Taxis élet a Covid idején

Taxis élet a Covid idején
Megosztom

Az Országos Taxis Szövetség elnöke szerint a második hullám jóval nagyobb károkat okozott, mint az első, a legnagyobb segítség jelen helyzetben egy gyors és célzott mentőcsomag lenne. A Főtaxi Zrt. vezérigazgatója szerint a nyári időszak átmeneti forgalomnövekedést hozott ugyan, de a forgalom ezzel együtt is csak a töredéke volt az egy évvel korábbinak. A Hetek annak járt utána, hogy hatott a 2020-as év a taxistársadalomra.

Reich Ádám, a Főtaxi Zrt. vezérigazgatója a lapnak elmondta, hogyan változott meg a belső munkaszervezés a pandémia hatására, milyen hosszú távon is pozitív fejlesztéseket kényszerített ki a mostani helyzet, Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség (OTSZ) elnöke pedig arról is beszámolt, milyen segítségre lenne leginkább szüksége a szektornak a kormány részéről.

„A kijárási tilalom bevezetésével gyakorlatilag megszűntek az esti, éjszakai és a hajnali fuvarok is. A jelenlegi adatok szerint közel 30 százalékkal csökkent Budapesten az engedéllyel rendelkező taxisok száma, ami vidéken is hasonló arányokat mutat” – osztja meg a friss statisztikákat Metál Zoltán. Az OTSZ elnöke szerint a második hullám jóval nagyobb károkat okozott, mint a tavaszi. Az éttermek, kávézók, mozik, színházak, múzeumok és egyéb közösségi helyek tartós bezárása miatt minimálisra csökkent a kapcsolattartási lehetőség – csupa olyan bevett találkozóhely, ahova gyakran rendelnek taxit az emberek. Minderre jön még az a tény, hogy a munkahelyek többsége továbbra is home office-ban működik. „Azt, hogy a legtöbben még mindig otthonról dolgoznak, mi is érezzük, hiszen csökkent reggelenként a munkahelyükre utazók száma, akik közül némelyek a taxis szolgáltatást vették ehhez igénybe.”

Metál Zoltán szerint a legnagyobb segítség jelen helyzetben a szektornak egy gyors és célzott mentőcsomag lenne a kormány részéről – hasonlóan a tavaszihoz, amikor adó- és járulékfizetési könnyítéseket adtak a kis- és mikrovállalkozásoknak, valamint kitolták a 2020–2021-ben lecserélendő autók határidejét 2022 év végére.

(Tízévente kötelező lecserélnie az autóját egy taxisofőrnek.)

„Az OTSZ és a Kamarák az elmúlt időszakban több javaslatot fogalmaztak meg és juttattak el a döntéshozók részére a vállalkozók kárenyhítésére vonatkozóan. A kormány céljaival megegyezően mi is szeretnénk megtartani a munkahelyeinket, ezért a minimálbérrel megegyező munkabér-támogatást kértünk és javasoltunk a taxisok részére. Emellett kértük, hogy azoknak a mikrovállalkozóknak, akiknek a turizmus megszűnése miatt csökkent az árbevételük, a 2021-es évben töröljék az adó- és járulékfizetési kötelezettségeit” – mondta el az elnök.

„A pandémiás időszak elején 90%-kal esett a megrendelőink száma. A nyári időszak átmeneti forgalomnövekedést hozott ugyan, de ezzel együtt is csak a töredéke volt az egy évvel korábbinak. Ezen a szeptemberben bevezetett és azóta is érvényben lévő korlátozó intézkedések érdemben már nem rontottak tovább” – fejti ki Reich Ádám, a Főtaxi Zrt. vezérigazgatója.

Majd hozzátette: annak ellenére, hogy az elmúlt évtized legnehezebb évét zárták tavaly, komoly fejlesztések és előremutató változások is elindultak cégen belül. Ezek egyike a digitális fejlesztés – létrehoztak egy digitális elszámolási központot a taxis partnerek mindennapi rutinját megkönnyítendő, belekezdtek egy digitális ügyviteli központ kialakításába, valamint frissítik a Főtaxi mobilos applikációját is. „Ezek nélkülözhetetlen lépések ahhoz, hogy megteremtsük egy, a 21. századi technológiai kihívásoknak megfelelően működő, piacvezető mobilitásszolgáltató vállalat alapjait” – mondta a vezérigazgató.

Részletek a Hetek pénteken megjelent számában.​

Forrás: atv.hu