Dinamikusan változik a taxis piac

Dinamikusan változik a taxis piac
Megosztom

Habár a közvélemény számára nem látszott nagy mozgolódás tavaly a taxis piacon – szemben 2014-15-tel, amikor az „Über-forradalom” borzolta kedélyek éles harcokba is csaptak –, de a piac továbbra is dinamikusan változik. A taxitársaságok száma folyamatosan csökken, miközben némi mérséklődés után, ismét dinamikusan nő az egyéni vállalkozók száma. A taxis világot 2019-ben növekvő egyéni vállalkozó bázis és stagnáló alkalmazotti létszám jellemezte.

Az Opten által közzétett elemzés szerint, egy év alatt nyolc százalékkal nőtt a taxis egyéni vállalkozók száma. Jelenleg már több mint 7500-at tartanak nyilván Magyarországon. Az egyéni vállalkozói szám növekedése ágazattól függetlenül ugyan általánosnak nevezhető, de a taxis személyszállítás területén a növekedést vélhetően nem lehet csupán az új adózási formák bevezetésének számlájára írni. A jelenséghez az is hozzájárult, hogy sok egyéb szakmához képest. a belépési küszöb viszonylag alacsony, de hosszú távon nyereségesen működni már komoly kihívás. Sokan kihullanak a piacról, bár köztük gyakori a passzív, vagy teljesen szüneteltetett egyéni vállalkozás is – áll az Opten közleményében.

A magas egyéni vállalkozói szám mellett, a cégek alkalmazotti létszáma stagnál, a cégek száma pedig továbbra is csökken. Ugyanakkor ez csak a taxis piac koncentrálódására utal, a taxitársaságok összesített árbevétele 2018-ban még hét százalékos növekedést is produkált. A taxis személyszállítással foglalkozó vállalatok közel 9 milliárd forintos nettó értékesítési árbevételről adtak számot 2018-ban, és ennek 65 százalékát a tíz legnagyobb vállalkozás hozta össze.

A 2020-ra kivetített trendek biztatók: mind árbevételben, mind eredményben növekedés vetíthető előre, és a gazdasági környezet is kedvező jelenleg. Ugyanakkor a taxis világ a magas egyéni vállalkozói létszámával továbbra is nehezen mérhető piac. Illetve a KATA-s egyéni vállalkozók szigorúbb ellenőrzése is komoly hatással lehet a szereplők egy részére, így vélhetően nem lesz unalmas az ágazati szereplők élete 2020-ban sem.

Forrás: Hírklikk