A taxisok szerint is horror a nagykörúti bicilisáv!

A taxisok szerint is horror a nagykörúti bicilisáv!
Megosztom

Továbbra sem ujjongják körbe Karácsony Gergely budapesti főpolgármester nevét a fővárosi autósok. A városvezető ugyanis biciklisávokat alakíttatott ki a Nagykörúton és az Üllői úton, aminek következtében mindkét irányban egy sávval leszűkült az úttest. A politikus ezt nem látja problémának.

A tegnap reggeli csúcsidőben mostanában mindennaposak a dugók, hiszen a jelentős autóforgalomnak egy-egy sáv áll rendelkezésére az Üllői úton és a Nagykörúton is. Reggel 7 és 8 óra között a Blaha Lujza téren állva mindössze öt kerékpárost számoltunk össze a Nyugati pályaudvar felé haladó irányban. Az autósok már a hajukat tépik, és tegnap is kaptak az alkalmon, hogy Karácsony Gergelynek üzenjenek a Borson keresztül.

© Bors

András hosszú évek tapasztalatával rendelkezik taxisofőrként. Ha valaki, ő tudja, miről beszél.

– Ez egy horror! Aki ezt kitalálta, annak fogalmi sincs a közlekedés mikéntjéről. Ott is ultradugók alakulnak ki, ahol egyébként nem szoktak. Ahol eddig is voltak kisebb dugók, ott most tömegnyomor van. Gergely, ön bebizonyította a maximális hozzá nem értését!

László azt sem tudta, hirtelen mit mondjon a megrökönyödéstől.

© Bors

– A kerékpársávok megnehezítik a közlekedést. Ma is 48 perc alatt tettem meg azt az utat, amelyikre máskor 10 is elég.

Tamás keveset jár Pesten, de azt látja, mi a helyzet a fővárosban.

© Bors

– Fél órával hamarabb kell munkába indulni, hogy senki ne késsen el – véleményezte a férfi.

Máté szerint ideje volt elkezdeni a kerékpársávok kialakítását, de a jelenlegi rendszer javításra szorul.

© Bors

– Jobban át kellett volna gondolni az egészet, és figyelembe kellett volna venni, melyek a frekventáltabb útvonalak.

– Fel vagyok háborodva! Akkora a forgalom, hogy nem lehet közlekedni Budapesten – mondta Márta és József, akik szerint tegnap csak azért voltak valamivel kevesebben az úton, mert esett az eső.

A témával kapcsolatban ezúttal Karácsony Gergely főpolgármester is megszólalt lapunknak.

– Szeptemberig folyamatosan gyűjtjük a tapasztalatokat, forgalmi adatok és visszajelzéseket a sávokkal kapcsolatban, ekkor fogunk arról dönteni, hogy mely szakaszokon szükséges változtatni, esetleg visszatérni a korábbi kialakításhoz – mondta a politikus, aki szerint a Budapest Közút és a BKK is folyamatosan méri a forgalmat, a nagykörúti kerékpársáv mostanra az egyik legnépszerűbb kerékpárút lett a városban, megelőzve a Bajcsy-Zsilinszky út-Károly körút-Múzeum körút útvonalat, amely évek óta népszerű és bejáratott útvonal volt a városban.

© Bors

Karácsony: nem fér el több autó

– A járvány alatt jelentősen visszaesett az autóforgalom a városban, a budapestieknek pedig szükségük volt arra, hogy alternatív közlekedési módokkal éljenek. Ezért alakítottuk ki – a nemzetközi példákat követve – az ideiglenes kerékpársávokat. Bár a járvány visszahúzódóban van, a közösségi közlekedés is használható már a szabályok betartásával biztonságosan, látni kell, hogy a korábbi állapotokhoz való teljes visszatérés zsákutca lenne. Budapest egyszerűen nem bír el ekkora autóforgalmat. Ahhoz, hogy a város élhető és járható legyen, a közösségi közlekedés mellett teret kell adni a szelíd közlekedési formáknak, tehát a kerékpáros és gyalogos közlekedésnek is. Nekünk az a feladatunk, hogy mindenki, aki hajlandó nem autóval közlekedni a városban, annak erre biztonságos és kényelmes lehetősége legyen – fejezte be a városvezető.

Forrás: borsonline.hu