Simán repül az elektromos taxi, ami 300 km/h-val szállítana utasokat

Simán repül az elektromos taxi, ami 300 km/h-val szállítana utasokat
Megosztom

A német Lilium Aviation korábban már egy sor engedélyt megkapott az elektromos repülőgépe kifejlesztésére, most pedig egy zökkenőmentes tesztrepülésen is túl vannak.

Az elmúlt évek fejlesztéseit nézve az ma már nem kérdés, hogy a jövőben elektromos repülőgépek segítenek majd abban, hogy az egyre zsúfoltabb városokban ne legyenek dugók. Ebből a jövőből szeretne magának egy szeletet a 2015-ben alapított Lilium Aviation is, amit a Müncheni Műszaki Egyetem hallgatói és oktatói hoztak létre. A vállalat most egy újabb mérföldkőhöz érkezett.

A cég – amely 2025-ben már az általuk fejlesztett elektromos repülőgéppel vinni az utasokat egyik pontból a másikba – nemrég sikeres tesztet hajtott végre az általuk fejlesztett, 36 hajtóművel felszerelt légi járművel. A Lilium Jet függőlegesen szállt el, tett egy kört a levegőben, majd megállt, lebegett, és ugyanúgy, ahogy felszállt, függőlegesen szállt vissza a földre.

A teszt során 96 km/h-val repült a gép, a végsebessége viszont 300 km/h-ra lehet. Az akkumulátor kapacitása a fejlesztők szerint egy órányi repülést tesz lehetővé a maximális sebességgel. A tervek szerint 3 km-es magasságban közlekedne.

https://www.youtube.com/watch?v=lojpe3lUdFk

Hosszú ideje fejleszti Lilium Jet nevű légi taxiját a Lilium Aviation, amely egyszerre akár öt embert is el tud vinni. Most már azt is tudni, hogyan fest majd a Jet végleges változata.

Az elkövetkező évek egyik izgalmas fejlesztése az utasszállítás automatizálása, illetve a repülő autók megjelentetése. Utóbbival számos cég kezdett foglalkozni, köztük a német Lilium Aviation, amely egy függőleges felszállásra is képes gépen dolgozik.

A 2015 óta fejlesztett Lilium Jet teljes egészében elektromos, egyetlen feltöltéssel nagyjából 300 kilométert tud megtenni. Ami igazán nagyszerű benne, hogy a Jet viszonylag gyorsan, akár 300 kilométer/órával is közlekedhet, a leszállást pedig bárhol megoldja, nincs szüksége futópályára.

© Lilium Aviation

Ami azonban ennél is beszédesebb, az a munka közelgő vége: fejlesztői 2025-ben szeretnék elterjeszteni szolgáltatásukat, amelyhez persze működő és befejezett modellekre is szükség lesz. A jó hír, hogy a magángép alkatrészei nemrég a helyükre kerültek, a már összeszerelt, várhatóan ebben a formában megjelenő eszköz pedig sikerrel vette az újabb teszteket.

A The Verge lehetőséget kapott, hogy közelebbről is megszemlélje a Jetet, amely az évek során számos változtatáson átesett, még a szárnyait is módosították a hatékonyabb üzemelés érdekében. A Jetet 2017-ben is különféle teszteknek vetették alá (akkor szintén a levegőbe emelkedett), akkor azonban csak a kabin volt meg, a szárnyakat még nem szerelték rá. Ez most megtörtént, és mint Remo Gerber, a Lilium egy tisztviselője fogalmazott, minden remekül sikerült.

© Lilium Aviation
© Lilium Aviation

Érdekesség, hogy a Jet eleinte 4 ember szállítására volt alkalmas, de ezt bővíteni tudták, így a pilótával együtt már öten férnek bele. Az utasok csomagokat is pakolhatnak a kis repülőbe, habár azt nem tudni, pontosan mekkora kapacitással lehet számolni. A szolgáltatást okostelefonra készített alkalmazással kérhetik majd a felhasználók, ahogy a világ több országában üzemelő Uber is működik.

Ami a költségeket illeti: a cég 70 dolláros (kb. 20 ezer forintos) menetjegyről beszélt, ha valaki például Manhattanből a JFK nemzetközi reptérre utazna. Ez autóval nagyjából 30 kilométeres utat jelent, amit forgalom nélkül kb. fél óra alatt lehet teljesíteni. A Jet kitalálói azonban azt ígérik: repülőjükkel ez még a napközbeni csúcs mellett is mindössze 10 percet vesz igénybe. Más kérdés, ki az, aki hajlandó lesz ennyit fizetni érte.

forrás: hvg.hu