A koronavírus gazdasági hatásai

A koronavírus gazdasági hatásai
Megosztom

A címben, és az összefoglalóban sem szerepel sem a #taxi, sem a többi kapcsolódó szó, ám ennek ellenére is érdemes elolvasni. Egy kis értelmezéssel, logikával, gyönyörűen vázolhatóak az egész folyamat rövidtávú hatásai a taxis szakmára nézve is, persze csak azok számára, akik túl tudnak lépni a #dübörögagazdaság és a #szeretemafuvarkufárom , #bízomagazdámban szemüvegén.

De ezt majd a következő cikkben. Egyelőre nézzük a portfolio.hu, a napi.hu és egyéb források alapján összeszedett szösszenetünket. És ez még csak a mai összegzés…..Mi lesz itt később?

100 milliárd dolláros bevételkiesés is lehet a légitársaságoknál

A Nemzetközi Légiközlekedési Szövetség (IATA) közzétette a legfrissebb prognózisait a koronavírus hatásával kapcsolatban. 2020-ban 63 és 113 milliárd közötti bevételkieséssel számolnak globális szinten a szektorban jelen állás szerint. 

A Southwest Airlines 300 millió dolláros hatást vár az első negyedévben

Az első negyedévben 300 millió dollárjába fog kerülni az amerikai Southwest Airlines légitársaságnak a koronavírus – figyelmeztette befektetőit a vállalat. A közelmúltban a cég a kereslet jelentős csökkenését érzékelte és egyre többen mondják vissza a foglalásaikat – olvasható a közleményben. Ennek eredményeként az egyik fontos mutató, az egy egységnyi kapacitásra (utasmérföld) eső bevétel 2 százalékos csökkenés és 1 százalékos növekedés közötti változást mutathat az időszakban. Korábban 3,5 és 5,5 százalék közötti növekedést vártak.

Több ezer járatot töröl a Lufthansa

Több ezer járatot töröl a Lufthansa a koronavírus miatt – közölte a cég. Vasárnaptól kezdve három héten keresztül nem indít járatokat Izraelbe, miután az ország új belépési korlátozásokat vezetett be.

Új belépési korlátozásokat vezetett be Izrael, ami a németországi, svájci és osztrák utasokat is érinti. Ez jelentős keresletcsökkenést okoz az izraeli járatokon, emiatt a Lufthansa törli az összes izraeli járatát vasárnaptól kezdve a következő három hétre (március 28-ig). A Lufthansa Tel-Aviv és Eliat városába működtetett járatokat.

A Lufthansa 5900 európai járatot töröl, ebből 3100 Frankfurtból induló járatot, amelyek 71 különböző célállomásra repültek volna, Münchenből pedig 2800 járatot, 60 célállomással.

A vállalat múlt héten döntött arról, hogy a Kínába induló járatait április 24-ig felfüggeszti, Teheránba pedig április 30-ig nem repülnek a Lufthansa csoport gépei. A Hongkongba és a Szöulba közlekedő járatait jelentősen megritkítja a Lufthansa, München és Hongkong között március 6 és április 24 között nem repül a Lufthansa.

Március végéig az eddigi bejelentések alapján összesen 7100 járatát állítja le a Lufthansa.

A koronavírus terjedése és ezzel összefüggésben a kereslet csökkenése miatt a német légitársaság 25 százalékos kapacitáscsökkentésről döntött. A 770 darabos flottájából 150 gépet (a hosszú távú utakat repülő gépekből 25, a rövid-és középtávú járatokon üzemelő gépek közül 125-öt) parkoltat a földön.

A magyar reptér korlátozásai

Hétfőtől lép életbe az észak-olaszországi járatokkal kapcsolatos kormányzati intézkedés

Kormányzati döntés értelmében a magyarországi repülőterek 2020. március 9. hétfőtől nem fogadhatnak járatokat a koronavírus járvánnyal érintett észak-olasz városokból. Milano és Bergamo esetében hétfőn 0 órakor, Treviso esetében hétfőn déli 12 órakor lép életbe az intézkedés. A döntésnek megfelelően az érintett városokból közlekedő járatokat a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér sem fogadhatja.

