a fogyasztók és a politikai elit bizalmát”, de most kötelességének érzi, hogy „segítsek a kormányoknak és a parlamenti képviselőknek helyrehozni néhány alapvető hibát”. MacGannek egyébként jogvitája volt az Uberrel a javadalmazásáról, amiben épp nemrég egyeztek meg peren kívül. Igaz, a Guardiannel még a megegyezés előtt vette fel a kapcsolatot.

Kilétének felfedése után az Uber úgy reagált, „megértjük, hogy Mark személyesen sajnálja, hogy évekig rendíthetetlenül hűséges volt korábbi vezetésünkhöz, de ma nincs abban a helyzetben, hogy hitelesen beszéljen az Uberről”. Azt is mondták, az Uber ma már nem ugyanaz a cég, mint akkoriban volt.

Forrás: telex.hu; nyitókép: Mark MacGann és Emmanuel Macron, akkor még gazdasági miniszterként – Forrás: Guardian