Bolt – wolt….izé…. volt

Bolt – wolt….izé…. volt
Megosztom

Ígértük, nem maradunk adósok. Íme, a Bolt sztori második része. És még nincs vége….

A cikksorozat első részét itt találjátok.

A Szolgáltatói Együttműködési Keretszerződés három fél közötti szerződés. A három fél ez esetben a Bolt HTX Kft. mint fuvarszervező, a Bolt Technology OÜ, mint RENDSZER és MÁRKATULAJDONOS, valamint a személytaxi tevékenységet végző.

A szerződés szerint, előzmények, tényállás:

  • „A BHQ (tehát az Észt Bolt) tulajdonát képezi a jelen szerződésben részletesen meghatározott tevékenység végzéséhez általa kifejlesztett és tulajdonolt Bolt rendszer és márka, melynek népszerűsítésére és működtetésére, fenntartására, fejlesztésére, jogszerű üzemeltetésére külön megállapodás alapján a BHU-val (magyar Bolt) együttműködnek.
  • A BHU (magyar bolt) önálló diszpécserszolgálati tevékenységi engedéllyel rendelkező, minősített budapesti taxitársaság. A BHU a BHQ -val kötött külön megállapodás alapján, ügyfélszolgálat és diszpécserszolgálat fenntartásával és üzemeltetésével biztosítja a Bolt -fuvarszolgáltatási- rendszer jogszerű működését, továbbá a BHQ (az észt) részére folyamatos tájékoztatást ad, piacfelmérést végez, megoldási javaslatot dolgoz ki, marketing tevékenységet lát el.

A szerződés többi pontjának idézését már mellőzzük, mivel gyakorlatilag arról szól, hogyan ruházza át a magyar Bolt az összes fuvarszervezői, bevétel-kiadási, és engedélyeinek használatát az észt Bolt részére egy színlelt szerződés szépen megfogalmazott jogi csűrés-csavarásán keresztül. Az alábbiakból egyértelműen megállapítható, hogy a valós szolgáltatást az észt Bolt végzi, méghozzá teljesen szabálytalanul. Az engedélyköteles tevékenység átruházása ugyanis nem opció a magyar jogrendszer szerint, bármilyen szépen is fogalmazzák meg. Sőt, az applikáción keresztül a bevételek is közvetlenül az észt céghez folynak be.

Hol van ilyenkor a BKK, a hatalmas, nagyon lendületes ifjú, ám mégis igen rutinos jogász csapattal? Hol van a taxi ellenőrzésért felelős dr. Rásó, és a döntései? Ki fogja a társaságok, taxisok hat év alatt elszenvedett kárait megtéríteni? Mert jelen esetben bizony ez is felmerül.

A társaságok kétségbeesett beadványait és azok eredményeit részben itt leírtuk, taxis részről azonban, aki vette a fáradságot és beszélt egy picit is életképes könyvelővel, az már nem is csatlakozott a Bolt „zseniális” rendszeréhez. Ám ezek kevesen voltak, sokan kényszerhelyzetben próbáltak a céghez csatlakozni, és a folyamatos szabálytalanságok hatására a forgalom szépen növekedett az észt Bolt javára. Fenti állítások figyelembe vételével egyébként semmi más nem történt, mint a taxiszolgáltatásba bekapcsolódni nem óhajtó Uber távozásával a szinte azonnal színre lépő Taxify/Bolt (a volt Uber vezérkarral és szép számban volt Uber sofőrökkel) a kormányrendelet, önkormányzati rendelet teljes kijátszásával adómentes/adóminimalizáló szolgáltatást épített fel, ezzel nem mellesleg alaposan felforgatva és eltorzítva a hazai piaci viszonyokat. Ez semmi mást nem jelent, mint a hatályos kormányzati intézkedés semmibe vételét, a magyar kormánnyal való nyílt szembe helyezkedést. Mert majd ők megmutatják milyen az innovatív, nagyon zöld, liberális virtus.

Tehát hat évre számolva szép, egészséges nagyságú költségvetési csaláshoz és egyéb adónemek eltitkolásához asszisztált igen tevékenyen a BKK, hiszen az összes „szerződés” ott volt egy elvileg jogvégzett ellenőrzési csoportvezető asztalán, ahogy odakerültek a különféle panaszok és jogerős ítéletek is.

