Saját villanytaxit építenek a thaiok

Saját villanytaxit építenek a thaiok
Megosztom

Pontosabban egy megújuló energiában utazó thai milliárdos öl bele nem kevés pénzt, hogy hazai taxik furikázhassanak az országban. Már meg is mutatták ehhez az autójukat, a Spa1-est.

minemobilityspa1

A villanyautózás terjedésének van egy olyan nem mellékes haszna, hogy a korábbinál sokkal könnyebb lett bekerülni új szereplőként az autópiacra. Azzal, hogy a hajtás lényegében csak egy egyszerű villanymotorból és egy akkumulátorból áll, rengeteget egyszerűsödött a nulláról autót építés. Somphote Ahunai thai milliárdos, az Energy Absolute nevű cégén keresztül alapított is hirtelen egy autómárkát Mine Mobility néven. Ezzel pörgetné fel az egyelőre nagyon gyér thaiföldi villanyautó-piacot, egyben mentené az országot egy esetleges kínai villanyautós inváziótól. 

k86

A márka első autója kimondottan taxinak készül. Az európai szemnek szokatlan, erősen japán ázsiai piacos formákra hajazó Spa1-es 4,5 méter hosszú, de ehhez képest van egy 650 literes csomagtere az ötajtósnak. Egy 30 kWh-s akksi kerül bele, amit teletöltve kétszáz kilométeres a hatótávja. A Mine Mobility nem véletlen a taxisok felől kezdi a terjeszkedést, elég volt ugyanis néhány taxitársasággal leszerződniük és máris közel ötezer rendelésük lett a Spa1-re. Ezek az autók a tervek szerint jövőre már az utakon lesznek. A Spa1-es ára 1,2 millió thai baht (11 millió forint), amivel olcsóbbnak számít a thai piacon, mint mondjuk a hasonló méretű Nissan Leaf vagy a Kia Soul EV.   

zr

A Mine Mobility, vagyis a mögötte álló cégóriás a kapcsolódó infrastruktúra kiépítésében is besegít, 700 töltőhelyet ígérnek rövid időn belül a thai nagyvárosokban. Sőt, vannak meredekebb terveik is, annyira szeretnének ugyanis függetlenedni a beszállítóktól, hogy már tervezik a saját akkumulátorgyárukat. 

Thaiföld közlekedése amúgy tipikus délkelet-ázsiai, azaz nagyon nagy részben robogókból és japán pickupokból áll, de a városi taxizásban azért akad sok tuktuk is. Itt egy jó képriport az ország járműveiről.

Forrás: totalcar.hu