Így roppantja meg a turizmust a koronavírus

Így roppantja meg a turizmust a koronavírus
Megosztom

Igaz, az Origo.hu cikke nem említi hazánkat (és pl. Olaszországot sem), de ne legyenek kétségeink, hogy mindez a magyar turizmusra is hatással lesz, ezen belül pedig a taxisok munkájára. Mert hát ugye zömében nem a magyar lakosok szaladgálnak taxival a városban, és bizony a reptérről sem ők járnak be taxival…

Hatalmas pofont kapott a francia turisztikai szektor a kínai koronavírus-járvány kitörése miatt. A francia pénzügyminiszter szerint az elmúlt időszakban 30-40 százalékos volt a turizmus visszaesése. Ezzel együtt Vietnám turizmusa is megroppant az utóbbi hetekben, de a globális szektor egésze is bajban van, tekintve, hogy a kínai turisták hatalmas erővel bírnak a világ turisztikai iparágában.

Miközben a kínai koronavírus iparágak egész sorában érezteti a negatív hatásait, van néhány szektor, amely esetében a következmények kiemelten súlyosak. Ilyen például a globális turizmus, ahol a kínai utazók óriási erővel bírnak.

A kínai turisták ugyanis ma már a globális külföldi turizmus legnagyobb vásárlóerejét adják. Jól mutatja ezt, hogy míg 2000-ben csupán 4,5 millió kínai utazó volt jelen a szektor egészében, 2018-ra ez a szám fölment 150 millióra. A várakozások szerint pedig a 2020-as években ez a szám megduplázódhat.

Eközben a kínai turisták vásárlásai mára 277 milliárd dollárt jelentenek a szektor számára. Az összesen 1700 milliárd dolláros iparágban ez 16 százalékos arányt jelent.

A francia vonzerő is megcsappant

A vártnál 30-40 százalékkal kevesebb turista érkezett Franciaországban az elmúlt időszakban, elsősorban a kínai koronavírus-járvány kitörése miatt – mondta a CNBC-nek Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter.

Ez pedig, természetesen, igen komoly hatással van a francia gazdaság egészére nézve – tette hozzá Le Maire Rijádban, vasárnap, a G20 országok pénzügyminisztereinek találkozóján. Eddig mintegy 80 ezer koronavírusos beteget regisztráltak, a halálesetek száma pedig több mint 2500.

Ahogy azonban a járvány miatt több repülőjáratot töröltek, a turisták pedig inkább elhalasztják az utazásaikat, drámaian lecsökkent a kereslet a légiközlekedési szektorban. Amellett, hogy eddig több mint 200 000 járatot kellett összesen törölni, a napokban olyan elemzés is született, amely szerint a légiközlekedési szektor a járvány legnagyobb vesztese.

Franciaország pedig különösen megszenvedi a nemzetközi turizmus beszakadását, mivel a turisták által legtöbbet látogatott országról van szó. A francia Külügyminisztérium közlése szerint 2018-ban 89,4 millió látogató érkezett Franciaországba, a turizmus pedig a bruttó hazai termék (GDP) közel 8 százalékát adta.

Ráadásul évente nagyjából 2,7 millió kínai turista utazik Franciaországba, azonban ma már világossá vált, hogy idén ez a szám sokkal alacsonyabb lesz – mint ahogy arra Le Maire is figyelmeztetett az interjúban.

A vasárnapi adatok szerint Franciaországban eddig 12 esetben regisztráltak koronavírusos beteget, és egy személy halt meg a betegség következtében az országban.

Vietnám szenvedése

A külföldre utazó kínai turisták azonban elsősorban az ázsiai térségből választanak maguknak célállomást. Tavaly az első 10 vezető külföldi ország mindegyik ázsiai volt – Hongkong fölényesen vezetett, míg a második Makaó, a harmadik pedig Thaiföld lett.

A tavaly hatodik helyre befutott Vietnám pedig már jelezte, a koronavírus komoly veszteségeket jelent számára a turizmusban. Az ország illetékes minisztériuma úgy számolt, hogy az iparág 3-4 milliárd dolláros közvetlen veszteséget szenvedhet el a járvány miatt.

Ez pedig Vietnám számára különösen nagy gondot jelentene, mivel az ország turisztikai iparága látványos növekedést produkált az elmúlt években – írja a Business Insider. A Turisztikai Minisztérium számai alapján 2019-ben több mint 18 millió külföldi turista érkezett az országba, 16,2 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

A kínai utazók pedig tipikusan több mint 30 százalékát adják a külföldi turistáknak. Ahogy azonban Kína visszatartja a külföldre utazókat, Vietnám pedig megtiltotta a beutazást, ez a szám most hatalmas zuhanásnak indult.

Noha egyelőre Vietnám még nem módosította a hivatalos gazdasági növekedési céljait 2020-ra, egyes elemzők szerint valószínűtlen, hogy az ország képes lesz tartani a korábban várt növekedési szintet. Egy korábbi kormányzati tanácsadó, Le Dang Doanh, a Business Insidernek úgy nyilatkozott, a koronavírus hatásai nagyjából 1 százalékponttal fogják lehúzni az eredeti, 6,9 százalékos növekedési célt – vagyis a reális GDP-növekedés 6,0-5,9 százalékos lehet.

Forrás: origo.hu, nyitókép forrás: AFP/Eric Feferberg