Taxis levél a miniszter asszonynak

Taxis levél a miniszter asszonynak
Megosztom

A Taxisok Operatív Törzse Orbán Viktor miniszterelnök mai parlamenti bejelentése után levélben fordult a kijelölt miniszter asszonyhoz. Kérünk benneteket, hogy a mellékelt levelet minél többen továbbítsátok önkormányzati és parlamenti képviselőitek felé, és lehetőség szerint juttassátok el ti is médiakapcsolataitoknak. Mi a saját eszközeinket, kapcsolatainkat természetesen használjuk, de kell a ti megerősítésetek is

Célunk, hogy bármilyen jellegű segítséget is ad a kormány a taxis ágazatnak ebben a helyzetben, azt ti, sofőrök személy szerint kapjátok, és ne a cégek, kamara, kamuszakszervezetek, stb. nyeljék le.

Bártfai-Mager Andrea
nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter asszony

Tárgy: taxis ágazati szektorra vonatkozó kérések és javaslatok

Tisztelt Miniszter Asszony!

Hivatkozással Miniszterelnök Úr mai parlamenti beszédére az alábbi tájékoztatással és javaslatokkal szeretnénk Önhöz fordulni.

Mivel a taxis szakma igen speciális terület, úgy a foglalkoztatási formák, mint a működés tekintetében, elsősorban azt tartjuk fontosnak kiemelni, hogy – más szakmákkal ellentétben – a taxisoknak nincs valós és működő érdekképviseleti szervük. A médiából ismert Metál Zoltánt a taxis társadalom 95 %-a nem fogadja el, tagsága szinte nincs. A BKIK közlekedési tagozatát szintén nem tartják megfelelő érdekképviselőnek, már csak azért sem, mert egyrészt a taxisoknak csak bizonyos százaléka vállalkozó, sokan alkalmazottként dolgoznak/dolgoztak, valamint Nagy Elek, a BKIK elnöke egyben a Főtaxi tulajdonosa is, valamint a nemrégiben megválasztott elnökség több tagja is a Főtaxi alkalmazottja.

Jelezni kívánjuk, hogy leírtakra tekintettel még a BKIK-nál sincs teljes és valós adatbázis a fővárosi taxisok létszámáról, ahogy a fuvarszervezőknél sem, tekintettel a független szolgáltatók nagy számára (közel20-25 %). Ugyanakkor a fuvarszervező cégeket (jelenleg 11 van), szintén nem fogadják el érdekképviselőnek, mert a taxisok azt vallják, hogy a fuvarszervezők és a BKIK kizárólag a saját érdekeiket képviselik, amely viszont köszönőviszonyban sincs a sofőrök érdekeivel. Erről statisztikák állnak rendelkezéseinkre, melyeket kérdőív alapján készítettünk. Ezzel együtt birtokunkban van az összes korábbi dokumentum, mely igazolja, hogy hivatali szinten (Tarlós István főpolgármester úr, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, NKH, BKK, stb.) eddig is hatékonyan tudtuk képviselni kollégáink érdekeit, mindenféle szervezeti háttér nélkül.

Fenti állításainkat igazolja a jelenlegi helyzet is, amikor a közel nullára csökkent forgalom mellett is elvárják és megkövetelik a címek fejében előre beszedett tagdíjakat. Bár jelen helyzetben címek szinte egyáltalán nincsenek, a tagdíjakat változatlanul kérik és bekérik, esetenként ugyan minimális csökkentéssel, pontosabban a havi esedékes fizetendők egy részének későbbre történő halasztásával, a sofőrök által befizetett nagyösszegű kauciókat mintegy zálogként használva és visszatartva.

Már korábban, a taxis szakmával kapcsolatos problémák és anomáliák (kormányzati és önkormányzati rendeletek, ellenőrzések, stb.) egy ún. operatív törzs alakult, olyan taxisokból, akiket kollégáik elfogadnak, és már korábban is tárgyalásokat folytattak minisztériumi és önkormányzati szinten, valamint az egyetlen, a taxisok érdekeit védő munkát produkáló szervezetből, az Európai Taxis Egyesület néhány tagjából.

Ez az önszerveződött társaság konkrét, kézzelfogható és rugalmas javaslatokkal bír Önök felé a taxis szakmát ért károk enyhítésével kapcsolatosan. Célunk az, hogy amennyiben a taxisok bármilyen segítséget, támogatást kapnak a Kormánytól ebben a nehéz helyzetben, azt a valóban munkát végzők, azaz a taxisofőrök kapják, és ne a fuvarszervezők, illetve a kamara, mert csak ebben az esetben látjuk biztosítottnak, hogy a segítség az emberek napi gondjait megoldja.

Szeretnénk kiemelni, hogy javaslatainkkal csak az Önök munkáját szeretnénk segíteni és hatékonnyá tenni. Magában a későbbiekben lebonyolításra kerülő kárenyhítési folyamatban nem kívánunk részt venni, mert nem szeretnénk eddigi, nyilvánvalóan társadalmi munkaként végzett tevékenységünket kollégáink előtt kérdőjelessé tenni egy esetleges pénzügyi elszámolási rendszerben vállalt szerepvállalásunkkal.

Eddigi munkákból szeretném kiemelni legutóbbi akciónkat, amit 24 óra alatt, már az elmúlt hétvégén, civil összefogással, és amely mára hatékonyan működésbe lendült. Jelezni kívánjuk, hogy a fuvarszervezők és a kamara részéről 72 óra elteltével sem érkezett reakció egy olyan kezdeményezésre, mely a főváros, az ország és az állampolgárok érdekeit szolgálja.

https://www.sargalaz.hu/2020/03/14/taxisok-a-vedekezesert/?fbclid=IwAR28K7fXdL6k5_eeokIlm9Vlrm8s4oJlLGOvpSKVxn2LLVL0UiOkSFRsnag

https://www.facebook.com/groups/1480781395434737

Kérjük, hogy amennyiben Miniszter Asszony teendői sorában eljut a taxisok problémájához, keressen minket bizalommal. Kész, konkrét megoldási javaslatainkkal állunk rendelkezésére, amennyiben elfogadja több évtizedes szakmai tapasztalatokon alapuló kompetenciánkat.

Kívánunk Önnek sok erőt és kitartást az Önök előtt álló feladatokhoz.

Budapest, 2020. március 16.

Tisztelettel:

Taxisok Operatív Törzse

+36-30/593–85-26

taxisokoperativtorzse@gmail.com