Kinek jövedelmez a reptéri balhék sora?

Kinek jövedelmez a reptéri balhék sora?
Megosztom

Az előző, az Uber egykori, hazai ámokfutásáról írt cikkünk kapcsán felmerült pár kérdés. Mert, tudjátok, mi mindig csak kérdezünk. Most épp az elmúlt heti, és folyamatban lévő események – mégpedig a jó magyar reptér területén történtek – izgatják fantáziánkat.

Amint éppen a tavalyi év végén is közkincsé tettük, még mindig virágoznak az Uber után itt maradt, több részre szakadt fehér rendszámos fuvarozgatók,a viberes Uber-csoportok, illetve taxis berkekben nemes egyszerűséggel csak Uber-utódként emlegetett Bolt-Taxify kombó. Adja magát a kérdés, hogy vajon a Bolt szedi áldozatait szép számmal a cégeseket érintő rendelés állományból?

Akármilyen sok egyéb csoportocska is van az egykori Uber sofőrök számára, a köztudatban bizony az él, hogy a Taxify, izé, Bolt nem csak az Uber rendelési rendszerét, applikációját vette át, de bizony elég szép adatbázist is kaptak. Aki egykoron Ubert rendelt, mert menő volt azzal utazni, ma a Boltot hívja, tán mert felhívták a figyelmüket arra, hogy ez az igazi, legális (?) Uber utód, még ha elvileg nem is lehet olcsóbb, mint a többi taxi. A gyakorlatban azonban az utasok 90 % állítja, hogy a Bolt olcsóbban viszi őket, mint bármelyik másik taxis cég. Na, ez hogyan lehetséges?

Rossz nyelvek szerint egyébként a rendelésállománynak már sikerült a Főtaxinál is odaverniük, ahogy az utcai csiripelések szerint elég sok sofőr is átigazolt a Főtaxi színeiből a Bolthoz.

A reptéri ámokfutás taxisokat zaklató részének is van pár vonzata. Egyrészt jó pár utas szeme láttára zajlanak az események, a sokat emlegetett országimázs itt érdekes módon nem nagyon érdekel senkit.

Másrészt, ha a háttérben valóban a Bolt erősödése van, miért a pár -statisztikailag jelentéktelen egyéb cégnél szolgáltató, esetleg mezítlábas taxisnál – akarják elérni azt a nagy rendet? Ezekre utal a részünkre információkat juttató taxisok elmondása, de akár a már közzétett videókon is látható tény, miszerint leggyakrabban a telefonok, tabok ellenőrzésével akarják a – szerintük – illegális szolgáltatásokat megakadályozni.

Egyes elmondások szerint olyan is előfordult már, hogy a szekusok benyúlkáltak a kocsikba, hogy kivegyék a tabot, telefont, de a legtöbb esetben felszólítják (sic!) a taxist, hogy igazolja a megfelelő kütyü felmutatásával, hogy ő rendelésre érkezett.

Nem kérdés, hogy csúnya botrány kerekedhet, ha pár darab Boltos is áldozatul esik megrendeléseik teljesítése közben a reptér – Főtaxi együttműködés ámokfutásának. Azzal valakinek igencsak a tyúkszemérre lépnének, különösen, ha igazak a pletykák az állítólagos politikai kapcsolódású szerepcserékről a Főtaxi háttérhatalmában, és a politikai érdekeltségeket a Bolt mögött, no és persze a főpolgármesteri székben is. Így hát marad a vélhetően gyengébb ellenállásra képes kisebb nehézség piszkálása, mert a pénzügyi statisztikákat hozni kell, ha a rabszolga sofőr beledöglik is.

Az egész olyan szagú, bűzű, mintha valami készülne reptér-ügyileg. És valahogy mindig a Boltnál lyukadunk ki…. Ez pedig tán nem is olyan meglepő, ha tudjuk, hogy a Bolt sofőrök castingját ugyanaz az unszimpatikus fiatalember végzi, aki egykoron az Uber Perc utcai fellegvárában. Ha pedig tovább kutatunk e rejtélyes cég körül, lehet, hogy egyéb meglepő (vagy nem meglepő) tényekre is bukkanunk…

Mindezen események is történnek a „rendcsináló” rendeletek – Fővárosi Önkormányzat, a kormányzati rendelet – szolid hetedik, a Fidesz regnálásának tizedik évében. De hát tudjuk, hogy mindig a zavarosban jó halászni….A taxisok és az utasok pedig kínlódjanak egymással, ahogy tudnak és akarnak. Nemdebár?

Taxis Tivadar