Kötelező felkínálni a bankkártyás fizetést – A taxisoknak is előírták, sok utas még nem tud róla

Kötelező felkínálni a bankkártyás fizetést – A taxisoknak is előírták, sok utas még nem tud róla
Megosztom

Az óév nehézségeket, az új év újdonságot hozott a taxisoknak is. Az egyik szombathelyi taxitársaság elnökét és sofőrjeit kérdeztük vírusról és a január 1-jétől törvényben előírt választási lehetőségről: a bankkártyás fizetésről.

A világjárványt a társaság is megérezte. Fejes Tibor elnök elmondta, szerencsére egyik munkatársuk sem fejezte be a taxizást, ám többen is szüneteltették vállalkozásukat.

– Az első hullám idején még tíz-tizenöt kolléga tartott szünetet, sokan hatvanöt év felettiek. Most csak körülbelül három ilyen munkatársunk van, a többiek már visszajöttek – jegyezte meg az elnök. Az utasok is elmaradtak, érezhetően csökkent a számuk tavasszal, majd elkezdtek visszatérni a nyár folyamán, de az új kijárási tilalom után megint fogyatkozás mutatkozott. A november és főleg a december pedig mindig erős hónap a taxisoknál. Ettől függetlenül a hétköznapokban annyira nem észrevehető a csökkenés, a péntek és szombat esték hiányoznak inkább. Ez a hiány már csak azért is fájó, mert sokan csak este dolgoztak, így az elmaradt bulik nekik különösen nagy kiesést jelentenek.

A legnagyobb nehézséget ennek ellenére a diszpécserközpont jelentette. Fejes Tiborék azonban semmiképpen nem szerették volna elküldeni a telefonos munkatársakat. Mint mondta, az utasok és a dolgozóik érdekeit is szem előtt tartották, fontos volt, hogy a rendszerük működhessen, és végül a munkatársak összefogásával szerencsére nem kellett elküldeni a diszpécsereket. A maszkhasználat is okozott némi fejfájást a sofőrök számára, az utasok nem minden esetben akarták betartani a maszkra vonatkozó szabályokat.

Más hírt is hozott az új év: január 1-jétől minden taxiban lehet bankkártyával fizetni.

Machinek Zsolt, a társaság egyik vezetője és sofőrje szerint az utasok jó része nem tud erről. Ő maga már két éve használja a terminálokat, de az a meglátása, hogy tíz utas közül általában egy fizet kártyával. Negatívumot egyedül a technikai problémák jelentettek, néha lassan csatlakoznak össze a terminálok a mobiltelefonos alkalmazással, ilyenkor kénytelenek várni. Év végéig előnyt is jelenthetett azonban a bankkártyaterminál: ha az utasok kártyás autót kértek, a sorban alapvetően hátrább álló autó előbbre is kerülhetett, ez az elsőbbség azonban a bankkártyás fizetés széleskörű bevezetésével elveszett.

Pinszker Attila csak most kezdte el használni az eszközt, és bár korábban nem érezte égető szükségét, egyelőre csak pozitív tapasztalatai vannak. – A terminál könnyen, rugalmasan használható – emelte ki, hozzátéve, hogy még nem sok kártyával fizető utasa volt az elmúlt napokban. Persze még nem is telt el sok idő. Emellett úgy látja, az idősebb utasok továbbra is a készpénzt részesítik előnyben.

A taxikban frissen bevezetett bankkártyás fizetés inkább a fiatalokra jellemző, de szerinte ez a fizetési mód lesz a jövő. A bankkártyás fizetés járvány idején is előnyös: csökkenti a fertőzés veszélyét.

Forrás: vaol.hu