Már tervezik az új ferihegyi gyorsforgalmit

Már tervezik az új ferihegyi gyorsforgalmit
Megosztom

Eredmény született a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér közúti elérhetőségének javítása előkészítése kapcsán kiírt nyírt közbeszerzési eljárásban

– derült ki a szerdán megjelent európai közbeszerzési értesítőből. A feladat az engedélyezési, valamint a kiviteli tervek és tenderdokumentáció elkészítése, illetve a létesítéshez szükséges engedélyek megszerzése.

A megrendelő a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt., amely január közepén kötötte meg a szerződést a Főmterv Mérnöki Tervező Zrt. és az Utiber Közúti Beruházó Kft. párossal. A két cég áfa nélkül 1,395 milliárd forinttért végzi el a megbízást.

Ez egyebek mellett tartalmazza a Gyömrői út, a Kőér és a Hangár utcák közötti 3 kilométeres szakasz, a Ferihegyi repülőtérre vezető útnak az Üllői út-Határ út csomóponttól a Budapest közigazgatási határán kívül, a Market Central csomópontjáig tartó 12 kilométeres szakasz tervezését, de például a Hangár utca és az 1-es terminál közötti kétszer három, öt kilométeres sávét is. A mérnöki szolgáltatás egy új vasút feletti műtárgyat is magában foglal a Lakatos utca-Hangár utcánál, illetve a közművekkel kapcsolatos teendőkre szintén vonatkozik.

Fotó: Budapest Airport

Vitézy Dávid, a Budapesti Fejlesztési Központ vezérigazgatója tavaly októberben a közösségi oldalán számolt be a vonatkozó közbeszerzés megjelenéséról. Akkor azt írta, hogy a tervezés kiemelt szempontja a közösségi közlekedés előnyben részesítése és a közlekedésbiztonság jelentős javítása. „A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vezető gyorsforgalmi út rendbetétele messze nem csak a repülőtér közúti elérhetőségéről szól, egyben nagyszabású városfejlesztés is, hisz a beruházásnak köszönhetően javulhat teljes dél-pesti kerületek közlekedése és az érintett városrészek közötti keresztirányú közúti, autóbuszos, gyalogos és kerékpáros kapcsolatok is”.

A repülőtérre vezető út fejlesztéséről még 2018 végén döntött a kormány, ezt követően a fejlesztés optimális műszaki tartalmáról részletes előkészítő vizsgálatok és megvalósíthatósági tanulmány készült. Az eljárás megszületését megelőző hónapok egyeztetései nyomán a kiválasztott műszaki megoldásokat a kormány és a fővárosi önkormányzat közös városfejlesztési fóruma, a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa (FKT) és minden érintett kerület, a X., XVIII., XIX. kerületek is támogatták.

Forrás: vg.hu