Cirkusz az egész világ

Cirkusz az egész világ
Megosztom

Shakespeare után szabadon….mert cirkusz az egész világ és bohóc benne minden férfi és nő.

Találtunk egy cikket ma, ami a cirkuszművészek (artisták, bohócok) támogatásáról szól. Olvassátok figyelő szemekkel, főleg a számokat, amik tények. Félreértés ne essék, nem irigylem tőlük. Szeretem a cirkuszt, szeretem a bohócokat is, sőt, teljes mértékig értem, miért kell segíteni őket, az állataikat. Egyetlen elefánt vagy oroszlán sem pusztulhat el, ahogy egyetlen ember sem.

Pusztán nem értem, tőletek, tőlünk miért sajnálják. Hogy nektek, nekünk miért nem jár hasonló segítség. Enni nekünk is kell, léteznünk sem árt. És hát az ország igazi bohócai a taxisok, igaz, nem művészek, de sokan már művészi tökélyre fejlesztették a bohóc létet a fuvarkufárok nagy, kaotikus cirkuszában, az elfuserált rendeletek poros manézsában.

Vagyis, értem. Azt hiszem, teljesen értem, ők miért, és mi miért nem. Megmondjam? Azért, mert amíg ti rohangáltok és remegve fizetitek a tagdíjakat, amíg a nehezen összegályázott pénzeteket alázatosan és önkéntesen adjátok, behordjátok a forintokat a család tartalékából, a földig hajolva és talpakat nyalogatva viszitek a fuvarkufároknak, addig azt kommunikáljátok a kormány felé, hogy itt bizony minden nagyon szép, minden nagyon jó, minden a legnagyobb rendben. Viszitek a pénzt, adjátok a pénzt, akkor mi lehet a baj? Hiszen futja rá, nem?

Eközben persze sír a fuvarkufár, hogy neki csökken a bevétele, hiszen csak fél tagdíjakat fizettek, és mikor lesz még, mire visszatöltögetitek a nagy fuvarkufár-kalapot, hogy veszélybe került a következő yachtja, szálloda-vásárlása, vagy csak a rosszlanyok.hu előfizetése. Sír, és majd ő kap, míg te éhen döglesz az utcán.

És ő kap, miközben a független szolgáltató, hála fémes szerkezetünk közönséges „szakmai közösséges” kommunikációjának, szépen, lassan és egyszerű mozdulattal majd keresztbe áll valahol, mellé pár társa, és nem mozdul, amíg ezt a sok ingyenélő szemetet, fuvarkufárt, megmondó önjelölt „érdekvédőt” el nem takarítják a jó büdös pi..ba.

És most nektek címezem a kérdést, kedves taxisok: meddig akarjátok még ezt az állapotot fenntartani? Meddig akartok csak a facebookon, fotel helyett a bal egy kényelmetlenségéből észt osztani és lázongani? Amíg éhen nem haltok?

Fekete Péter biztosította a magyarországi cirkuszművészeket a kormány támogatásáról

Jelentős támogatást kap a hazai cirkuszművészet: Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár a Cirkuszi Világnaphoz kapcsolódva egy közleményben biztosította a magyarországi cirkuszművészeket a kormány támogatásáról.
Magyarország kormánya elismeri és tiszteli a cirkuszművészetet, odafigyel az artista társadalomra – legyen az állami intézmény, privát utazó cirkusz vagy egyéni művész, fiatal pályakezdő vagy idős artista – ezért a Fővárosi Nagycirkusz fenntartóján a Nemzeti Cirkuszművészeti Központon keresztül jelentős támogatással, 1 millió euróval segíti a magyar és a közép-európai cirkuszi életet.
A támogatási rendszer a következő pontokban valósul meg:
1. Gyorssegély az utazó cirkuszoknak
Állatetetésre, állatgondozásra azonnali támogatásként kiosztásra került 50.000, a nagyobb cirkuszoknak 3.000, a kisebbeknek 1.500 euró.
2. Munka nélkül maradt artisták támogatása
Az állam 30.000 eurót biztosít a szakszervezeten keresztül a munka nélkül maradt artisták segélyezésére.
3. Telephelyhasználat
A Fővárosi Nagycirkusz budapesti telehelyére befogadta az egyik Magyarországon rekedt cirkuszt teljes társulatával és sátrával, lakókocsikkal, szerelvényeivel a pandémia időszakára díjmentesen.
4. Nyugdíjas artisták támogatása
A nyugdíjas artisták közül 15 fő havi 3.000 eurós juttatásban részesül egy évig nyugdíj-kiegészítésként, ez éves szinten több mint fél millió eurót jelent.
5. Ellátás és próbalehetőség
A Fővárosi Nagycirkuszban rekedt 6 artistacsoportnak a cirkusz ingyenesen étkezést, szállást és gyakorlási lehetőséget biztosít, gondoskodik a cirkuszban maradt lovak ellátásáról.
6. Online cirkusz – Cirkusz +
Heti rendszerességgel a Fővárosi Nagycirkusz online cirkuszi programot sugároz a nézőinknek közösségi csatornákon.
7. Állatetetés, állatgondozás további támogatása
A Nemzeti Cirkuszművészeti Központ nagy mennyiségű állateledelt, takarmányt tárol, amelyből valamennyi állattal foglalkozó artista díjmentesen vihet állatai ellátására.
8. Újrakezdés támogatása
Előkészítés alatt áll egy nagyobb, 300.000 eurós segély, amely értelmében az állam egy utazó cirkusztól előre megvásárol egy-egy előadást. Ezeknek az előadásoknak a díja előre kifizetésre kerül, amelyből a cirkusz az átmeneti időben felkészülhet az újrakezdésre,
9. Segélyvonal
A Fővárosi Nagycirkusz állandó segélyvonalat üzemeltet, ahol a Magyarországon bajban lévő cirkuszok és artisták jelentkezhetnek
10. Hálaadó kulturális rendezvénysorozat
A pandémiás helyzet elmúltával Magyarország nagyszabású hálaadó kulturális rendezvénysorozatot indít melybe az artista társadalom aktívan bekapcsolódik.
Forrás: behir.com