Kivonul egy taxiszolgáltató a fővárosból

Kivonul egy taxiszolgáltató a fővárosból
Megosztom

Tízre olvad a budapesti minősített taxitársaságok száma, miután a TaxiPlus felhagy a szolgáltatással. A helyét a 6×6 Taxi veszi át, ami nem meglepő, hiszen a két vállalkozás egy cégcsoportba tartozik.

Befejezte működését a TaxiPlus – ezt a cég jelentette be a közösségi oldalán. A rövid tájékoztatásból kiderül, hogy a cég megrendeléseit a továbbiakban a 6×6 Taxi teljesíti, ahogyan a TaxiPlus utasainak hívását is ez a társaság kezeli a jövőben. A fejlemény kapcsán a Világgazdaság kereste a szolgáltatót, de lapzártáig nem érkezett válasz. A változás nyomán a fővárosi minősített taxitársaságok száma tízre csökkent.

A 2017 tavaszán alapított TaxiPlus levonulásáról hivatalos magyarázat még nincs, de a koronavírus-járvány – pontosabban a fuvarállomány ebből fakadó drasztikus esése – nagy valószínűséggel hozzájárult a döntéshez, egyúttal pedig a budapesti taxis piac koncentrálódásához.

A TaxiPlus megszűnése egyes források szerint az utóbbi folyamat kezdete lehet: szakmai fórumokon nem tartják kizártnak, hogy a fővárosi taxis parketten végül három-négy szereplő marad talpon. A válság nagy nyertese a Bolt (korábbi nevén Taxify) lehet.

A TaxiPlus távozásának sok előjele nem volt, a szolgáltató mögötti vállalkozás, a TaxiPlus World Kft. tavaly mintegy 297,5 millió forint nettó árbevételt ért el a 2018-as szűk 289 millió forintot követően. A mintegy 3 százalékos javulásnál jóval látványosabb az adózott eredmény 120 százalék körüli megugrása. Míg a cég két éve még 31,7 millió forint nyereséget termelt, 2019-ben már több mint 70 milliót.

Az átlagos napi árbevétel egy év alatt 791 ezer forintról 815 ezer forintra nőtt. Mindezek fényében nem okozott feltűnést, hogy az idén június 30-án tartott taggyűlésen Zengő Zoltán levezető elnök 80 millió forint osztalék kifizetésére tett javaslatot, amelyet a tagok meg is szavaztak.

Forrás: vg.hu