A főváros nem fizet a BKV-nak januártól

A főváros nem fizet a BKV-nak januártól
Megosztom

Elfogyott a BKK pénze, kutya világ jöhet a budapesti tömegközlekedőkre rögtön 2023 első heteiben. Hogy ez ne következzen be, egy nagy külföldi banktól kérne kölcsön a városháza. Nem aprópénzről van szó, 12,5 milliárd forint is lehet a kölcsön – írja a Világgazdaság.

Várhatóan nem tud eleget tenni a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. (BKK) a 2023 januárjában, februárjában és márciusában esedékes közszolgáltatási díj kifizetésnek a BKV felé – értesült a Világgazdaság megbízható forrásokból. Ez azért is súlyos probléma, mert a BKV 2023-as első negyedévi működésének elengedhetetlen feltétele, hogy a BKK időben utaljon. Ha ez elmarad, az komoly fenyegetettséget jelent a budapesti közöségi közlekedés fennmaradására.

A BKV és a BKK között legutóbb 2021 januárjában köttetett hatályos közszolgáltatási szerződés a főváros személyszállításának üzemeltetésére. Az ezért járó díjat havonta számlázza ki a BKV, amit aztán a BKK kiegyenlít. Legalábbis eddig. A 2023 eleji számlafizetési kötelezettségnek ugyanis nagyon úgy néz ki, hogy a BKK helyett egy pénzintézet tesz eleget, persze nem ingyen.

A kialakult rendkívüli helyzetben a városvezetés olyan pénzügyi konstrukciót alkalmazna, amelynek értelmében a BKV egy bank végezné a BKK felé fennálló, a soron következő háromhavi számlakövetelését. Így az határidőben – a VG információi szerint minden hónap 17-én – teljesülne, a BKK viszont egy évnél rövidebb fizetési haladékot kap, egészen pontosan 12,5 milliárd forint keretösszegig.

Azért csak a január–márciusi időszak kritikus, mert a városvezetés úgy kalkulál, hogy a márciusban beérkező helyi iparűzési adó a későbbi kifizetéseket már fedezni tudja.

Forrás: ujpestihirmondo.hu