Újabb szintre lép a járvány Magyarországon, a repülőtereket is lezárják

Újabb szintre lép a járvány Magyarországon, a repülőtereket is lezárják
Megosztom

Újabb szintre lép a járvány Magyarországon – kezdte Müller Cecília országos tisztifőorvos. Elmondta, hogy a következő napokban belép az ország a következő szakaszban, és már csoportos megbetegedések fognak következni.

„Ilyenkor már nem lehet tudni, hogy ki, kitől kapta el a vírust” – magyarázta a szakember, aki szerint már most sem tudják minden fertőzöttről, hogy kitől kapta el a koronavírust. Arra figyelmeztetett Müller, hogy a fertőzés elkerüléséhez a kantaktusokat kell minimalizálni.

Magyarország összes lakosának egy nagy erőfeszítést kell tennie. Az élet nem lesz olyan, mint ahogy megszoktuk – visszhangozta a tisztifőorvos a miniszterelnököt.

Müller Cecília arról beszélt, hogy aki teheti, maradjon otthon. A tömegközlekedést mellőzni kell, mint ahogy az idősebb rokonok meglátogatását is.

A kézmosásról nem lehet eleget beszélni – mondta Müller, aki ehhez mérten hosszan beszélt arról, mikor és hogyan kell kezet mosni. Azt csak futólag említette, hogy az egészségügyi dolgozók fokozott fertőzésveszélynek vannak kitéve.

A tisztifőorvos hangsúlyozta, hogy a kontaktusok kerülése azért fontos, mert így lassulhat a járvány, és ezáltal nem terhelődik túl az egészségügyi rendszer.

Jön a bírság

Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője azzal kezdte, hogy a  környező országok statisztikáit sorolta: Csehországban, Szlovákiában, Lengyelországban is nőtt a regisztrált fertőzöttek száma.

Az ezredes ezután a kormány hétfőn bejelentett  intézkedéseit részletezte. A templomokat továbbra sem zárják be, illetve az esküvőket, és a temetéseket is meg lehet tartani.

Lezárják Magyarország határait, minden rendezvényt betiltanak, háromkor zárnak az éttermek A kávézók és az éttermek délután háromig lehetnek nyitva, az élelmiszerboltokat nem érintik a korlátozások.

  • 15 óra után reggel 6 óráig a dolgozókon kívül nem tartózkodhat más a vendéglátó helyeken;
  • zenés-táncos rendezvények tiltva lesznek; a vallási közösségek szertartása, polgári esküvők és temetések nem számítanak ide;
  • a sporteseményeket nézők nélkül tartják meg;
  • bezárnak a mozik, színházak, könyvtárak, különféle közösségi színterek;
  • 15 óra után csak élelmiszerüzletek, drogériák, patikák, háztartási üzletek, benzinkutak, dohányboltok maradhatnak nyitva.

Egy hamarosan megjelenő rendelet szerint:

A szabályok megszegése szabálysértésnek számít, bírság jár érte, méghozzá 500 ezer forintos.

Az is elhangzott, hogy már 40 olyan magyar állampolgár van, akik nem tartották be a karantén szabályait.

A nemzetközi reptereket is lezárják

Lakatos elmondta, hogy hétfő éjféltől a közúti, vasúti, vízi és légi határátlépést is megtiltják. Magyar állampolgárokon kívül tehát más nem lépheti át a határt, de Lakatos szerint családokat nem szakítanak szét: a magyar állampolgárokon kívül házastársaik, szüleik is átléphetik a határt.

A bejelentés azt is maga után vonja, hogy lezárják a nemzetközi repülőtereket is.

Változó protokoll, Pintér negatív

Müller Cecília kérdésre válaszolva elmondta, hogy a helyzet nagyon gyorsan változik, ehhez alkalmazkodik a WHO protokollja is. A tisztifőorvos arra tért ki, hogy a karanténokban egyelőre elégséges hely van, és a vidéki kórházak infektológiai osztályain is kezelik már a koronás betegeket. Az is elhangzott, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központon kívül további hét másik labor is vizsgálni fogja a mintákat.

A tisztifőorvos szerint nincs semmiféle ellentmondás abban, hogy míg Pintér Sándort tesztelték, addig sok egészségügyi dolgozót nem. Müller Cecília szerint mindenkire ugyanaz a protokoll vonatkozik: mindenkit tesztelnek, aki koronavírusos beteggel kerül kapcsolatba.

Müller elárulta, hogy Pintér Sándor tesztje negatív lett.

Nem árulják el, hány egészségügyi dolgozó van karanténban

A tisztifőorvos arról is beszélt, hogy szerinte az egészségügyi dolgozók tudják, milyen védőfelszerelésre van szükségük, és szerinte azt használják is. Ezt arra válaszul mondta, hogy megkérdezték, mi a véleménye arról, hogy sok ápoló és orvos beszélt arról, hogy nincs elegendő védőfelszerelés.

Müllert arról is kérdezték, hogy hány ember esett ki az egészségügyi ellátásból azért, mert koronavírusos beteggel érintkezett. A tisztifőorvos nem volt hajlandó pontos számot elárulni:

4-5 helyen vannak egészségügyi dolgozók karanténban, 10-es nagyságrendben – ez volt a tisztifőorvos pontos számot firtató kérdésre adott válasza.

Müller hozzátette, hogy a karanténban tartott egészségügyi dolgozók koronavírus-tesztjei mind negatívak lettek eddig.

Kitoloncolt irániak, tüdőgyulladással teszteltek

Az is kiderült, hogy valóban kitoloncoltak 13 iráni állampolgárt. Lakatos Tibor megerősítette a hírt, azt mondta, az intézkedésre azért volt szükség, mert az irániak már az egészségügyi dolgozókat is „félelemben tartották”.

Arról is volt szó, hogy már úton van az a 120 ezer maszk, ami eddig Németországban vesztegelt. 

A tisztifőorvos szerint egyébként az egészséges embereknek felesleges maszkot hordaniuk.

A tüdőgyulladásos betegeknél is végeznek laboratóriumi vizsgálatot – állította Müller Cecília. A tisztifőorvos azt is elmondta egy kérdésre, hogy azért nem adnak ki területi és életkori statisztikákat a járvány terjedéséről, mert ez szerinte betegjogokat sért.

65 év feletti orvosok, elhalasztott műtétek

Müller Cecília azt mondta, hogy továbbra is számítanak a „tapasztalt kollégákra” az orvosok közül, akiket egyébiránt az Emmi rendelete alapján eltiltottak a személyes találkozástól betegekkel. Müller szerint írhatnak majd e-receptet, vényeket, és konzultálhatnak online.

A háziorvosok körülbelül egyharmada 65 év feletti, így itt komoly fennakadásokat okozhat a rendelkezés.

A tisztifőorvos azt is elmondta, hogy a Kásler Miklós vezette minisztérium egyelőre a halasztható műtétek halasztását kérte az egészségügyi intézmények vezetőitől, a járóbeteg ellátásra nem tért ki szerinte a miniszter, bár volt erről is szó az orvosoknak kiküldött vasárnap esti levélben. Egy újságíró felvetette, hogy mivel a rendelet még nem jelent meg erről, ezért több helyen továbbra is folynak ilyen halasztható beavatkozások, Müller szerint ez nem igaz.

Forrás: 24.hu; Kiemelt kép: MTI/Bruzák Noémi