Milánó-Budapest vonalon a WizzAir, Bergamo-Budapest és Treviso-Budapest vonalon a Ryanair közlekedtet járatokat.

Az érintett észak-olaszországi járatok a következők:

Légitársaság Város Eredeti heti járatszám
Wizz Air Milánó Malpensa 11
Ryanair Bergamo 12
Ryanair Treviso 4

A korábban hozott hatósági intézkedéseknek megfelelően a Kínából közvetlen járattal érkező utasok, illetve a határátlépésre jelentkező iráni állampolgárok testhőmérséklet mérése továbbra is érvényben van a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. A Dél-Koreából (Szöulból) közlekedő közvetlen járatait a LOT lengyel légitársaság március 4-től felfüggesztette.

A január 31. óta felfüggesztett közvetlen járatok:

  • Shanghai Airlines – Csengtu, Hszian, Shanghai
  • Hainan Airlines – Csungking
  • LOT – Szöul

Finnair: súlyosabb hatása lesz a koronavírusnak, mint a SARS-járványnak

Beállt a finn légitársaság, a Finnair is a warningot publikáló cégek sorába, közölte, hogy a súlyosabb hatása lehet a koronavírusnak a működésére, mint annak idején a SARS-járványnak volt. Eddig 1100 járatot kellett törölnie.

A Finnair jövő héten tárgyalásokba kezd a szakszervezetekkel átmeneti elbocsátásokról és leállítja a Kínába, Dél-Koreába és Milánóba közlekedő járatait.

A SARS-járvány tetőzésekor, 2003 áprilisában 45 százalékkal zuhant az Ázsiába irányuló utasforgalom. Akkor még jóval alacsonyabb szinten állt az utasforgalom Ázsiában, azóta hatalmas növekedés volt, így abszolút értékben nagyobb lehet a hatás. 2003-ban 6,8 millióan repültek Kínából nemzetközi járatokon, 2018-ban már 63,7 millió utas volt. A globális légiközlekedési szektor bevétele pedig több mint a duplájára nőtt azóta.

A reklámbevételek csökkenésére számít az ITV

A brit kereskedelmi tévécsatorna, az ITV a reklámbevételek 10 százalékos visszaesésére számít áprilisban, mivel az utazás kapcsolt cégek elhalasztották a reklámkampányaikat a koronavírus miatt. A társaság szerint az év első három hónapjában a reklámbevételek 2 százalékkal emelkedtek, amely alacsonyabb, mint amit az elemzők vártak. A társaság jelen pillanatban nehézkesnek tartja a vírus cégre gyakorolt jövőbeli hatásainak pontos meghatározását, azonban vizsgálják a helyzetet.

A JCDecaux is szenved a koronavírus járvány miatt

A francia kültéri reklámcég is szenved a koronavírus járvány miatt, a JCDecaux csütörtökön bejelentette, hogy az első negyedéves tisztított bevételét és az operatív profit marzsát is negatívan befolyásolja a kínai koronavírus járvány. A cég szerint az organikus bevétel várhatóan 10 százalékkal csökkenhet az első negyedévben, többek között az olyan kínai repülőterek alacsonyabb utasforgalma miatt, ahol a társaság hirdet. A cég emellett közzétette a tavalyi számait is, a JCDecaux bevétele 7,5 százalékkal 3,89 milliárd euróra nőtt 2019-ben, amit a cég amerikai piacon elért, erős teljesítménye mellett a vállalat digitális üzletágának növekedése is támogatta.

Visszaesésre számít a PageGroup a koronavírus miatt

A PageGroup globális toborzócég csütörtökön jelentette, hogy a társaság bruttó fedezete 3 százalékkal esett vissza az év első két hónapjában a koronavírus miatt, valamint a vírus további negatív hatásaira is számítanak. A cég vezére szerint a társaság kínai ügyfeleinek egy része a vártnál lassabban tud visszatérni a munkába, mindez szignifikáns hatással lesz a márciusi hónapra, amely a cég egyik legerősebb időszaka, valamint valószínűleg március után is. Egyébként nem a PageGroup az első olyan toborzócég, amelyik a koronavírus miatt figyelmeztetett, kedden a rivális Robert Walters is profit warningot adott ki. A PageGroup árfolyama idén 27 százalékkal került lejjebb

Profit warningolt a nemzetközi rendezvényszervező cég

A Hyve, Egyesült Királyságban székelő rendezvényszervező cég profit warningot adott ki a koronavírus miatt. A cég arról számolt be, hogy 4 ázsiai eseményt, valamint az USA-ban a Shoptalk 2020-at, és a Groceryshop eseményt is elhalasztotta a koronavírus miatt, ez pedig negatív hatással lesz a cég 2020-as eredményére és profitjára. A korábban ITE néven ismert társaság közölte, hogy az árbevétel 17-19 millió fonttal, a profit pedig 16-18 millió fonttal csökkenhet 2020-ban.

