Önvezető taxik Pekingben

Önvezető taxik Pekingben
Megosztom

A Baidu sofőr nélküli, önvezető taxi szolgáltatást indított Kína fővárosában, Pekingben. Az önvezető taxik egyelőre még csak egy kisebb területen belül közlekednek.

Az autóiparban sok gyártó versenyzik, hogy az ő modelljük érje el először a teljes önvezetésre képes állapotot. Jelenleg a nagy gyártók közül talán a Tesla áll a verseny élén, de Elon Musk szerint még további időre van szükségük a teljesen autonóm vezetés eléréséhez.

A kínai technológiai óriás, a Baidu vasárnappal elindította a sofőr nélküli taxiszolgáltatását. Ezzel a Baidu az első olyan vállalat, amely önvezető járművekhez kapcsolódó szolgáltatást tesz elérhetővé bárki számára Kínában.

A Baidu már korábban is tesztelte az önvezető funkciójukat Pekingben, azonban akkor még biztonsági okokból ült valaki a volán mögött. Ez az első alkalom, hogy a volán mögött nem tartózkodott ember, azért az anyósülésre ültettek egy embert biztonsági okokból, hogy kezelje a hirtelen fellépő vészhelyzeteket.

Jelenleg 10 darab Apollo „robotaxi” működik egyidejűleg Peking nyugati részén (Shougang Park), egy körülbelül 1.2 négyzetkilométeres területen. Jelenleg a régió 8 megállójában vesz fel és tesz le utasokat a taxi. Minden út 30 jüanba kerül ($4.6) és 18–60 év közötti személyek vehetik igénybe a szolgáltatást. A Shougang Park egykori vas- és acélgyárak helyszíne, amelyet mára turisztikai célponttá alakítottak át. A Shougang Park lesz a 2022-es pekingi téli olimpia helyszíne. A forgalom nem mondható nagynak a környéken, de a turisták száma magas. A robotaxik többször is fékezésre kényszerültek, amikor turisták túl közel merészkedtek a járműhöz 1-1 jó fotóért.

Egy mesterséges intelligencia területén dolgozó elmondta, hogy jelenleg ez a technológia csúcsa és mindenkinek azt javasolja, hogy tapasztalja meg ezt az érzést.

Az utazni vágyók az Apollo Go nevű alkalmazáson keresztül tudják igénybe venni a szolgáltatást. Amikor a taxi megérkezik, az utasoknak beszállás előtt igazolniuk kell a személyazonosságukat. A beszállást követően a taxi csak akkor indul el, miután érzékeli, hogy az összes utas becsatolta a biztonsági övét.

Ami Lee kipróbálta a szolgáltatást, de továbbra is aggályai vannak az autonóm vezetéssel kapcsolatban. „Lehet, hogy a robotok nem képesek kezelni a hirtelen történő forgalmi változásokat.”

A Baidu tavaly óta teszteli az autonóm vezetést forgalomban. Az Apollo Go szolgáltatást már több mint 210 ezren vették igénybe. A Baidu közleménye szerint az elkövetkező három évben további 30 városban szeretnék elérhetővé tenni a szolgáltatást.

„A jövőben a Baidu Apollo sofőr nélküli taxiszolgáltatást fog indítani további városokban, lehetővé téve az embereknek, hogy környezetbarát és kényelmes módon utazzanak. Eközben továbbra is fejleszteni fogják az autonóm vezetési technológiájukat.” mondta el a Baidu alelnöke.

A Nasdaq-on jegyzett Baidu részvényei idén 4.64%-os mínuszban vannak, de az elmúlt egy év során közel 120%-kal emelkedtek.

Forrás: tozsdeforum.hu