Ne legyetek már megint verebek!

Ne legyetek már megint verebek!
Megosztom

Fej vagy gyomor, avagy pörkölt vagy nokedli, szigorúan taxival tálalva

A válságra, ami a taxis szakmát érte el szinte a legelső körben, röpke három hét után reagált a két legnagyobb hazai fuvarszervező cég.

A Főtaxi öltönyös-nyakkendős sofőrjei ezentúl a Spar élelmiszercsomagjait szállítják, persze kiírásuk szerint taxi fuvardíjszabással, azaz 700,- Ft. induló árral és 300,-Ft-os kilométerdíjjal.

Egyszóval aki a Spartól rendel, az biztos lehet abban, hogy a Csengetett, Mylord? című filmben érzi majd magát, bár tény, hogy a futárral ellentétben a borsos áron szállító, ámde igen elegáns sofőr nem fogja felvinni neki a cuccot. Inkább majd törölgeti kocsijából a kifolyt tejfölt és a szivárgó húslét, hátha mégis beül egy utas is valahol. Hiszen a tagdíjra valót, és a felhalmozódó, summás tartozásokra valót csak meg kell keresni.

A Bolt ennél innovatívabban nyomja, persze véletlenül sem az Über mintájára. Még a feltételezésen is képesek megsértődni, elfeledkezve arról, hogy vagyunk páran, akik járjuk a világot, és ismerjük az Übert. No de mindegy. Az nlcafe.hu portálon most éppen ezt böffentették fel:

„A Bolt, melyet elsősorban személyszállítási alkalmazásáról ismerünk – mely szolgáltatás már nálunk is elérhető –, pár héten belül elindítja ételrendelő szolgáltatását, a Bolt Foodot, itthon elsőként a fővárosban.
A vállalat hivatalos közleményében megemlíti, hogy több százezer regisztrált felhasználóval rendelkeznek Magyarországon, akik közül sokan épp home office-ban dolgoznak. Körükben jelentősen megnőtt az igény a megbízható, gyors és kiemelten biztonságos ételrendelő szolgáltatás iránt. A Bolt személyszállító partnereit is nehéz helyzetbe hozta a járvány, ezért a vállalat úgy döntött, arra nyitott sofőrjeit átképzi és egy új szolgáltatási ágban kínál számukra jövedelemszerzési lehetőséget – írják.
A Bolt Food applikáción keresztül egyszerűen, pár kattintással, a mobileszközön belüli bankkártyás fizetéssel, érintkezésmentesen lehet majd házhoz rendelni számos ismert és új budapesti étterem ételeit. Az alkalmazáson belül pontosan nyomon követhető a szállítási folyamat minden lépése, az érkezés várható ideje, illetve élő, magyar nyelvű ügyfélszolgálat segíti a felhasználókat. A Bolt a házhoz szállítást az ételrendelésen túl a legfontosabb mindennapi fogyasztási cikkekre és élelmiszerekre is tervezi kiterjeszteni, a jelenlegi krízishelyzet enyhítésének érdekében.
A cég a közeljövőben kerékpáros és motoros ételszállítók számára is lehetővé kívánja tenni a csatlakozást, és reményei szerint nagyobb egzisztenciális biztonságot tud kínálni azoknak, akik a járvány miatt veszítették el az állásukat.”

Amúgy a kezdeményezést örömmel üdvözöljük, végre tesznek valamit a pénzlenyúló fuvarkufárok a sofőrjeikért is. Ja, nem. Mostantól a kényelmi szolgáltatás helyett szállíthatnak pörköltöt nokedlivel. Persze szigorúan elegánsban nyomva. Az ügyesebbek tán meg is főzik.

A sofőröknek és futárcégeknek pedig csak annyit üzenünk: ahová a fuvarkufár keze beteszi a lábát, ott kő kövön nem marad. Sikerült nekik egy tollvonással összedönteniük a hazai, egyébként teljesen jól működő futárcéges piacot, emellett gondoskodni arról, hogy sofőrjeik ahelyett, hogy elmennének bejelentett állásba, ahol fizetik az adójukat, TB-jüket, és még fizetést (ne adj’ Isten, jattot is ) kapnak, keccsölhetnek, hogy meglegyen a tagdíjra való.

Az megvan nektek, hogy a taxisofőr nem szállíthat csak csomagot (élő utas nélkül), legalábbis a fővárosi taxirendelet szerint? És az, hogy élelmiszer szállítására az ÁNTSZ-nek a taxi fuvarozástól igencsak eltérő rendelkezései vannak? Vagy minden taxisnak akad a zsebében egy elfekvő, ámde érvényes egészségügyi kiskönyve? De sebaj, korona mellé mit már nekünk egy kis hasmenés. Nemdebár?

És ha még nem lenne elég: a rendeléseket és fuvarokat ugyebár bankkártyával lehet fizetni, hiszen már nem csak médiából, de a csapból is ez folyik. Ez az esetek nagy részében vagy a taxicég vagy a bérautó kiadója tulajdonában van. Kvázi a sofőr robotol, a bevételéből tankolni nem tud, enni nem tud, ámde a fuvarkufár biztos megkapja a tagdíjat, vagy a bérautós cég a bérleti díjat. Kiváló út az éhenhaláshoz – a mezei taxisnak.

Azt az apró tényt pedig, hogy olvasóink tájékoztatása szerint egyetlen egy fuvarszervező cég tarifa kalkulátora sem működik, már tényleg habnak tekintjük a tortán. Azt, hogy a hatósági ártól sem lefelé-, sem felfelé nem lehet eltérni, talán felülírja a jelenlegi helyzet. De erről legalább illene az illetékeseket is megkérdezni. Nemdebár?