Észbe kaptak volna a taxis fuvarkufárok?

Észbe kaptak volna a taxis fuvarkufárok?
Megosztom

Nem hisszük.

Pedig úgy tűnik, mintha csak most ébrednének a fuvarszervezők és természetesen jó Metálunk. De gyanítható, hogy ez csak a látszat. Vélhetően mostanra sikerült egyeztetniük abban, hogyan is reagáljanak az eseményekre, és természetesen cikkeinkre. Mivel már nem hallgathatnak tovább, hát valamit mondani kellett. Csak legalább ne az látszana minden sorukból, hogy féltik a pénzüket. És akkor jöjjön a napi.hu cikke, természetesen kommentjeinkkel.

Nagy bajban vannak a budapesti taxisok – lesz, aki feladja

Jelentős fuvarszám-csökkenésről számolt be lapunknak több budapesti taxitársaság, az sem kizárt, hogy lesz, akinek hosszabb-rövidebb időre fel kell hagynia ezzel a hivatással. Ezzel szemben akadt olyan cég, amely eddig megúszta a visszaesést.

A turisták elmaradása Budapestről azonnal éreztette hatását a taxik forgalmában – mondta lapunknak Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke. Véleménye szerint a vírus miatti félelem egy pillanat alatt átrendezte azokat a hazai szolgáltatási szektorokat is, amelyek elsőként kapcsolódnak az idegenforgalomhoz.

(komment: Kábé egy hete minden nap a vírushelyzet folyik a csapból is. A turisták már egy ideje elmaradtak, de fémes szerkezetünk utolsó szösszenete érdekvédő szervezete (?) oldalán még mindig az innovatív Boltos íráska.) Jó reggelt, Metál papa!

Tamás Miklós, a City City Taxi Fuvarszervező Szövetkezet elnöke 15-20 százalékos forgalomcsökkenésről adott tájékoztatást, amelynek döntő többségét a reptéri fuvarok adták. Ezt erősítette meg Reif Zoltán, a Taxi 4 Kft. értékesítési vezetője szerint márciusban a reptéri fuvaroknál volt érezhető visszaesés.

(komment: Akkor most álljunk meg, mielőtt a többi, igen magas röptű nyilatkozatot olvasnánk. Nagy örömmel nyugtázzuk, hogy a fuvarkufárok is olvasnak minket (bár ezt eddig is tudtuk). Kiemeljük, hogy két napja írtuk le a fuvarkufárok részéről tapasztalható teljes közömbösséget a taxisok irányába, azonban az itt megjelent sorok alapján úgy látszik, csak rászánták magukat, hogy egyes cégek némiféle védőfelszerelést adnak a rabszolgáiknak. Itt szeretnénk kiemelni, hogy amennyiben ezeket megpróbálják pénzért értékesíteni a számotokra, szokásotokhoz híven azonnal értesítsetek minket, természetesen inkognitókat most is megőrizzük. Gyanítjuk, ez nem áll távol a fantáziájuktól, úgyhogy figyelünk, és ha leírjuk, tán elhessegetik ezen kósza gondolataikat. Továbbá felhívnánk figyelmeteket, hogy a cikkben a fuvarszervezők nyilatkoznak ismételten és sokadjára, úgy is, mint szakma. Számtalanszor leírtuk, nem ők a szakma, ők csak a taxisok nyakára telepedett, pénzlehúzó gazdasági ágazat, akiknek lövésük sincs, mi folyik az utcán. Nagyjából ezt jelzik a fent említett százalékos arányok, amivel ti a kérdőívekben teljesen ellentétes számokat írtatok nekünk. Igen, a cégesek is. Mivel ezek beérkezése folyamatos, így még csak egy igen szép, nagy számokon alapuló részeredmények állnak rendelkezésünkre, de azok köszönő viszonyban sincsenek a 15-20 %-kal. Ez esélyesen a fuvarkufárok bevételeinek visszaesése, köszönhetően azoknak, akik a tartalékaikból még bevitték a tagdíjakat.)

