Uniós jogharmonizáció

Uniós jogharmonizáció
Megosztom

avagy inkább annak hiánya

Forrong a taxis üzletág. Már megint. Még mindíg. Túlszámlázás, óra manipulálás, reptéri események, szabályozás lehetséges változtatása, stb. Hirtelen fontos lett a pesti taxi….

Csak egy apró irányadó adat, mely talán segíthetne is a helyzet rendezésén. Alaptétel: a taxis azért taxizik, mert ez a munkája, ebből szeretne megélni. Balga módon, titokban arra vágyakozva, nyugodt körülmények között. Valahogy úgy, mint a régi, szép időkben, amikor még csak a benzin árának pár forintos emelése miatt kellett blokádot tartani.

Miért nem lehet nyugodtan dolgozni, békében megőszülni taxisként is? Talán egyszer kapunk rá választ, bár kis töprengéssel most is sejthető (lenne), csak a kis töprengés hiányzik hozzá. Nos, életszerű példán levezetve nézzük, hogy is működik egyéb „fejletlen” uniós országokban a taxizás.

Budapesti viszonylathoz mérve túlnyomórészt kisebb, öregebb autók közlekednek (természetesen ez országonként eltérő és változó), de azért teljesen jó állapotban, működőképesen, és tisztán. Jó pár országban kártyás fizetés nincs, vagy extra lehetőségként felárért, 1 euró körüli plusz összegért vehető igénybe, ha nincs az utasnál készpénz. Nem mászkálnak ingben-öltönyben-nyakkendőben a sofőrök, viszont kedvesek és udvariasak, normálisak, és kényelmesen tudnak dolgozni a farmerben, tiszta pólóban is.

Nincs túlárazott „takkdíjjal” ilyen-olyan társaság, ahol van, ott is emberi árakon, a kiadott cím után számolva működik. Jellemzően az utcai taxi vadászat a divatos, és bizony a drosztokon szépen sorban állnak a kocsik. Teljesen érthetetlen módon az utasok is tudják, hogy sétálniuk kell egy kicsit a drosztig, mert hiába integetnek előtte 200 méterrel, a taxis udvariasan oda irányítja őket (még senki lába nem szakadt le 200 métertől), ott pedig az első autóba beülhetnek.

Persze mindenhol megoldott, hogy hívni is lehessen, de nem az üres kilométerek számolatlan megtétele a fő irányvonal. Biztos fejletlen sorstársaink még tudják, mi az a „guruló”! Bolt-os fiúcskák, ti tudjátok?

Nézzünk – konkrét eset – egy reptéri fuvart, leintésből. A kilométer valamivel kevesebb volt, mint itt mondjuk egy belváros – reptér viszonylatban. Óraállás megérkezéskor 18 euró. Fizetendő, 27 euró! Nem, nem lehúzás. Szabályos összeg, ugyanis a tarifa táblán is fel van tüntetve, hogy plusz költség a csomagok be – ki pakolása. (Mert ugye dolgozik vele a sofőr, ő sem lopja a derekát.) További költség az autópálya (rövid szakasz, de máshogy nem lehet odamenni) díja. És még számtalan lehetőség felsorolva, ami fizető (például kutya, macska szállítása, stb.), mert ott még tudják, hogy az emberi munkát fizetni kell, és az bizony nem merül ki a gázpedál nyomkodásában és a kormány tekergetésében. Vagy legalábbis fizetni kellene.

Azt már csak nagyon halkan merem megjegyezni, hogy elvétve látni csak GPS-szel közlekedő taxist, zömében akkor kapcsolják csak, ha nem tudják belőni a házszámot, és az utas sem tudja. Nincsenek tele a műszerfalak repülőgépet megszégyenítő mennyiségű elektromos kütyüvel, mégis haladnak, célba érnek, dolgoznak. Ki érti ezt?

El lehet vitatkozni a budapesti, és az azt még több pontban súlyosbító kormányszintű szabályozásokon, de hogy azok nem taxis barát (írd és mondd, munkavállaló barát) rendelkezések, az azt hiszem, egyértelmű. Ide vezet az egyrészt fejetlenül, másrészt pár emberke érdekei mentén meghozott, teljesen életszerűtlen rendeletalkotás.

És a rendeletek eredményességi mutatói? Pörögnek ki a régi, esetenként 20-30-40 éve taxiban megőszült kollégák. Azok, akik kütyü nélkül is tudják, hol van a Kikerics utca 1110, sőt, biztonságban oda is szállítják az utast. Napjainkra már rohamos tempóban „hal ki” a klasszikus pesti taxi(s). Az érkező fiatal generációnak nem nagyon van kitől tanulnia. Maradnak a Főtaxi reklámarcai, a „pszichológus” – vagy önmagukat legalábbis annak képzelő – új erők. Szakmai alapoknak meg legyen elég az ötévenként kötelező tanfolyam, ahol annyit lehet elsajátítani, hogy éppen mennyibe kerül! Persze ez nem üldözendő árdrágítás, ahogy a biztosítások éves díjemelései sem. Mindezek csak egy központilag szabályozott újabb sarc, vagy éppen banki multik uzsorás lehúzása. De ez már a következő fejezet!

Taxis Tivadar