Rádió Taxi vs. Főtaxi – FIGHT! Fight?

Rádió Taxi vs. Főtaxi – FIGHT! Fight?
Megosztom

Már megint/még mindig Góré (már a neve is kész röhej) Pál. Az önként nyugdíjba vonult érdekvédő (olybá tűnik, a FODESZ facebook oldala is törölve lett a leleplezés után, legalábbis mi sehol nem találjuk) gyorsan fuvarkufárrá vedlett vissza. Vagy legalábbis szeretne, hiszen a jelenlegi piaci helyzet biztos pont lehetővé teszi ezen törekvését. No, de nézzük.

Majd valamikor, amikor déli harangszóra, Hunyadiként megindulnak, újjá éled az egykori legendás Rádió Taxi. Szerintük.

A történet pár évre nyúlik vissza, amikor is Sapkáék életre keltették az évek óta szundikáló Rádió Taxit. Életre keltették, majd szépen betagozódtak vele az akkor éppen Veres István által vezetett Budapest Taxi alá. Mondjuk voltak problémák, mert rossz nyelvek szerint sem a matricák, sem a szabadjelző – bár kicsivel később, pontosan a Bolt óta tudjuk, hogy ezen szabályok és rendeletek nem mindenkire nézve kötelezőek – nem volt elfogadva, de azért páran bőszen viselték, dacolva mindennel és mindenkivel.

Ismerős a fejlesztő neve? Igen, ő írta a Főtaxi, de a Budapest Taxi app-ját is.

Azonban egy szép, csendes reggelen Zengő „6×6 vezér” arra ébredt, hogy a Budapest Taxi megvételét célzó szorgos tárgyalásai hamvába holtak, és a Budapest bizony a főtakonyé lett. Megjegyzem, a látszólag egymással marakodó fuvarkufárok (pl. reptér-ügy) azért annyira nem utálják egymást, hogy adott esetben ne bratyizzanak le gyorsan, ha érdekeik, de főleg a zsebük úgy kívánja.

De visszakanyarodva az eredeti sztorihoz: a Rádió Taxi így – áttételesen ugyan, de – a főtakony birtokába került. Eltelt egy kis csendes időszak és most a jó Góré (igen, a góré még mindig közröhej) Pál, mivel 30 éves FODESZ sumákolása kiderült, vissza óhajt térni a „nem a taxiból, hanem a taxisból akarok megélni” fuvarkufári korszakához.

Ránéztünk hát az applikációra, mert pokoli kíváncsiak voltunk, hogy egy amúgy többmilliós beruházást igénylő IOS és android appot hogyan, milyenre sikerült jó Górénknak lefejlesztetnie. Hát ezt is igen olcsón megúszta ezek szerint, ugyanis a képernyőmentések szerint az Eredeti Rádió Taxi amúgy a Főtaxi programfejlesztője által págyolgatott programot használja. Megnéztük a többi cég app-ját is, és azért jelentős eltérések vannak köztük, ám az egy alomba tartozók, például 6*6 és (a már elhunyt) Taxi Plus egy fejlesztőtől származó appot használnak, a City-é megint más. Ergo az Eredeti Rádió Taxi újraindulása erősen Főtaxi érdekeltségnek tűnik, akármennyire is nyomatja a jó Góré (kac-kac), hogy az a saját mutatványa lenne. Valószínűleg ugyanazt a történetet játssza, amit évtizedeken át az EKSZ-szel.

Főtaxi app
Főtaxi app
Rádió Taxi app
Rádió Taxi app

Mondjuk az szépségdíjas a történetben, hogy a Rádió Taxi app-ja jobb verzió, újabb fejlesztés, mint a Főtaxié. Értjük, hogy a fejlesztőnek mindegy, kinek adja el az általa megírt programot, de hogy csak az alján a logót változtatja meg, azért több, mint érdekes. Na, de ez is mellékes. Egy alom a kettő, és ha megnyitom, lövésem lesz, a kettő közül melyik cégtől is rendelek.

Mondjuk, még ha sikerülne is neki felébreszteni a tetszhalotti állapotban vegetáló Rádió Taxit, jó eséllyel előkerülhet valamiféle fiú gyerkőce, aki kiénekelné a szájából a sajtot. Csak úgy megint, mert miért ne? A lúzer az jó eséllyel lúzer is marad. Már csak az a nagy kérdés, hogy ez a csodálatos ötlet mikor pattant ki a jó Góré (igen, röhögés) Pál agyából. Vagy mint érdekvédőből kifele menekülő út mindig is fent volt tartva a számára? Azon kívül most hogyan kerül ismételten is, mint Főtaxi/Budapest Taxi, vagy a jó ég tudja már hová is tartozó Rádió Taxi közelébe amúgy Boltos sofőrként? Felsejlik az a lehetőség, hogy szintén 30 éves jó szokásához híven (elég csak a taxis blokád idején végzett, senki által nem kért ámokfutására gondolni) hátba szurkált mindenkit.

Különösen érdekes mindez annak tükrében, hogy . mint megírtuk – az egykori, azaz eredeti Rádió Taxi Kft-t felszámolták.

Végül is lehet, hogy mint fuvarkufár jobban meghallgatást talál a fuvarkufári kerekasztal lobbija által félre- és megvezetett hivatali embereknél, hiszen azokat meg ahhoz szoktatták hozzá évek hosszú sora alatt, hogy a telefonszám-tulaj (megint röhögés) egyenlő a taxival.

Riadt kérdésünk, hogy egyáltalán a szabadjelző engedélyezett a minősítésen? Már ha a BKK-Közút kombó véleménye egyáltalán mértékadó valaki számára is.

Akinek még esetleg szándékában állt esetleg a Rádió Taxihoz menni, azért előbb alaposan tájékozódjon, és tartsa szem előtt, hogy nagy eséllyel FŐ(lehúzó)TAXI érdekeltségéhez keveredik, ahol, mint tudjuk, esetenként a kilépés többe kerül, mint a belépés. Hogy a Góré ebben a történetben mit keres, az meg majd kiderül. Vagy nem.

Magyarán: van itt baj bőven a készülékekben, de leginkább ott fenn, a fejnek nevezett toronyban, ahol agy helyett sokaknak már csak híg lötyi lötyög. Ez a fránya vírus helyzet csak felszínre tornázza a problémákat.

A kérdés lassan már tényleg „csak annyi”, lesz még élhető, normálisnak mondható a taxizás valaha is? Jelenleg nem sok esély látszik rá. Bár az MNB éppen a biztosítási piacon próbál rendet rakni, szóval még bármi is lehet.