Csak kérdezünk!

Csak kérdezünk!
Megosztom

Európa többi részének taxisai röhögőgörcsöt kaptak attól, hogy szeretett fővárosunk taxisai már szinte kötelezően viselnek öltönyt. Igen, nyáron, negyven fokban is. Fővárosi és országos taxi rendeletünk további elmebeteg részeitől azonban elmúlt a röhöghetnékjük. Megijedtek, hátha országuk, városuk vezetői is kedvet kapnak ehhez az agyhalálhoz. Hiába, na, Európa eminensei lettünk a taxikázásban is! Ha már az EU bérek messze maradnak tőlünk, legalább ez legyen nekünk. És miért ezen felvezetés? Nézzük!

Két hír borzolja napjainkban a taxis idegrendszereket, már aki hajlandó még a mindennapjait érintő taxiügyi ámokfutással foglalkozni. Az egyik hír, hogy kiraboltak egy „taxitársaságot”. A mai híradások szerint 30 milka lapult a házi kasszában. Az elkövetőket, érintetteket most hagyjuk.

Gyanítjuk, a legtöbb, a hírt olvasó ember leginkább a bűncselekmény ténye borzongatja meg, hiszen ezek az igazán ütős hírek. Aztán gyorsan túl is lép a kérdésen, hiszen másutt, máskor épp jó sok vér folyik, az pedig izgalmasabb. Meg hát halandó ember számára a 30 millió igen nagy összeg, jó sok Rosszlány finanszírozható belőle.

Minket más kérdések izgatnak. Például hogy a 30 millió valóban sok, vagy kevés? Mármint a taxis címkiosztó cégecske életében, a költései mellett. A főváros legkisebb társasága az érintett taxis cég, már az árbevétele alapján is., azonban korábban közölt adatok alapján közel egy éves árbevétele lapult a házi kasszában. Ez pedig több, mint érdekes…

Egyébként senkinek semmi köze hozzá. Vagy de? Igen, tisztelt taxisok, ezt ti „dobtátok” össze. A ti véreteket szívva lehetett ez az összeg ott, ahonnan lába kelt. Van köztetek olyan, akinek gond a drosztdíj, netán az éves biztosítás (felemelt) befizetése, autócsere, stb. De ne gondolkozzatok ilyen csekélységeken. Mert minek? Inkább borzongjatok csak a bűntény puszta tényén.

A másik aktuális téma: a méltán nagy hírű taxi rendelet módosítása és az ezzel egyidőben felröppent(tett) „sztrájk”. No meg persze a politikai színeváltozás okán hirtelen fellépő politikai érdeklődés a taxikázás iránt. Hogy egyáltalán mire lehetne lehetőség a frissiben alakult tanácsházán, illetve bocsánat, főpolgármesteri hivatalban, azt az országos és fővárosi rendelet ismeretében mindenki belátására bízzuk.

Egy dolog tény, a taxis – kritikus – hangok viszonylag jól összefoglalják a problémákat, bár azok több területről fakadó megoldásával már csak vágy formájában foglalkoznak. Csak a példa kedvéért: a rabló felelősségbiztosítások problémája égető, azonban semmi esetre sem fővárosi hatáskör. Bizony, itt nagy problémát jelent, hogy egységes érdekképviselet még csak felsejleni sem látszik a távolban, hiszen a jó Metál Zolink magához ragadta az irányítást sok-sok éve, és boldogan élvez időszakos médiahaknijai okán. Hogy aztán őt ki, kik irányítják, arról azért sejtésektől erősebb adatok vannak.

Egy dolgot bátran kijelenthetünk azonban, a hatodik éve tartó rendcsinálás jegyében egyre nagyobb a fejetlenség és káosz. Magánvéleményünk szerint ide vezet, amikor hozzá nem értő politikusok, pár emberke kierőszakolt gazdasági érdekei mentén hoznak döntéseket. Érdeklődve figyeljük az eseményeket.

Taxis Terka