A Főtaxi szerint korlátozó intézkedések, a repülőjáratok tömeges törlése, a világturizmus helyzete a reptéri taxiszállításban és a teljes taxis személyszállítási ágazatban elkezdte érezteti hatását. A cég ettől függetlenül nem hagy fel a repülőtéri utasok kiszolgálásával.

(kérdés: A repülőgép járatok tömeges törlése mellett az feltűnt, hogy a beérkező gépek is kisebb utaslétszámmal jönnek, és a puffer állandóan csúcsra jár? Bár információink szerint a Főtaxinál tarifacsökkentésről folynak tárgyalások, bár alig egy hete még ott is emelni akartak. Nos, kíváncsian várjuk, hogy ha a csökkenés be is következik, az milyen mértékű lesz, és mennyiben segíti a taxisokat.)

Ezzel szemben a Boltnál az elmúlt hónapban nem éreztek visszaesést, a sofőrök egyenletes, magasa kihasználtsággal dolgoztak. Láng László a cég hazai menedzsere ugyanakkor a repülőjáratok törlése miatt később már forgalomcsökkenésre számít.

(komment: Ja, a tegnap éjszaka is pont ezt mutatta. Tudjátok, a bejelentett vészhelyzet utáni éjszaka. Tanácstalan arccal ácsorogtak a drosztokon és bolyongtak az utcákon a Boltosok, annyira magas volt a kihasználtságuk. Néha utcára is mehetnének a nyilatkozgatók. De majd meglátjuk, amikor autóbérletet kell fizetniük….)

Egy, a Napi.hu-nak nyilatkozó taxis ugyanakkor szignifikáns visszaesésről beszél, a korábbinál sokkal több várakozó, fuvar nélküli autót lát.

(komment: Jé, lehet, hogy ő a fuvarkufárokkal ellentétben tényleg kimegy az utcára?)

Készülnek a taxisok

Metál Zoltán szerint a taxisok a korábbinál gyakrabban tisztítják, szellőztetik járműveiket. Van olyan sofőr, aki minden fuvar után fertőtlenítőkendővel töröl át minden olyan felületet, amelyet az utas megérinthetett.

(Komment: akkor kábé az egész belső teret. Mert lélegzik is az utas. Csak szólunk….)

A Taxi 4-nél azt kérték a kollégáktól, hogy aki egy kicsit is betegnek érzi magát, ne dolgozzon és minden utazás után fertőtlenítsenek. Ennek érdekében megrendeltek több száz flakon fertőtlenítőszert, amelyet várhatóan még a héten kiosztanak.

(Komment: De azért a tagdíjat a beteg is küldje be a családdal…. Vélelmezzük, mert ugye erről említést sem tesznek.)

A City Taxinál is felszólították a kollégákat a rendszeres fertőtlenítésre, illetve „nyomatékosan” megkérték őket, hogy személyesen ne menjenek be a cég központjába, használják a már bevett elektronikus ügyintézési formákat. A cégnél felkészültek arra is, hogy a diszpécserek távmunkában dolgozzanak.

(Komment: A City is beáll az innovatívak sorába. Amúgy minek menne be a diszpécser? Alig vannak hívások…lassan megérjük, hogy a taxis is otthonról dolgozik. Csak így:

A Főtaxinál a személyes higiéniai szabályok fokozott betartására hívták fel a figyelmet, illetve kézfertőtlenítő szerekkel látják el az összes autót is.

(Komment: Értjük. Az olcsó, az FFP3 drága. Minek a maszk, nem? A félhulla is behordja a tagdíjat.)

A Boltnál – a fertőtlenítés mellett – online ügyfélfogadási rendet vezettek be és a központi dolgozóknak lehetővé tették az otthoni munkavégzést.

(Komment: Mert ők a trendi, menő, innovatív túlélők. Mindent IS túlélnek, bár lehet, saját magukat nem. Bár lehet, hogy a pénz, amit az elmúlt időszakban kitalicskáztak az országból, segítene a kormánynak a védekezésben. Talán még egy pár lélegeztető gépre is futná belőle….)

