Aranyköpés

Aranyköpés
Megosztom

Kedves Georgina!

Kiböfögtél magadból a facebookra egy posztot. Ma. Tudod, április 10-én, Nagypénteken. Ezen a napon emlékeznek meg Jézus Krisztus kínszenvedéséről, kereszthaláláról és temetéséről. Ezt csak úgy mellékesen írom, hogy tudd, milyen nap miatt van olyan sok ember otthon.

Holnap lesz nagyszombat, a „csend napja” a magunkba fordulás ideje, amikor a fájdalom mellett már elkezd megtelni a szívünk bizakodással, az újjászületés reményével. A feltámadás ünnepe reményt ad mindannyiunknak, hiszen a húsvét az élet győzelmét jelenti a halál felett, a húsvét maga a megújulás, olyan „bizakodásünnep”, amely azt sugallja, hogy nincs reménytelen és kilátástalan helyzet.

Ezért írunk most neked, aki egy kalap alá véve az ország összes taxisát, minden egyes, a taxi szabadjelzővel ellátott autóban ülő emberi sorsot, böfögtél egy nyafogósat. Talán magadba fordulsz, talán elgondolkodsz…. Kétlem bár, de reménykedem, hogy talán egyszer megvilágosodsz.

Szóval felböfögtél egy posztot, amiben elhordtad mindennek a szemét taxisokat, és persze gondolom azóta élvezel a sok kommentre, amiben lehányják, forintkergető buzinak és minden egyéb mocsoknak elhordják a taxis társadalmat.

Amúgy a profilodból az derül ki, hogy Szolnokon élsz, ott dolgozol, ahol orvosírnok vagy. Azaz adminisztrátor. Persze ez is fontos munka, szükséges feladat, de azért, valljuk be, nem te lélegezteted a súlyos betegeket, nem te szúrsz nekik vénát, nem te kötöd be az infúziót. És nem is te vagy az, aki a beteg alá tolja az ágytálat, aki megfürdeti, aki kicseréli a pelenkáját, vagy éppen letörli a könnyeket az arcáról. Te leírod tán a zárójelentését, amikor végre hazamehet a kórházból, végzed az adminisztrációt.

Igen, ebben is el lehet fáradni. Biztosan, hiszen minden munkában el lehet fáradni, ha becsülettel végzi az ember. De ez nem ment fel a gondolkodás, a tájékozódás és a kulturált viselkedés alól. Ez ugyanis alapvető emberi minimum. Lenne. Nálad, úgy látszik, nem működik.

És most nézzük a tényeket – a felböfögött moslékoddal kapcsolatosan.

Budapesten (tudod, az az ország fővárosa) ezelőtt egy hónappal született egy kezdeményezés. A csúnya, sokat szidott, hiénának csúfolt független szolgáltató taxisok kitalálták, hogy anyagi kereteiken belül, amíg bírják, ingyen visznek olyan egészségügyi dolgozókat, rendőröket, katonákat, akik a koronavírus elleni védekezésben dolgoznak, hogy hamarabb jussanak haza, így kicsivel többet tudjanak pihenni, hogy ne kelljen a pesti tömegközlekedésen milliószor átszállva esetleges fertőződésnek még jobban kitenniük magukat.

Érted, kiscsillag? Orvosokat, ápolónőket visznek munkába és haza. Nem portásbácsit, telefonközpontos nénit, és nem orvosírnokot, hanem olyanokat, akik súlyos beteg emberek mellett állnak, kezükben tűvel, fecskendővel, ágytállal. Az, hogy a szolnoki kollégák ezt pluszban vállalták, az ő emberségük példája. Örülj neki, hogy a szolnokiak ennyire jó fejek, hogy ők bírják erővel és kapacitással. A pestiek ugyanis nem bírják. Ők már az első pillanatban szigorítani voltak kénytelenek, javarészt a sok visszaélő, potyázó, kényelmes ember miatt. Az olyanok miatt, akik hozzád hasonlóan, úgy vélik, hogy nekik minden alanyi jogon jár, hogy nekik a kényelmi szolgáltatás is ingyen jár, kérés és köszönet nélkül.

Tudod, az életben van két alapvető szó, nem ártana ismerkedni velük. Ez a két szó a „KÉREM” és a „KÖSZÖNÖM”. Gyakorold, menni fog!

Egyébként megsúgom, ezek a ronda, forintkergető buzinak csúfolt emberek (akiktől a böffenéseden felbuzdult megmondóemberek örömködnek, tudod, akiknek első körben elengedték a KATA adóját, és akik valamely veled egyetértő szerint még ingyen szervízt és benzint is kapnak) nem kapnak se pénzt, se üzemanyagot, de még ételt sem ingyen. Ők adnak! Az idejüket, a – bevétel híján tartalékaikból, saját pénzükön vásárolt – üzemanyagukat és az EMBERSÉGÜKET. Talán ez az utolsó szó az, amit te biztosan nem értesz.

Szolnokon valóban létezik Hatnégyes taxi cég. Hogy honnan vetted azt, hogy téged ingyenesen kellene szállítaniuk, azt nem tudom. Mi úgy tudjuk, hogy a kórházi dolgozókat KEDVEZMÉNYESEN, 500 forintért szállítja a Hatnégyes taxi. Mi megkérdeztük, és elég egyértelműen elmondták, azért ennek is vannak feltételei, nem sok, de vannak. Egyrészt rendeléskor jelezni kell, hogy kórházi dolgozó kéri, és ezt igazolni sem árt. Erre azért van szükség, mert – ahogy Pesten, úgy Szolnokon – sem minden taxis csatlakozott a kezdeményezéshez. Csak akkor fog kedvezményes utat biztosító sofőr odamenni, ha ezt jelzik.

Ugyanis a taxi, kiscsillag, kényelmi szolgáltatás. Nem jár alanyi jogon, ingyenesen, csak azért, mert te kedvesen mosolyogsz, vagy éppen ordenáré módon fröcsögsz. Az pedig, hogy fiatal korod ellenére képtelen voltál egy ilyen megfeszített klaviatúra csapkodás után sétálni a napsütésben 2,5 kilométert, az téged minősít.

Azt pedig, hogy miért kellett a rendeléskor elmondandó két mondat helyett a menő okostelefonodat nyomkodni hosszasan, végképp érthetetlen számunkra. Bár neked biztos megérte. Vécés szelfi helyett most a böfögésedre kapod a lájkokat. Számolatlanul.

Ja, és mielőtt vinnyogni kezdesz holmi személyiségi jogok miatt, jelzem, NYILVÁNOS a posztod. Ezért tudták szanaszéjjel osztani. Csaxólok.