Visszavonta várakozásait és járatokat töröl a Norwegian Air

A Norwegian Air csütörtökön jelentette be, hogy koronavírus terjedése nyomán visszaeső kereslettel, és a jövőbeli foglalások csökkenésével szembesült, ezért a cég március 28. és május 5. között több transzatlanti járatát is törölte. A Norwegian korábbi előrejelzése három egymást követő év vesztesége után 2020-ra már nyereséggel számolt, azonban a cég a jelenlegi bizonytalan környezetre hivatkozva visszavonta előrejelzését. A befektetők rosszul fogadták a cég bejelentését, a Norwegian Air árfolyama 8,5 százalékot esett.

Visszaesést vár a Hugo Boss a koronavírus miatt

A német divatházat is kedvezőtlenül érinti a koronavírus terjedése, a Hugo Boss szerint a koronavírus jelentős hatással lesz a cég első negyedéves számaira, az eladások különösen Ázsiában csökkennek, de más kulcspiacok esetében is eladások visszaesésével szembesül a cég. A Hugo Boss az év közepére fokozatos normalizációt vár, azonban a cég szerint a koronavírus az idei számokat jelentősen visszavetheti: a devizahatásoktól tisztított értékesítések idén 0-2 százalékkal bővülhetnek, míg a cég 320-350 millió eurós működési eredményt vár 2020-ra. A Hugo Boss emellett közzétette a tavalyi negyedik negyedéves és egész éves számait is, a Hugo Boss nettó eredménye 13 százalékkal 205 millió euróra csökkent tavaly, ami alúlmúlta az elemzői várakozásokat. A Hugo Boss 0,8 százalékkal került ma lejjebb.

Koronavírus: további járattörlések és korlátozások várhatók

A Wizz Air nemrégiben törölte több olaszországi járatát is március 10. és április 4. között. Rómába, Bolognába, Cataniába, Nápolyba, Milánóba és Bariba sem indítanak járatokat a koronavírus miatt. Mivel a Wizz Air a 14 napos határidőt betartotta, az utasok nem tarthatnak igényt a jegyáron kívüli kompenzációra. A brit fapados Easyjet és más légitársaságok is tömeges mennyiségben törlik járataikat. Teljes reptérzárra Magyarországon nem kell számítani.

„A magyar hatóságok véleményem szerint az utasforgalmat nem fogják leállítani a magyar reptereken, azonban hatósági korlátozásokra bizonyos járatokat illetően lehet számítani. A jelenlegi intézkedéseken túl ez az egyetlen észszerű lépés; teljes légtérzárra pedig csak súlyosabb világjárvány, terrorcselekmény, vagy háború esetén kerülhet sor.” – mondta el Karl Gustav Annus szakértő, a Légi Segéd ügyvezető igazgatója.

Hozzátette, hogy további járattörlések mindenképpen előfordulnak majd, de ez esetben az utasok a repülőjegy árán kívül további kompenzációra csak akkor jogosultak, amennyiben a légitársaság a törlést üzleti érdekből (tehát nem a járványvédelem miatt) teszi és azt a felszállás előtt kevesebb, mint 14 nappal jelzi. Karl Gustav Annus elmondta: a repülőgépek és repülőterek higiéniájára az utasoknak is vigyázni kell.

Zuhan a kereslet a légiközlekedés iránt a koronavírus miatt

Jelentősen, akár negyedével is visszavágja Európa két legnagyobb légitársasága, a Lufthansa és a Ryanair az európai járatok számát április végéig – közölték a légicégek hétfőn az MTI-vel. A LOT a szöuli járatai közül törölt néhányat. A British Airways a New York-i járatai mellett egy sor európai desztinációba is felfüggesztette a repülést a kereslet visszaesése miatt.