Lesz aki feladja

Azok a kollégák, akiknek az állandó rezsiköltségük magasabb (autóbérlet, lakbér, stb) és akár egy tartósabb kereslet csökkenés miatt nem tudják majd rövid-közép távon a fenntartásukat fedezni,kénytelen lesznek felhagyni a hivatásukkal – véli Metál Zoltán.

(Komment: nem a rezsiköltség magas, baszdmeg, hanem a fuvarkufárok díja, és a taxizásra települő egyéb lehúzó ágazatok, pl. biztosítók díjai. És itt kérdeznénk is Metál papától: tényleg már a Főtaxit erősíted hatalmas tudásoddal? Csak mert ma ezt írták nekünk hivatalos e-mailben….Ezek után mennyire érzed magad hitelesnek?)

A Taxi4-nél eddig egy sofőr volt, aki a fertőzéstől való félelem miatt hagyott fel ideiglenes a munkával. A City Taxinál úgy tudják, hogy konkrét felmondás nem volt eddig, de több sofőr fontolgatja a 2-3 hetes szünetet. A Boltnál és a Főtaxinál ilyen sincs.

(Komment: persze, ők szimplán kihalnak majd. Reméljük, a szakmából is. Szerencsére az agyhalál(uk) nem fertőz, mint a korona.)

Siralmas, keserves, katasztrofális

A taxisok nagyon pesszimisták a következő hónapok ágazati teljesítményével kapcsolatban. Metál Zoltán szerint az elmúlt hetek tapasztalata alapján a következő időszak „siralmas és keserves” lesz. Tamás Miklós úgy fogalmazott, hogy „Egy szóval írva tragikus!”

A Boltnál nem fogalmaztak ilyen karcosan, de fuvarcsökkenésre számítanak, ahogy a Főtaxi is.

(Komment: jó reggelt! Akkor idén nem lesz luxusnyaralás?)

A Taxi 4 szerint pedig a főleg a külföldiek szállításából élő cégek számára lesz katasztrofális a következő időszak. Reif Zoltán hangsúlyozta, hogy akik félnek a vírusfertőzéstől, azok a tömegközlekedés helyett válasszák a jóval biztonságosabb taxit, így lényegesen kevésbé lehetnek kitéve a fertőzés veszélyének.

(Komment: te akkora idióta vagy, hogy nem forogsz. Aki fél buszra szállni, mert nem tudja betartani a két métert, majd biztos beül taxiba, ahol a fél métert se nagyon. Ennyire nem lehetsz idióta. A buszokat ipari szerekkel fertőtlenítik, nem szar lötyikkel, amiket ti adtok a taxisoknak. Már akik adnak…)

A cégek aggodalma nem alaptalan. Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója csütörtökön a legrosszabb forgatókönyvet vázolta fel a budapesti turizmussal kapcsolatban. A fővárosi szállodákban folyamatosak a lemondások, az MTÜ előrejelzése szerint májusra 10-15 százalékos szobakihasználtsággal lehet számolni amely gyakorlatilag azt jelenti, hogy megszűnik a külföldi turizmus.

(Komment: összefoglalva: álmélkodva figyeljük, hogy ezt az egyszerű egy mondatot, mely szerint a taxisoknál – és nem a fuvarkufároknál – 2020. első három hónapja katasztrofális, és a koronavírus miatti helyzetre tekintettel még jó ideig romló tendenciát fog mutatni, nem tudják értelmezni. Ugyanis folyamatosan csak a saját magukra vonatkoztatott számokkal, tényekkel érvelnek, és ismételten, sokadjára és folytatólagosan is leszarják rabszolgáik érdekeinek védelmét. De most borítékolni merjük, hogy majdan, ha vége lesz, a kártérítésekért tartják a markukat. Na, azt nem fogjuk hagyni!)