A hülyék sosem elegánsak

A hülyék sosem elegánsak
Megosztom

Tudjuk, sokan befeszültek már az eddigi két rész alapján, pedig ideje lenne elvileg felnőtt, értelmes embereknek felfogni, hogy – legyen szó bármelyik fuvarszervező cégről – a cég nem egyenlő a sofőrrel. Képtelenek vagyunk értelmezni ezt a Stockholm szindrómás vergődést, amit produkálnak sokan, akár a Facebook kommentekben, akár a Viber csoportokban. Annál is inkább képtelenek vagyunk, mivel pontosan tudjuk és látjuk, hogy amint egyik cégtől átigazol a másikhoz valamelyik, ebben a mentális betegségben szenvedő sofőr, rögtön az új „gazda” felszopója lesz, és a korábbit elkezdi habzó szájjal fikázni. Kvázi függősége tárgya gyorsan egy másik fuvarszervező lesz, mert képtelen önálló gondolkodásra, még kevésbé önálló munkára.

Ideje lenne azt is felfogni, hogy az égvilágon semmi baj nincs a sofőrökkel, úgy általában, eltekintve függőségüktől. A gondok a céggel vannak, és közel sem az, hogy trendi, menő, jó az applikáció, meg startup – és még sorolhatnánk a Boltos sofőrök által kiokádott menő szavakat. Ami jó, azt el kell ismerni. Ám ami nem jó, az az adó- és költségvetési csalás, ráadásul a sofőrök bőrére. Tudomásul kellene végre venni, hogy a cég kedvesen mosolyogva és mindenféle kedvezményekkel adva rózsaszín szemüveget a sofőrökre, pont úgy bassza át őket, mint a labdát szokás a palánkon, és ahogy szorul a hurok, úgy verik egyre hevesebben az ő farkukkal a csalánost.

Külön érdekessége az esetnek, hogy pont a Boltos sofőrök szorgalmazzák az ÁFA határ emelését, és még véletlenül sem esik le nekik, hogy ha kedvenc vezéreik nem síbolják ki a sok – elképzelni nem tudjátok, de majd mutatjuk, mennyi – pénzt az országból, a mezei taxisok most sokkal jobb feltételekkel indulhatnának neki a tárgyalásoknak a megfelelő szervekkel. Adókedvezményt csak befizetett adóból lehet adni, ha ez még nem jutott volna el a szürkeállományig.

Mi viszont nem adjuk fel, mert a sok millió magyar adófizető kárára ez a a bagázs ne dubajozzon, még akkor se, ha emiatt pár száz Boltos pszichiáter gondozására szorul a Stockholm szindróma kiheverésére.

De idézzünk be egy kommentet, egy értelmes, olvasni és értelmezni tudó taxistól.

„Csak egy kis szösszenet a mai szócsatához! Egy taxis sincs rákényszerítve, hogy cégnél dolgozzon. Mindenki azért hoz döntést bármelyik cég mellett, mert ott kevesebb a leadó, vagy több a cím, vagy nem szeret várakozni, vagy nem akar megfelelni egy normál öltözködési elvárásnak, vagy szereti a címszámos ösztönzést, így nem tud lustulni. Mikor szabadságról papol egy Boltos, akkor csak magát ámítja, de közben Stockholm szindrómában szenved. Az egész a Boltos cikkből eredt és lám hová jutott… Míg a 6×6 a Birdie appot használva ugyanúgy Magyarországon számláz és fizet és nem csinál jogi csűrést csavarást, hogy átláthatatlan legyen az adózása, illetve fuvarszervezési engedéllyel rendelkezik. Addig a Boltnál nem a magyar fuvarszervezéssel rendelkező cég számláz a taxisnak, hanem egy észt applikáció tulajdonos, majd cégek sokasága mögé bújva addig csűri csavarja, amíg számára a legkedvezőbb variáció jön ki… Az hogy a Bolt sofőrök isszák a levét, az úgy tűnik a sofőröknek nem tűnik fel. Mindenki szabadon dönt, hogy hol dolgozik Főtaxi, 6×6, City, Bolt, Best egyre megy. Az hogy szabadság van a Boltnál, az baromság, egy cégnél sincs szabadság! Mindenhol van valami, aminek meg kell felelni, hogy ott lehess. Pont a cégeknek köszönhető a széthúzás, ettől függetlenül teljesen felesleges vitába szállni egymással, főleg ilyen szélsőséges fanatizmussal, Bolt imádattal. Aki Boltos azért Boltos, mert azt hiszi ott tud sok fuvart csinálni és így sokat keresni, de közben elsiklik egy apróság felett az áfa mentesség 12 millióig tart, ha azt meghaladja, akkor csúnyán elromlik a matek, már pedig a címszám elrontja a matekot, ha meg nincs címszám teljesítve, akkor meg azért rossz a matek. Ez egy 22-es csapdája, aki ezt nem látja, az vak! Értem, hogy ott az utasok zöme, főleg a külföldiek, értem, hogy ott lehet a nagy címszám miatt a legoptimálisabb gurulóval dolgozni, de attól még nincs szabadság, csak azt hiszitek. Ad absurdum nincs igaza egyikőtöknek sem. A cikk a Boltról szól, az hogy a sofőrök belekeverednek, annak az az oka, hogy ott dolgoztok. De már ne is haragudjatok, nem látjátok, hogy 100x durvább szituba kerültetek a Dac7-nek köszönhetően, mint bármelyik másik kollégátok bármelyik másik cégnél. Egy a hátul ütője ennek az egésznek mindannyiunkra nézve, hogy szem elé kerül az összes ilyen vállalkozás. És mint tudjuk nem vicces a NAV bakancslistáján lenni. Bár ezt lehet csak azok tudják, akik valaha foglalkoztak más vállalkozással. Ergo csak tisztán kellene látnotok, hogy mihez asszisztáltok. Persze nem tudom a megoldást, de az biztos, ha megöli a Bolt a konkurenciát, már pedig arra mutat minden, akkor leszünk csak igazán bajban mindannyian… Amíg özönlenek oda a sofőrök, addig ebbe az irányba mutat minden.”