A Lufthansa tájékoztatása szerint kevesebb járat indul el Milánóba, Velencébe, Rómába, Veronába, Torinóba, Bolognába, Anconába és Pisába, az Austrian Airlines 40 százalékkal csökkenti a felkínált ülőhelyek számát, az Eurowings és a Brussels Airlines római, velencei és milánói összeköttetésén repül majd kevesebb repülőgép. A német légitársasági csoport a múlt héten már rendkívüli pénzügyi intézkedéseket vezetett be, hétfői közlésük szerint tovább csökkentették a személyi és anyagi jellegű ráfordításokat, a projektek költségvetését.

A Ryanair MTI-hez eljuttatott közleményében szintén 25 százalékos kapacitás-csökkentést jelentett be április 8-ig a teljes európai hálózaton. Hozzátették ugyanakkor, hogy többnyire olasz járatokat érint az intézkedés. Az ír diszkont légitársaság német versenytársával együtt a jelentősen visszaeső kereslettel magyarázta a járatszám-csökkentést.

A légicégeket tömörítő Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) azt javasolta, hogy függesszék fel a repülőtéri résidőkre vonatkozó egyes szabályokat. Ezek kimondják, hogy egy légitársaság csak akkor tarthatja meg a résidőket a következő szezonra, ha azokat legalább 80 százalékban felhasználja. A légi utazás iránti igény csökkenésével azonban az IATA szerint nincs értelme ezen szabály alkalmazásának, és a társaságoknak most flexibilitásra van szükségük, hogy üzemük biztosított legyen.

A Budapest Airport pedig azt jelentette be, hogy a LOT lengyel légitársaság törölte március 3-i, 10-i, 17-i és 24-i Budapest-Szöul járatait.

A British Airways 12 London-New York járatot törölt március 16 és 28 között, és ugyanebben az intervallumban olasz, francia, osztrák, belga, német, ír és svájci célpontok felé is 204 utat szüntetett meg. 

Akkorát zuhant az amerikai tőzsde, hogy felfüggesztették a kereskedést

Nagyon csúnyán indult a hét a világ tőzsdéin, a koronavírus globális terjedésével kapcsolatos aggodalmak miatt ütik a részvényeket, az olajár pedig 1991 óta nem látott mértékben esett, miután Szaúd-Arábia és Oroszország árháborút indított. Az olaj WTI jegyzésára 30 dollár alá csökkent. Pénteken még 40 dollár felett járt egy hordó olaj ára, egy hete pedig 50 dollár felett. Az európai tőzsdék nagyot estek, a DAX 8 százalékos mínuszban is járt, míg az olasz tőzsde közel 10 százalékot esett. A magyar tőzsde a kezdeti 8 százalékos mínusz kis részét ledolgozva több mint 6 százalékkal került lejjebb, a blue chipek közül a Mol teljesít a leggyengébben. A tengerentúli részvényindexek hatalmas eséssel indították a hétfői kereskedést, az amerikai tőzsde akkorát esett, hogy nem sokkal a nyitás után 15 percre felfüggesztették a kereskedést.

Megszólaltak a magyar szállodák a koronavírusról

Hogy pontosan milyen hatása lesz a turizmusra a koronavírusnak, egyelőre még nem lehet tudni. A magyarországi szállodák különböző tapasztalatokról számoltak be a Portfolio-nak. A külföldről érkező vendégek közül többen lemondták magyarországi útjukat, ugyanakkor az egyik szállásközvetítéssel foglalkozó cég úgy nyilatkozott, hogy az elmúlt hetekben több olyan magyar jelentkezett náluk, akik a vírus miatt a külföldi nyaralás helyett választanak belföldi pihenést.

Pillanatnyilag nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy az elhalasztott vagy lemondott külföldi utazást a magyarok idén belföldi pihenésre cserélnék.

Információink szerint egyes szállodákban az elmúlt hetekben arra is volt példa, hogy az alacsony foglaltságra hivatkozva az alkalmazottakat kényszerszabadságra küldték.

