Apa, kezdődik!

Apa, kezdődik!
Megosztom

Emlékeztek azokra felbukkanó, kósza hírekre, hogy az új városvezetés lezárja a belvárost, és csak szerződött taxis cégek autói hajthatnak majd be oda? Persze akkor még nyitva voltak a bulinegyed kocsmái, és minden taxis pontosan tisztában volt azzal, hova melyik cég öltönyesei járnak kis táskákkal, szatyrokkal és nokiás dobozkákkal (ugye, a Vértanúk terén is át lehetett suhanni még pár hónapja, most pedig….).

Nos, ennek a kedves folyamatnak kicsit odapofozott a koronavírus, de szép fővárosunk kevésbé szép, ámde újsütetű vezetői már kezdik kiépíteni az ehhez vezető utat. Most úgyis van rá idejük, a sok egyéb hülyeség mellett.

Az első agyhalál a sebesség csökkentése – amúgy rém szakmai alapokon, a „zöld Budapest” jegyében – és a Nagykörút bicikliúttá degradálása volt. Csak mert biztos sokkal környezetkímélőbb 20-30-cal döcögni a dugóban. Remélem, a főpolgármester majd a mi autónk mögött biciklizik, garantálom, nem fog előzni még a körúton sem, hadd ismerkedjen a 20 km/h sebességnél kibocsátott káros anyag mennyiséggel pár kilométeren át.

A szakmai alap elvitathatatlan 1
A szakmai alap elvitathatatlan 2

Most pedig nyakunkon az újabb agyhaláluk: a belváros zárása. Gyanítjuk, hogy a repülőtéri szerződéshez hasonló mutyi van készülőben, a bulinegyedre átalakítva, a taxisokat nagyon kedvelő, és jól ismerő Neandermüller felsikkantásával, Christmas Gergő réveteg pillantásával kísérve. A főpróba épp most aktuális, a munka ünnepének örömére, csak hogy úgy tűnjön, néha dolgoznak is. Persze ez is – vélhetően – szigorú szakmai alapokon történik, és esélyes, hogy készült is hozzá hatástanulmány, pár millióért.

A kérdés már csak az, a tizenegy társaságból melyik lesz a befutó. Vajon a jelenleg éppen dögrováson levő, és futárrá avanzsálódott Főtaxi, aki amúgy is belebukott a Belváros lerohanásába, már a koronavírus járvány őrülete előtt, vagy nagyon innovatívan a Boltra teszi voksát a zöld főpolgi?

Nem jósolok, de ha ezt meglépik, esélyes, hogy zöld lesz a feje, olyan durrantást kap a taxisoktól. Mondjuk ráférne már egy kis szakmai irányítás. Esélyes, hogy sem a több tucatnyi szaktanácsadója, sem az alpolgármesterek nem hivatottak e téren kiokosítani, de legalább jó fizetést kapnak. Mi ingyen is megtettük volna, de abból nem tudnak pénzt lenyúlni. Szóval róka fogta csuka a helyzet.

Egyet azért mindig elfelejtenek: az utcán mi vagyunk otthon.