New Yorkban már éttermi dolgozók és taxisok is kaphatnak vakcinát

New Yorkban már éttermi dolgozók és taxisok is kaphatnak vakcinát
Megosztom

A beltéri étkezés visszatérésével kézen fogva terjesztették ki az első körös oltást a vendéglátósokra és a taxisokra is.

Andrew Cuomo, New York állam kormányzója jelentette be a napokban, hogy kiterjesztették a vakcinára elsődlegesen jogosultak körét – a Phase 1b-t – az éttermi dolgozókra. A döntéssel az éttermi dolgozók mellett a taxisok és a fogyatékkal élők bentlakásos intézményeinek dolgozói is hamarosan oltást kaphatnak.

A helyi önkormányzatokra bízom, hogy miképp döntenek ebben az ügyben, kiket vesznek előre a helyzet legjobb megítélésekor

– nyilatkozta egy keddi sajtótájékoztatón Cuomo. „Nem tudon, hogy például Bill de Blasio – New York polgármestere – szeretné-e először beoltatni az éttermi dolgozókat és a taxisokat, ezt már a helyi egészségügyi szervek döntésére bízom.”

New Yorkban azért is kifejezetten fontos ez a kérdés, mivel Valentin-naptól újra lehet beltérben étkezni a városban.

Mivel emberek zárt térben fognak enni-inni, valamint őket kiszolgálja egy személyzet, ezért kritikus pont, hogy a dolgozókat megóvjuk

– nyilatkozta de Blasio, hozzátéve, hogy minden orvos szerint a beltéri közös együttlétre különös figyelmet kell fordítanunk,

így az éttermi dolgozókat New Yorkban mind az 1b prioritású kategóriába kell sorolni.

Ez elég nagy ugrás ahhoz képest, hogy eddig az 1a és 1b oltási lépcsőkben a New Yorkiak közül a 65 év felettiek, az élelmiszerüzletek dolgozói és a tömegközlekedésben dolgozók kaphattak elsődlegesen oltást a limitált számú vakcinákból – ebből az 1b-t terjesztenék ki most.

Az oltási folyamat következő szakasza, az 1c márciusban vagy áprilisban kezdődne, ekkor a „további létfontosságú dolgozók” kapnának oltást, a város többi lakója pedig valamikor nyár elejétől kaphatna oltást.

A második évébe lépő koronavírus-járvány gazdaságilag egyértelműen a turizmus és vendéglátás szektorait kezdte ki a legkeményebben, így nem csak New York, hanem február elsejétől már Olaszország számos régiójában is újranyitottak az éttermek – azonban a franciák például továbbra is bírsággal sújtják az illegálisan kinyitó vendéglátóhelyeket (melynek mértéke elenyésző az itthoni büntetésekhez képest), Ausztria pedig az ingázókkal kapcsolatban szigorított a napokban.

Forrás: roadster.hu/NY.eater, fotók: Unsplash