Elakadt a hóban az embercsempész taxisofőr

Elakadt a hóban az embercsempész taxisofőr
Megosztom

Több fővárosi taxis is lebukott már embercsempészet miatt. A sárga autókat kilométerekről észreveszik a határvadászok, ennek ellenére mindig akad olyan vállalkozó, aki abban reménykedik, megúszhatja a fekete fuvart.

A hóval belepett délvidéki tájban nem igazán tud észrevétlen maradni egy sárga színű jármű. Nem számolt ezzel az a budapesti taxis, aki embercsempészetre vállalkozott autójával a magyar-szerb határszakasz kiskunsági végein. A 46 éves budapesti nő azzal védekezett, a koronavírus okozta korlátozások miatt kevesebb a megrendelés, nincs munkája, örült a vidéki fuvarnak, nem is gondolt bele, hogy illegális bevándorlókat kell majd szállítania. Mert ugyan ki más is rendelne egy hétszemélyes autót Budapestről Baja külterületére, egy kilométernyire a határtól, lakott területen kívülre, egy havas-saras erdősávba? A bíróság sem látta logikusnak a taxisofőr nő védekezését, csak azért maradhatott szabadlábon az ellene embercsempészet miatt elrendelt eljárásban, mert kiskorú gyerekeiről kell gondoskodnia. Bűntársa, egy szerb férfi nem úszta meg ennyivel, mivel személyes kapcsolatban állhat egy nemzetközi embercsempész szervezettel. A férfit február 3-án letartóztatták.

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztályának munkatársai a határvadászok jelzésére indultak taxivadászatra január 31-én, nem sokkal a déli harangszót követően Baja külterületén. A taxisofőr nem bírt a havas-sáros talajjal, pedig megpróbált elmenekülni a rendőrök elől. Ekkor négy utas kiugrott a taxiból és befutott a határsáv erdeibe, de a sofőrt, egy budapesti nőt és három másik utasát elfogták. Hamarosan horogra kerültek a vadonba menekülő utastársak is. A magukat szírnek valló határsértőket a meghallgatásuk után kiutasították Magyarország területéről, a taxisofőr ellen pedig nyomozást rendeltek el embercsempészet gyanújával.

Alig egy óra múlva egy másik autó mozgását is jelentették a határt figyelő rendőrök a nyomozóknak, szinte pontosan ugyanarról a helyről, ahol a taxist és utasait elfogták. Az újvidéki rendszámú autó szerb sofőrje négy magát szírnek tartó férfit fuvarozott, akik törvénysértő módon jutottak be Magyarország területére. A rendőrök a sofőr autóját lefoglalták, a migránsokat visszairányították Szerbiába, a szerb férfit pedig gyanúsítottként hallgatták ki. A Magyar Nemzet információi szerint a sofőr közvetlen kapcsolatban állhat egy Szerbiában működő nemzetközi, szír bűnözők által irányított embercsempész bűnbandával. Ő vitte volna tovább a taxiban elfogott migránsokat is, csak kisebb csoportra számított, nem fértek el a kocsijában az érkezők. Ezért kért segítséget a szállításukhoz. Idén már a második budapesti taxis bukott le a kiskunsági határszakaszon embercsempészet gyanúja miatt.

Forrás: magyarnemzet.hu és police.hu