Nagyon sok csúszópénzt kértek az óbudai vizsgaközpont munkatársai: 23 kormánytisztviselő ellen folyik eljárás

Nagyon sok csúszópénzt kértek az óbudai vizsgaközpont munkatársai: 23 kormánytisztviselő ellen folyik eljárás
Megosztom

Főleg autókereskedőktől fogadtak el kenőpénzt a Mozaik utcai vizsgaállomás munkatársai, akikre kedden csaptak le a nyomozók. Már 12 embert őrizetbe vettek, 11 személy ügye pedig még folyamatban van.

A BudaPestkörnyeke.hu is beszámolt róla, hogy kedden a nyomozók megszállták, majd lezárták Óbudán a Mozaik utcai vizsgaállomást. Az akcióban motozásokat, kutatásokat, gyanúsítotti kihallgatásokat hajtottak végre, amelyek eredményre vezettek.

A 20 személlyel közölt megalapozott gyanú szerint 2020 januárját megelőzően a közúti közlekedésben részt vevő járművek műszaki vizsgáztatását végző kormánytisztviselők és kormányzati ügykezelők több, gépjármű-kereskedelemmel foglalkozó személlyel abban állapodtak meg, hogy rendszeresen jogtalan anyagi előnyt kérnek, illetve fogadnak el gépjárművek műszaki vizsgáztatásával összefüggésben.

A korrupciós kapcsolatrendszerben érintett kormánytisztviselők és kormányzati ügykezelők – a hivatalos ügyintézési díjon túl – a gépjármű kategóriájától és a szabálytalanság mértékétől függően fogadtak el vesztegetési pénzt a kereskedőktől a soron kívüli vizsgáztatásáért, illetve a vizsgák során felmerülő szabálytalanságok figyelmen kívül hagyásáért, amivel naponta több tízezer, esetenként akár százezer forintos nagyságrendű gazdagodást értek el.

Az akcióban a Nemzeti Védelmi Szolgálat és a Készenléti Rendőrség munkatársai vettek részt, akik jelentős mennyiségű készpénz foglaltak le, illetve több ingatlant, gépkocsit, valamint bankszámlát vettek zár alá, összesen mintegy 250 millió forint értékben.

Az ügyészség 12 kormánytisztviselő őrizetét rendelte el, 11 személy esetében pedig indítványozza a kényszerintézkedés elrendelését. A letartóztatásokról a Budai Központi Kerületi Bíróság nyomozási bírája a mai és a holnapi napon dönt – írják.

Forrás: budapestkornyeke.hu; Kiemelt kép: az egyik gyanúsítottat elvezetik a helyszínről – Forrás: ugyeszség.hu