A Fidesz-KDNP az egri vendéglátósok és taxisok megsegítését javasolja

A Fidesz-KDNP az egri vendéglátósok és taxisok megsegítését javasolja
Megosztom

A Fidesz-KDNP frakció meggyőződése szerint a jelenlegi helyzetben nem csupán a kormánynak kell segíteni a vállalkozásokat, hanem más városok mintájára az egri önkormányzatnak is.

A koronavírus szinte lehetetlen helyzetbe hozta a vendáglátóipari vállalkozókat, az éttermeket és kávézókat, hiszen hónapok óta bezárásra kényszerültek, vagy forgalmuk töredékét bonyolítják csak le korlátozott szolgáltatásokkal. A védelmi intézkedések hatására megszűnő turizmus a taxisokat is sújtotta, sokan a hivatásuk feladására kényszerültek.

A Fidesz-KDNP frakció meggyőződése szerint ilyen helyzetben nem csupán a kormánynak kell segíteni a vállalkozásokat, hanem más városok mintájára az egri önkormányzatnak is – írják közleményükben.

A vendéglátósok a kormány intézkedésének köszönhetően mentesülnek a bérleti díjak kifizetése alól február 1. és május 31. között, köztulajdonban lévő ingatlanok bérlése esetén. Ez komoly segítség a kormánytól, de az önkormányzatnak is hozzá kéne tenni a maga részét.

Más városokban, például Székesfehérváron az önkormányzat
– az önkormányzati helyiségben üzemelő vendéglátóipari egységek teljes bérleti díját elengedi 2020. november 1-ig visszamenőleg és a korlátozások teljes időtartamára.
– a teraszok bérleti díját 2021. év végéig elengedi.
– létrehozott egy „Továbbfoglalkoztatást Segítő Alapot”, amelyre azok a vendéglátóipari cégek pályázhatnak, akik nem bocsátották el alkalmazottaik többségét a veszélyhelyzet miatt, a munkahelyek többségét tehát megőrizték ebben a nehéz időszakban is.
– a vendéglátóiparban dolgozó, állásukat vesztett és legalább 30 napig munkanélküli emberek számára rendkívüli, egyszeri 100 ezer forintos támogatást nyújt.

A Fidesz-KDNP frakció javaslata, hogy ezt a modellt kövesse Eger is, a vendéglátósok megsegítése ügyében a kifogások helyett a polgármester a megoldást keresse.

A taxisok helyzetén is számos város igyekszik segíteni. Budapest, Kecskemét, Veszprém és Miskolc is elengedi a taxisok drosztdíját 2021-re vonatkozóan. A Fidesz-KDNP frakció javasolja a polgármesternek, hogy ezt Eger esetében is tegye meg.

Egerben a belvárosi behajtásért is külön díjat kell fizetni a taxisoknak. A behajtást szabályozó rendeletet az ellenzéki többségű városvezetés 2020-ban módosította, és a Fidesz-KDNP frakció szerint indokolatlanul növelte az autósok sarcait. A koronavírus helyzetben nem helyes, ha a városvezetés az emberektől, a belvárosban élőktől, vagy az oda behajtani kívánóktól kíván plusz bevételt szerezni.

A Fidesz-KDNP frakció javasolja, hogy legalább azok számára, akik Eger Belvárosában a munkájukat végzik, az önkormányzat engedje el 2021-re a behajtásért fizetendő díjat, az eddig kifizetett összegeket pedig térítse vissza! A taxisok egyébként már megkeresték az egri polgármestert és a képviselőket szakmai javaslataikkal, a Fidesz-KDNP ezúton is biztosítja a taxisokat a törekvéseik támogatásáról.

A Fidesz-KDNP frakció képviselői szerint az egri vendéglátós is érdemel annyi segítséget az önkormányzattól, mint a székesfehérvári, és az egri taxis is érdemel annyit, amennyit a miskolci vagy a kecskeméti Reméljük, hogy a koronavírus idején az egri polgármester is a cselekvést választja a panaszkodás helyett

Forrás: heol.hu