Szárnyaltak a taxisok, aztán jött 2020

Szárnyaltak a taxisok, aztán jött 2020
Megosztom

A koronavírus-járvány előtt évekig növekedett a taxitársaságok és az egyéni vállalkozók árbevétele is. A 2020-as vírusválság azonban nagyon betettek a taxisoknak.

A járvány éppen azokat a tevékenységeket sújtotta legjobban, amelyekre a személyszállító vállalkozások a leginkább építenek: a turizmust, a vendéglátást és a szórakoztatóipart.

Forrás: Opten

Hiába sikerült 2016 óta  folyamatosan növelniük az árbevételeiket a taxitársaságoknak és az egyéni vállalkozóknak – és a korábbi növekedés ellenére még 2020 elején is volt még fejlődési potenciál az ágazatban – a járvány megjelenésével a taxisok is kiszolgáltatottá váltak – derül ki az Opten közleményéből.

Sok egyéni vállalkozó tűnt el

Az egyik legfontosabb tetten érhető jelenség a taxis egyéni vállalkozások számának drasztikus csökkenése. Az ágazatban mindig is felülreprezentáltak voltak az egyéni vállalkozók, de 2016 óta rendkívül dinamikusan kezdett növekedni a szektorban működő egyéni vállalkozók száma. 2020 áprilisában ez a trend ugyanakkor nemcsak, hogy megtört, de erőteljes csökkenésbe is fordult.

Csak áprilisban, egyetlen hónap alatt a teljes egyéni vállalkozói kör 4 százaléka vonult vissza végleg a piacról. Mindez annak fényében különösen érdekes, hogy összességében a többi ágazatban az egyéni vállalkozók száma még növekedett is a koronavírus-járvány alatt.

A csökkenés ellenére egyébként továbbra is 7000 egyéni vállalkozó taxis van Magyarországon, valamint 730 társas vállalkozás működik 1400 bejelentett alkalmazottal. A szállítási és raktározási iparágban mintegy 22 ezer egyéni vállalkozó dolgozik, az ebben a szektorban egyéni vállalkozóként munkát vállalók száma 2020-ban rekordmagasságba emelkedett – feltehetően azért is, mert a járvány miatt munkanélkülivé válók szállítói területekre kényszerültek.

Erre segíthetett rá az is, hogy a kormányzat adókedvezményekkel vagy éppen az ételszállítási feltételek rendezésével segítette a szektort, illetve az Opten közleménye alapján a taxisok között némi tisztulás is zajlik a büntetett előéletű taxisok kizárásával.

Ugyanakkor a a taxis egyéni vállalkozók száma továbbra is esik, de a társas vállalkozások számának csökkenése megállt.

A 2021 első fele várhatóan még jelentős részben a vészhelyzet túléléséről fog szólni a szektor számára, ugyanakkor az időzítés kulcskérdés lehet, hiszen ezt az üzemmódot sokan nem fogják bírni alacsony tőkeellátottság mellett. Mindezek mellett sokat számít a vállalkozók alkalmazkodóképessége és a további kormányzati intézkedések hatása is.

Forrás: forbes.hu