Az akár kedvesnek is nevezhető felvezető után, ha már eljutottunk a szabályozásokig, nézzük a Bolt valós tevékenységét a BKK gyengéd, szerető „ellenőrzése” mellett. Hogyan is néz ez ki a valóságban?

2022. novemberében látott napvilágot, mégpedig maguktól az eljárás alá vont sofőröktől származó hírek alapján, hogy a NAV vizsgálatba kezdett. Első körben a sofőröket vizsgálták, mégpedig a Bolt Technology OÜ (észt) által az európai közös rendszerbe feltöltött számlák alapján. A rendszer tömegesen jelezte, hogy a számlák után nem került megfizetésre az adótartam, valamint a legtöbb esetben a sofőrök birtokában levő dokumentumok köszönő viszonyban sincsenek a Bolt által feltöltött dokumentumokkal. Jelzésértékű, hogy a Bolt HTX Kft. (magyar) alá tartozó BoltFood ételszállító „részleg” az adóvizsgálat hírére 48 órán belül megszüntette tevékenységét. Azóta Magyarországon nem elérhető a pandémia alatt a FoodPanda és a Wolt mellé betársuló BoltFood szolgáltatás. Élt kemény két évet.

A rendelkezésre álló céginformációs adatok alapján a Bolt HTX Kft. 2022 novemberében módosította a 2022. májusában feltöltött 2021. évi mérlegét, de persze ez a lépés nyilván nincs összefüggésben a NAV vizsgálattal, mely a sofőrjei ellen indult.

2023. január hónapban a cég gyorsan ügyvezetőt cserélt, állítólag lecserélte az addigi könyvvizsgálóit, és a cégképviselettől egyébként eltiltott Szilágyi Balázsból vezérigazgató lett (ez utóbbi egy szimpla cégen belüli kinevezés, nem tartozik az eltiltás hatálya alá).

Az új ügyvezető – az egyébként három, Bolt név alatt futó céget birtokoló Szilágyi Bettina tulajdonos helyett – az a Sabjányi László lett, aki korábban a Vodafone-nál és a Wolt futárcégnél is ténykedett. Reméljük, nem ő szervezte a taxisoknak sok bosszúságot okozó hídlezárásos tüntetéseket.

Az már tényleg csak hab a tortán, hogy Szilágyi kisasszony, aki egyébként a neves rheumatológus-homeopata dr. Gerő Marianne szintén szakmabeli lánykája, három céget is jegyez Bolt néven.

A Bolt HTX az, ami a taxisok számára ismerős, de emellett van egy Bolt HMM Korlátolt Felelősségű Társaság (1027 Budapest, Kacsa utca 15-23.) szabadidős és sporteszközök kölcsönzésére,  és egy  Bolt HSSC Korlátolt Felelősségű Társaság (1027 Budapest, Kacsa utca 15-23.) összetett adminisztratív szolgáltatásra. Mivel a hölgy természetesen nem Magyarországon él, a különféle cégekben különféle kézbesítési megbízottakkal bír. Míg a „nagy” Bolt esetében ez a megbízott édesanyja, a doktornő volt, addig a HSSC esetében Buda Márk, míg a HMM-nél Cziráki Dániel, aki jelenleg a 6*6 taxi prominense, egykoron Uber , majd egészen a tavalyi évig Bolt vezető.

Hogyan verte át a Bolt HTX (magyar) és a Bolt OU (észt) egyrészt a szerződött taxisait, másrészt az adóhatóságot, harmadrészt a fővárosi személyszállító szolgáltatást hogyan torzította el, már számokat és bizonyítékokat tartalmazó további részekből kiderül, úgyhogy:

Még mindig folytatjuk…

1.rész: Al Capone is boltban vásárolt

2.rész: Bolt- wolt….izé…volt

3.rész: A taxis keresztapa

4.rész: Hogyan nézzük hülyének a NAV-ot?

5.rész: Csillaghullás, avagy Dubaiból Szegedre