Ma 15.00 órától országos vészhelyzet

Ma 15.00 órától országos vészhelyzet
Megosztom

Közreadjuk a ma három órától életbe lépett intézkedéseket, külön, a taxisokra vonatkozó kommentekkel bővítve.

Beutazási tilalmat rendelnek az Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából, Iránból érkezők számára szerda éjféltől. A magyar állampolgárokon kívül senki sem léphet be az országba, a hazatérő magyaroknak pedig hatósági karanténba kell vonulniuk, a saját otthonukból nem távozhatnak. Újra bevezetik a schengeni határokon az ellenőrzést, hogy a lépéseket be tudják tartani – jelentette be Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter.
(Taxisok számára érdemleges info: további járatok törlése, járatszámok csökkenése, utasforgalom jelentős visszaesése)

Az áruforgalmat egyelőre nem érintik a korlátozások.

Szankcionálják, ha valaki valótlant állít a határátlépéskor. Később egy kérdésre, azt mondta, hogy bíznak abban, hogy ilyen vészterhes időkben nem hazudnak az emberek, de vannak módszerek ennek felderítésére. A határőrség visszaállítását ettől még nem tervezik, szerintük a rendőrség eddig is kiválóan ellátta a feladatot.

Az Olaszország és Magyarország között lévő két országgal – Szlovéniával és Ausztriával – is egyeztetnek az összehangolt intézkedésekről. Legkésőbb ma éjfélig bevezetik ezeket.

Bezárnak az egyetemek

Intézmény látogatási tilalmakat rendelnek el a magyar egyetemeken. „Sok a külföldi hallgató, az eddigi fertőzötteknél is azt látjuk, hogy többségükben külföldiek” – magyarázta a lépést a miniszter, aki szerint távoktatásra van lehetőség. A közoktatásban viszont egyelőre nem vezetnek be hasonló intézkedést.Arra hogy az érintett 1 millió magyar gyermek egyik se járjon iskolába nem fog sor kerülni – jelentette ki a miniszter.

Az iskolásokat érintő intézkedésekkel kapcsolatban Gulyás bejelentette:a Határtalanul programot felfüggesztjük, a külföldi osztálykirándulásokat megtiltjuk, a diákok nyári kéthetes nyelvtanulásának bevezetését egy évvel elhalasztjuk.

Megtiltják a 100 főnél nagyobb beltéri, és az 500 embert megmozgató kültéri rendezvények megtartását is, az olyan eseményeket is tiltják, ahol ennyi ember összegyűlhet. Ez az éttermekre, vendéglátóhelyekre nem vonatkozik, de már a szórakozóhelyekre, mozikra, színházakra igen. A miniszter azt mondta, hogy a létszámhatárokat azért így húzták meg, mert ezt látták a nemzetközi gyakorlatban. Az országgyűlésre nem vonatkozik a 100 fős korlátozás.Ez egy alkotmányos feladat, az Országgyűlésnek háborúban is üléseznie kell – mondta a miniszter.
(Taxisok számára info: a kemény pénzekért lepacsizott szórakozóhelyeken is legfeljebb olvasókört lehet tartani, vagy teadélutánt. A hétvégi betépős-okádós bulikáknak egy időre vége, még akkor sem lesz forgalom, ha az unatkozó egyetemisták mennének. Nem mehetnek. Ugyanígy a színházak, mozik előadásai, a koncertek sem lesznek megtartva, a Barba Negrához sem érdemes beállni.)

A munkahelyekre egyelőre ugyanez a korlátozás nem vonatkozik. Később a miniszter annyival egészítette ezt ki, hogy a munkáltatókat támogatják abban, hogy az óvintézkedéseket kiterjesszék, akár home office-t rendeljenek el, de nem köteleznek erre senkit.
(Taxisok számára info: a nagy cégek legtöbbje „home office”-t rendelt el. Valószínűleg eddig sem a takarító néni taxizott, aki azért be kell járjon, ha ritkábban is.)

