A taxis, a gandzsa és bandzsahajna

A taxis, a gandzsa és bandzsahajna
Megosztom

„Színház az egész világ, és színész benne minden férfi és nő: Fellép s lelép: s mindenkit sok szerep vár.” Okos ember volt ez a Shakespeare, na, pedig nem is ismerte a Boltot.

Van az a nagyon „biztonságos” cég, amelyik úgy hirdeti magát, hogy a legzöldebb és a legbiztonságosabb. Most azt tegyük félre, hogy ugyan mitől lenne zöldebb, mint bárki más, hiszen azért ebben az országban még nem rollerrel meg riksával viszik az utasokat, persze, ami késik, nem múlik. Lassan már úgyis zölden repülni fognak (na, nem úgy, nem a drogtól, bár…), hiszen ezért gyűjtik az adatokat és a hangfelvételeket az appon, hogy majd az AI ezt is tudja.

De hogy mitől olyan nagyon „biztonságos”, azt még mindig keressük.

Most tegyük félre azt is, hogy van rendőr ismerős, nem is egy – na, nem Tóth ales -, aki lánygyermekét buli után nem hogy nem engedi a szép zöld taxiba ülni, de egyenesen megtiltja neki, mert annyira „biztonságos”.

Hiába, no, a Borsodból, Hevesből, Nógrádból importált, a jogsiját (és PAVot, meg taxis vizsgát) ki tudja hogyan szerzett, sittes bidámbidámok mellé senki nem ültetné be szívesen ártatlan lánykáját. És hát valljuk be, a cég maga is elismerte, nem kell tudni senkinek semmit, a program majd mindent meg- és kitalál. Helyette. Aztán ha a kifosztott áldozat nem emlékszik, pontosan hol ült be, mert az app találta meg, hát így járt.

De ez a videó, amit minap kaptunk, alig pár nappal a drogos taxitolvaj balesete után, na, ez már kiverte a biztosítékot. Kicsit megmókoltuk a videót, mert nem szeretnénk, ha a leányzót éjjel a bosszúra éhes, kigyúrt legények megkeresnék, hiszen megvan náluk a rendelés minden adata, névvel, telefonszámmal, lakcímmel, de nálunk megtalálható az eredeti anyag.
Szóval akkor ismételjük el még egyszer, amit már sokszor leírtunk. Napi 16-18 órát letolni a nagyon biztonságos cégnél, hogy meg legyen a százalék, no meg a bérautó költségei is, és még éhen se haljon a sofőr, elég nehezen lehet. Illetve lehet, így, ahogy a srác elmondja.

Kis gyorsító, némi fű, vagy egyéb, tudatmódosító anyag. Aztán az ilyenek lövöldöznek kifelé a kocsiból a reptér fele, no meg ők törik szarrá magukat, jó esetben utas nélkül. De azért „biztonságos”.

Hogy mitől? Hát rajta a „taxi” felirat, nem illegális, és mindenki elhiszi, ha bandzsahajna azt mondja, akkor minden nagyon szép és jó, sőt, tökéletes és „biztonságos”. A lényeg mindig az, ami kívülről látszik, hogy belül az egész rohad, az már csak akkor érdekes, ha valami nagy baj történik.

Persze, tudjuk, kicsi lány a videón keveri az Árpád utat az Árpád híddal, és azt is tudjuk, hogy ott nem taxis volt a hunyó, éppen hogy ő volt az áldozat. De tegye mindenki a szívére a kezét. Ok nélkül voltak az első, taxisokat szidó felhangok? Az, hogy most nem taxis volt a vétkes, azt jelenti, hogy ők mind ártatlan angyalok, a nyomkövetős, az erkölcsi bizonyítvány fogalmát még hírből sem ismerő bidámbidámok is? Azt jelenti, hogy ezek a senkiháziak nem járatják le az egész taxis szakmát, azokat, akik tisztán és tisztességgel végzik a munkájukat, akár még a nagyon „biztonságos” cégnél is? Ok nélkül akkor, amikor a nagyon „biztonságos” cég sofőrei beismerten is drogos állapotban vezetnek? Ok nélkül, amikor a kislány is azt kérdezi a videóban, hol tehet panaszt, mert az appon keresztül választ sose, vagy csak hetek múlva kap? Ok nélkül, ha nincs egy diszpécserszolgálat, ahol az etikás a fejét letépné az ilyennek és a cég páros lábbal rúgná ki a holdig, de úgy, hogy soha, sehol többé ne taxizhasson, de a nagyon „biztonságos” cég szerint ez olyan régimódi, hogy nekik nem kell, és majd az app megmondja, ki a jó? Ok nélkül, ha az ellenőrzések minden hivatal és cég részéről erősen részre hajlóak, és a Fővárosi Önkormányzat, meg gyermeke, a BKK és annak taxis tótumfaktuma, bandzsahajna szarnak mindenre is? Ok nélkül, ha az észt, de főleg a magyar cég tulajdonosait csak a profit érdekli, és ha gáz van, képesek még a nyilvántartásból is örökre eltüntetni a gázos sofőr adatait? Ok nélkül, ha bandzsahajna a gandzsást nem ellenőrzi, hiszen a nagyon „biztonságos” és jól prosperáló cég embere és őket bántani nem szabad?

Válaszolj őszintén: ha tudod, hogy neved, címed, telefonszámod megvan egy drogos vagy egy félelmetes kinézetű, sittesnek látszó taxisnál, mernél panaszt tenni? Oda mernéd magad tenni fiatal, gyenge lányként, hogy kiállj és elmondd, nem jó ez így?

Ne legyünk már naívak. Az életben semmi sem véletlen. És hiába a rendszeres kampány, hiába Tóth és a BKK hátszele, hiába a hipszter ifjúság, hiába a nagy liberális elfogadás, a jónép Európa összes nagyvárosában válogat, és ha teheti, a büdös, gandzsás, még az ország nyelvét is csak makogva beszélő, analfabéta, sofőrnek látszó lény mellé nem ül be. Persze ha ideesik a turista, először megeszi, de másodjára, ha ilyen koszlidérccel hozza össze a sors, úgy otthagyja, mint eb a szarát. Ez a minőség, ez a stílus, a klottgatyás, izompólós, szarrá vart sittes fíling, az analfabéta sofőr csak és kizárólag a bulinegyed drogtól és/vagy piától kába ifjainak menő, akik másnap már arra sem emlékeznek, ki és hol fosztotta őket ki a nagy „biztonság” jegyében, de legalább trendinek érezhették magukat arra a tíz percre.

A lényeg egy: nő a profit, gyarapszik a góréság. Nem kicsit, nagyon. Milliárdokkal. Hogy a taxissal és áldozatával mi lesz, a fenét se érdekli.

Persze, tudjuk, Bob Marley-nek jól állt. Csak ő nem volt taxis