Hidrogénes taxikkal zöldülne Madrid

Hidrogénes taxikkal zöldülne Madrid
Megosztom

A madridi taxisok hivatalos szövetsége, az FPTM azt tervezi, hogy 2026-ig legalább ezer hidrogén üzemanyagcellás autót állítanak forgalomba, valamint kiépítik az autók üzemeltetéséhez szükséges infrastruktúrát. Az első hidrogénes taxi 2022-ben állhat forgalomba.

Az FPTM egyúttal csatlakozott a Toyota, a Madrilena Red de Gas, a Fotowatio Renewable Ventures (FRV), a Grupo Ruiz és a PwC kezdeményezéséhez, melynek résztvevői százmillió euróból fejlesztik Madrid hidrogénes közlekedését. A beruházásban a járművek beszerzése mellett a hidrogén töltőállomások is szerepet kapnak – a cél természetesen az, hogy öld hidrogénnel tankolhassák a jövőbeli autókat.

A fejlesztés eredményeképpen 2026-ra már ezer hidrogén üzemanyagcellás taxi lehet Madrid utcáin. Ezek a járművek második generációs Toyota Mirai-k lesznek – a modellt az autopro.hu az elmúlt hetekben próbálhatta ki.

Segítik az átállást

Természetesen a hidrogén üzemanyagcellás autókra való átállás jelenleg még drága mulatság, amit a taxisok zöme nem tud megfizetni. Ezért a beruházás részeként támogatást kapnak a taxisok, hogy ne legyen drágább a fenntarthatóbb autó üzemeltetése, mint a belső égésű motorral szerepelt, kevésbé korszerűbb taxié.

Hasonló projekt indult korábban Párizsban is, ott hatszáz Toyota Mirai áll forgalomba 2024-ig taxiként – írja az electrive.com.

Forrás: autopro.hu