Javaslatot kapott a kormány: ekkor kellene nyitni a szállodákat, éttermeket

Javaslatot kapott a kormány: ekkor kellene nyitni a szállodákat, éttermeket
Megosztom

Az MKIK március 20-i javaslatára a kormány engedélyezi az egyes boltok és szolgáltatók újranyitását, amint meglesz a 2,5 millió beoltott – írja közleményében a Kamara. A 2,5 beoltotthoz már csak nagyjából 70 ezer fő hiányzik, azaz a napokban sor kerül a lazításra.

A kormányzat meghallgatta a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara március 20-án tett javaslatát, és a jelenleg érvényben lévő – sok esetben a kkv-k szempontjából versenytorzító – korlátozó intézkedések feloldásra kerülnek – írja közleményében az MKIK, utalva arra, hogy a napokban életbe lépnek az újranyitás első intézkedései.

Ennek feltétele, hogy a lakosság egynegyede, azaz 2,5 millió honfitársunk megkapja az első oltását.

„Egyetértünk a Kormány azon szándékával is, hogy a 65 év felettiek teljes átoltása szükséges ahhoz, hogy biztonságban tudhassuk a vírusra legérzékenyebbeket” – írják. Ennek kapcsán megjegyezzük, hogy még nem tudni, hogy a 65 év felettieket hány százalékban oltották be, pár napja még 80%-os arányszámról lehetett hallani.

Az elmúlt hét vállalkozói jelzései alapján a következő lépésként azt javasolja a szervezet, hogy amennyiben élértük a kívánt számokat, a már védettséggel rendelkező lakosság korlátozások nélkül, de ellenőrzötten élhesse életét és térjen vissza a reálgazdaságba. „Így a gazdaság azon szereplői, akik eddig kénytelen voltak működésüket felfüggeszteni – mint például a turizmus és a vendéglátás –, is megkapnák az esélyt az újraindulásra azzal, hogy a védettséget igazolni tudó polgárok igénybe vehetnék ezeket a szolgáltatásokat.” – áll a közleményben.

A védettség státuszának ellenőrzéséhez egy applikáció bevezetését javasolja az MKIK, amellyel bárhol és bármikor zökkenőmentesen ellenőrizni lehet az érintett személy koronavírussal szembeni védettségét.

Portfolio vélemény:

Az MKIK javaslata összecseng a kormány szándékaival, ami az előzmények fényében egyáltalán nem váratlan fejlemény. Elég ha csak a koronavírus-válság kezelésének egyik eszközére, az iparűzési adó felének elengedésére gondolunk, amit szintén az MKIK tett le a kormány asztalára. Vagy a boltok nyitására, ami négyzetméter alapon valósulhat meg, és ezt szintén az iparkamara javasolta. Egyre biztosabbnak tűnik, hogy a kormány előnyöket fog biztosítani az oltással rendelkezők számára, erre utal a kamara mostani javaslata, de erre tett határozott célzást Orbán Viktor is pár napja. Előrevetítette, hogy valószínűleg fognak kapni kedvezményeket a beoltottak, de csak azután, ha elértük a három és félmillió beoltottat. Az oltottak a vakcinával járó előnyöket leginkább az étterembe járás, vagy a szállásfoglalás során élvezhetik majd idehaza.

Forrás: portfolio.hu