A veszélyhelyzet alatt nem kell megújítani a lejáró személyigazolványokat, jogosítványokat, egyéb iratokat. Egyelőre ezt a kötelességet felfüggesztik.
(Taxisok számára info: ellenőrzéseknél ebbe nem köthetnek bele, már ha lesz gerincük még ebben a helyzetben is ellenőrizgetni. Sőt, a lejárt taxivezetői papírokat sem kifogásolhatják. Ha mégis, bátran köhögjetek kettőt, és elmegy a kedvük.)

A döntések visszavonásig érvényesek. Most nem napokról, hanem hetekről és hónapokról beszélünk – tette hozzá a miniszter, aki szerint ugyan lesznek gazdasági károk, a kormány ezek kapcsán intézkedik, de most egyelőre az egészségügyi intézkedésekkel foglalkoznak.

A legfontosabb a magyar emberek biztonsága – magyarázta Gulyás Gergely, aki arra kérte az ellenzéket, hogy most ne folyjanak bele „kisstílű politikai vitákba”.
(Taxisok számára info: Nem politikai vita, pusztán jelzés: még mindig hiányoljuk, hogy a fuvarszervezők és a – támogatás nélküli, de igen lelkes – érdekvédők, mint például Metál papa, kamara, BKIK, Nagy Elek és bandáik milyen hatékony intézkedéseket szorgalmaznak a taxisok egészségének védelmében. Már ha lesz még munkájuk, és lesz még taxis Pesten, mire véget ér a járvány.)

A miniszter szerint szerda folyamán folyamatosan jelennek majd a szükséges intézkedésekről szóló kormányrendeletek. Éjféltől lesz hatályos a legtöbb intézkedés.

Ezt kell tudni a vészhelyzetről

Az alaptörvény szerint a kormány az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető elemi csapás vagy ipari szerencsétlenség esetén, valamint ezek következményeinek az elhárítása érdekében veszélyhelyzetet hirdet ki, és sarkalatos törvényben meghatározott rendkívüli intézkedéseket vezethet be.Arra is sor kerülhet, hogy az állam gazdasági magán társaságok felett veszi át az irányítást.

A veszélyhelyzetben a kabinet rendeletet alkothat, amellyel egyes törvények alkalmazását felfüggesztheti, törvényi rendelkezésektől eltérhet, valamint egyéb rendkívüli intézkedéseket hozhat.

Ez a rendelet tizenöt napig marad hatályban, kivéve, ha a kormány – az Országgyűlés felhatalmazása alapján – a rendelet hatályát meghosszabbítja.

A kormány rendelete a veszélyhelyzet megszűnésével hatályát veszti.

Később egy kérdésre azt mondta, hogy az egészségügyben kellő mennyiségű védőfelszereléssel rendelkeznek, Gulyás azt állította, hogy 60 ezer „félálarc” (az arcot rendesen takaró, a fertőzéstől védő) típusú maszk van raktáron az országban. Hamburgban pedig a német intézkedések miatt elakadt 120 ezer maszk leszállítása.

Szavai szerint álhír, hogy a kormány vizsgálná egyes területek, így például Budapest lezárását.

A Napi.hu kérdésére azt mondta: továbbra is csak állami laborokban lehet majd a Covid-19 fertőzésre teszteket végrehajtani, így a magánellátó helyeken vagy az egyetemeken erre nem kerülhet sor. A miniszter szerint egyelőre elegendő az állami laborok kapacitása.

„A WHO protokollja alapján végeztetjük el a vizsgálatokat. Az ehhez való megfelelésre egyelőre elegendő ez a 37 labor” – magyarázta Gulyás.

A kórházak adósságának kapcsán azt mondta, hogy egyelőre tárgyal a Pénzügyminisztérium a beszállítókkal. A veszélyhelyzet ezt a menetet nem befolyásolja.

A bolti áremelésekre figyelni fognak a hatóságok. Ha tisztességtelen ársávok meghatározását látják, akkor az ellen fel fognak lépni a tárcavezető szerint.