Ugyanakkor az általunk megkérdezett nagyobb szállodaláncok arról számoltak be, hogy a január és február a tavalyi évhez hasonlóan erős volt, és inkább a márciusi foglalásoknál tapasztalnak némi visszaesést.

Bár még mindig némileg bizakodó híreket közölnek a szállodaláncok, saját forrásunk azt az információt adta, hogy Mariott hotel is elesett. Teltházból 20 szoba foglalásuk van jelenleg, de abban sem bíznak.

Koronavírus: egyre nagyobb bajban vannak a magyar hotelek

A magyar hotelekben napról napra nő a visszamondások száma. Egymilliárd forintos vis maior keretet hozott létre a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) a koronavírus miatt nehéz helyzetbe került vállalkozások megsegítésére – mondta Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója a Világgazdaságnak.

A koronavírus-járvány kapcsán az európai trendeket mi sem tudjuk elkerülni. A nemzeti turisztikai adatszolgáltató központon (ntak) keresztül látjuk, hogy napról napra nő a visszamondások száma, a három tavaszi hónapra összesítve a foglalások 16,4 százalékát mondták le reggelig a top-10 küldő országból.

A lefoglalt utakat Ausztriából és Németországból 9-9 százalék, az USA-ból és az Egyesült Királyságból 16 százalék, Olaszországból több mint 20, Romániából 27 százalék mondta le. Budapesten már csaknem 20 százalékos a lemondások aránya, ezen belül az USA-ból 12 százalék, Olaszországból 31 százalék, Kínából 50, Izraelből 32 százalék.

Budapesten még az első koronavírus-fertőzöttek bejelentése előtt, vagyis szerdáig már 50 százalékkal kevesebb külföldi foglalt március-április hónapra tavalyhoz képest. A vidéket, ahol a belföldi turizmus a domináns, jóval kevésbé érintette a járvány, ott a foglalások 10 százalék alatti mértékben csökkentek – mondta el Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója a napilapnak.

Létrehoztak egy egymilliárd forintos turisztikai vis maior alapot a rövid távon jelentkező károk enyhítésére, a pénz felhasználásáról később döntenek. Ha pedig a járvány túljut a tetőponton, intenzív kampányokba kezd az MTÜ. A nemzetközi tapasztalatok szerint körülbelül tíz hónap kell ahhoz, hogy az ágazat helyreálljon.

A turizmus közvetlen hatása

Nehéz különválasztani az egyes hatásokat, a lakáspiaci változások például ugyanúgy összefüggnek a turizmussal, mint ahogyan az a gazdasági aktivitással. Leegyszerűsítve azonban a képet, a koronavírus terjedésével egyértelműen csökken a külföldi turizmus, ami direkten érintheti a lakáspiacokat (a hazait is): a diszkont légitársaságok már csökkentették a vörös zónás területekre repülő járataikat, nagyobb rendezvényeket halasztottak el világszerte, a külföldi turistákkal számoló budapesti hotelek is éreznek már némi visszaesést a márciusi foglaltságokban, és a tipikusan külföldiek által látogatott fővárosi szórakozóhelyeken is megcsappant a létszám az elmúlt napokban. 

A hotelek jelentéséről a koronavírus kapcsán már beszámoltunk, e szerint egyelőre nem éreznek nagyobb visszaesést, a márciusi foglaltságokon azonban látszik, hogy óvatosabbak az emberek, ugyanakkor olyan vendégek is vannak, akik lemondták a külföldi nyaralást és helyette a szállodalánc belföldi egységében töltik a szabadidejüket.

A turisták egy másik, de jelentős része a budapesti rövid távú lakásokat választja szálláshelyként, így ha kevesebben érkeznek külföldről, azt az Airbnb-s lakások tulajdonosai is megérezhetik. Racionális döntés lenne, hogy egy bizonyos keresletcsökkenés után, a rövid távú lakáskiadásból a kevésbé frekventált helyen fekvő, vagy kisebb forgalmat bonyolító lakástulajok átálljanak a hosszú távú lakáskiadásra. Akár már havi néhánnyal kevesebb vendég esetén is elképzelhető, hogy jobban megéri a tulajdonosoknak, hogy legalább ebben az évben (vagy a jelenlegi helyzet lecsengéséig) hosszú távon adják ki a lakásukat.