Balhé a lengyeleknél

Balhé a lengyeleknél
Megosztom

A lengyel média tájékoztatása és helyi kontaktunk információi szerint Lengyelországban sincs minden rendben a Bolttal.  Az elmúlt hetekben, hónapokban a rendőrség és a határőrség számos ellenőrzést végzett, és nagyon sok esetben azt találta, hogy a Bolt és az Uber esetében rengeteg engedély nélküli sofőr szolgáltat, nagyon sok köztük az ukrán vagy grúz bevándorló, akik esetenként egyéb papírokkal sem bírnak. Az ellenőrzések és bírságok, büntetések után közel  nyolcezer Uber- és Bolt-sofőr szeretett  volna taxiengedélyt szerezni. Hétfőn Varsóban komoly tömegverekedés tört ki a taxiengedélyeket intéző taxisok és Uber/Bolt sofőrök között. A fenti linkre kattintva és a cikket megnyitva a parádés videók megtekinthetők. A problémát az okozta, hogy az Uber/Bolt „sofőrök” külön csapatokat állítottak fel, akik nem engedték be a lengyel sofőröket a városi hivatalba, hogy engedélyeiket meghosszabbítsák, vagy más ügyeiket intézzék, egyéb esetben pedig 600 zlotyt kellett fizetni az ukránoknak azért, hogy egyáltalán sorban állhassanak.

A tömegverekedés után érkezett a friss hír, hogy a Bolt cég 4 év után elveszítette engedélyét Olsztynban – ez egy nagyváros Lengyelország északi részén, mivel a sofőrök nem rendelkeztek engedéllyel. Egyébként Lengyelországban elég komoly problémák voltak korábban is az Uber/Bolt sofőrökkel, egy korábbi cikk   arról számolt be, hogy az Uber vagy Bolt alkalmazásokban utazást rendelő nőket több bevándorló „sofőr” is megerőszakolta. Ezzel kapcsolatosan nemrégiben született elsőfokú ítélet, a három „sofőrt” elítélték, de még 14 üggyel foglalkoznak. A helyi média azonban azt írta, hogy még ennél is jóval több esetre számítanak, mert az Uber/Bolt jelenség olyan, mint az igazi pestis. Kiemelték, hogy az erőszaktevők ukrán, grúziai, közép-ázsiai és közel-keleti bevándorlók, akik papírok és engedélyek nélkül szolgáltattak.

Lengyel tudósítónk szerint a Boltnak és az Ubernek is problémáik vannak a sofőrökkel, a lengyelek már nem igazán akarnak nekik dolgozni, a bevándorlók pedig tartanak, mivel az elmúlt hónapokban egyre sűrűsödtek a rendőri razziák, különösen az erőszakos cselekmények, az engedélyek hiánya vagy hamis volta és a drog miatt.