Bezárhatnak a boltok a bevásárlóközpontokban, ha nem kapnak a kormánytól segítséget

Bezárhatnak a boltok a bevásárlóközpontokban, ha nem kapnak a kormánytól segítséget
Megosztom

Javaslataikat pontokba szedték, és a kormányhoz fordultak egyeztetést kérve.

Azonnali forgalmiadó-csökkentést és bértámogatást kér a kormánytól a Bevásárlóközpontok Bérlőinek Érdekvédelmi Egyesülete (BBÉE). A csaknem 100 ezer munkavállaló érdekképviseletét ellátó egyesület a kormánnyal kezdeményezett tárgyalásokon azt akarja elérni, hogy az érvényben lévő szerződéseket a bérbeadók ne mondhassák fel, és tekintettel a rendkívüli helyzetre – határozott időre – csökkentsék a bérleti díjakat 50 százalékkal. Ha a tárgyalások nem vezetnek eredményre, további boltbezárásokra és elbocsátásokra kell számítani a magyar kiskereskedelem egy jelentős szektorában – írja közleményében az egyesület.

A szervezet a kiskereskedelmi és vendéglátóipari vállalkozások és munkavállalóinak megmentése érdekében 5 pontos javaslatot tesz a kormánynak, ezek a következők: 

  • A kormány csökkentse a forgalmi adót a ruházati, lábbeli-, és a többi érintett szektor cégeinek, melyeknek bevásárlóközpontban vannak a telephelyeik 2021. január 1-től legalább 18 hónapra. 
  • A kormány támogassa a bérköltségeket úgy, hogy a bruttó bérek és a bérterhek 50 százalékát állja a vállalkozásoknak támogatás formájában.
  • Az egyesület kezdeményezi a bérleti díjak 50 százalékos csökkentését 2020. szeptember 1-től 2021. május 1-ig. 
  • Az egyesület kezdeményezi az euróban meghatározott bérleti díjak forintosítását 2020. március 1-től 2022. július 1-ig, úgy, hogy annak alapja az elmúlt két év forint-euró árfolyam átlaga legyen.
  • Az egyesület díjemelési és felmondási moratórium kihirdetését kezdeményezi 2024. január 1-ig, valamint kéri a bérleti biztosítékok lehívásának megakadályozását a vészhelyzet megszűnését követő második hónap végéig.

Forrás: hvg.hu