Elfogatóparancsot adtak ki a Zóna Taxi és a Budapest Taxi volt tulajdonosa, Veres István ellen

Elfogatóparancsot adtak ki a Zóna Taxi és a Budapest Taxi volt tulajdonosa, Veres István ellen
Megosztom

A Budai Központi Kerületi Bíróság 2020. június 16-án magyarországi és európai elfogatóparancsot bocsátott ki az ismert vállalkozó, a Zóna Taxi és a Budapest Taxi korábbi tulajdonosa, Veres István ellen – értesült a Privatkopo.hu.

A vállalkozó ellen négy napja kibocsátott elfogatóparancs jogalapja: költségvetési csalás.

Veres István jelenleg III. rendű vádlottja annak a büntetőpernek, amelynek vádiratát 5 éve, 2015 nyarán nyújtotta be a Fővárosi Főügyészség az illetékes bíróságra. Azt nem tudni, hogy az elfogatóparancs ezzel a bűnvádi eljárással összefüggésben került-e kiállításra, esetleg azért, mert Veres – idézés ellenére – nem jelent meg a tárgyaláson, vagy másik, újabb bűnügyről van szó.

A vádirat szerint a Budapest Airport Zrt. új vezetősége 2006 májusában nyílt pályázatot hirdetett a repülőtér utasai részére alkalmi, azaz nem rendelt személytaxi szolgáltatás nyújtására. A III. rendű vádlott, Veres István által ténylegesen irányított taxi társaság, a Zóna-Service Zrt. már a pályázat kiírása előtt is végzett a repülőtéren taxi szolgáltatást, amely jól jövedelmezett, ezért a vádlott a pályázaton mindenképpen nyerni akart.

Ennek érdekében a pályázat kiírása után – IV. rendű vádlott ügyvédi közreműködésével – megállapodott az I. rendű Sziebert György és II. rendű Rényi-Vámos Krisztina vádlottakkal, hogy összesen 11 millió forintért munkaköri kötelezettségeiket megszegve közreműködnek abban, hogy a Budapest Airport Zrt. által kiírt pályázatot a III. rendű vádlott, Veres István által képviselt taxi társaság nyerje el.

A megállapodás alapján Sziebert és Rényi-Vámos Krisztina – szintén a IV. rendű vádlotton keresztül – ellátták Veres Istvánt belső információkkal, segédanyagokkal, tájékoztatták a többi ajánlat tartalmáról, illetve a belső megbeszélések lényegéről. A vádlottak összehangolt közreműködése eredményeként Veres cége a pályázatot elnyerte.

Sziebert, Rényi-Vámos és a IV. rendű vádlott közreműködésük arányában osztozott a Verestől kapott jogtalan előny összegén.

A vád szerint, a szolgáltatási szerződés megkötése után Sziebert György és Rényi-Vámos Krisztina további készpénz ígérete ellenében vállalták, hogy munkáltatójuk, a Budapest Airport Zrt. sértett gazdasági érdekeivel szemben Veres Istvánnak segítséget nyújtanak abban, hogy mentesülhessen a szerződésben vállalt szolgáltatási díj megfizetése alól. A két vádlott több millió forint jogtalan előny ellenében abban is közreműködött, hogy a szolgáltatási szerződést a Budapest Airport hátrányára módosítsák. Emellett Veres István olyan módon is megtévesztette a sértettet, hogy alkalmazottja, az V. rendű vádlott közreműködésével folyamatosan, éveken keresztül lényegesen kevesebb fuvart jelentett a Budapest Airport Zrt. felé, mint amennyit ténylegesen teljesített. A csalással a vádlottak 2006-2010 között összesen mintegy 500 millió forint kárt okoztak a Budapest Airport Zrt-nek.

Forrás: privatkopo.hu