Veszteséges a tömegközlekedés Budapesten

Veszteséges a tömegközlekedés Budapesten
Megosztom

Ezért basszuk szét a taxizást, hátha akkor mindenki békávézik. Vagy valami ilyesmi – bár ez a mi kommentünk, nem a napi.hu írta.

Ritkán fordult elő eddig, hogy a budapesti közösségi közlekedés szervezője és központi cége, a BKK veszteséges lett volna, de most megesett.

A közzétett beszámoló szerint 4,7 milliárd forint mínuszt hozott össze a cég – írja a hvg.hu. Ilyen magas veszteség még nem volt a fővárosi önkormányzati cégnél.

Az indoklás szerint „a veszteség alapvetően két tényező következménye: egyrészt a kudarcba fulladt e-jegyrendszer veszteségéből 6,1 milliárd forint 2019-ben került elszámolásra, másrészt a fővárosi közgyűlés a BKK számára csak 10,4 milliárd forint kompenzációt hagyott jóvá”.

Tavaly 201 milliárd forint bevétele volt a BKK-nak, ennek az egyharmada, 67 milliárd forint származott jegy- és bérletértékesítésből.

Idén minden bizonnyal kevesebb bevétel lesz ebből a koronavírus-járvány miatti otthon maradás és a turisták elmaradása miatt.

A szociálpolitikai menetdíj-támogatás, amit az állam ad a kedvezményesen utazók miatti bevételkiesés kompenzálására, 14,8 milliárd forint volt, valamivel kevesebb, mint 2018-ban.

A legnagyobb tétel a fővárosi önkormányzattól kapott 96,4 milliárd forintos támogatás.

A közlekedési szolgáltatást nyújtó BKV is veszteséges volt: 3,8 milliárd forint a mínusz.

Forrás: napi.hu