Még mindig nem lélegezhettek fel a nógrádi taxisok a járvány után

Még mindig nem lélegezhettek fel a nógrádi taxisok a járvány után
Megosztom

Továbbra is elmarad a taxisok forgalma a járvány előtti állapottól, bár az enyhítések miatt kedvezőbb lett a helyzetük, mint néhány hónappal ezelőtt. Noha az utasok visszatértek, a pandémia hatása még mindig érződik.

Nehéz időszak áll a taxisok mögött. A világjárvány okozta korlátozások miatt alig akadt munkájuk, mert az utasok az otthonaikba zárkózva töltötték a mindennapjaikat. Aki évtizedek óta csak ebben a munkakörben tevékenykedett, annak a vírus mellett a bizonytalanság is aggodalomra adott okot.

Szepesi Attila, a salgótarjáni taxisok egyike már harminc esztendeje szállítja az utasokat. Korábban a munkaideje nagy részét a hosszabb – olykor az országhatárokon túlra vezető – távolságok töltötték ki.

– A pandémia ideje alatt negyedére csökkent a bevételem, emellett pedig a félelem is napi szinten gondot okozott. Még tavaly, amikor tavasszal azt javasolták, hogy otthon kell maradni, akkor eleget tettem a kérésnek. Azt hittem, egy hónap és vége lesz a járványnak, ha mindenki hasonlóan cselekszik, mint én. Sajnos tévedtem – fogalmazott Szepesi Attila.

Mint mondta, a fuvarjai nagy része korábban cégek megbízásából érkezett. Rendszeresen járt a fővárosi reptérre, akár napi több alkalommal is. A korlátozások a munkájának ezt a részét teljesen megszüntették.

Szepesi Attila, a salgótarjáni taxisok egyike már harminc esztendeje szállítja az utasokat
Fotó: L. B. / NMH

– Idén június óta kezdtek visszatérni az utasok, de hiába a nyitás, mégsem annyi a munka, mint a koronavírus megjelenése előtt volt. Kevés az éjszakai szórakozóhely a városban, és lehet, a fiatalok is tartanak még attól, hogy teljesen visszatérjenek a régi életükhöz – mondta a taxis.

Az idősebb korosztály jelenleg is rendszeresen a bevásárlás vagy az orvosi ellátás miatt veszi igénybe a szállítást, mint a korlátozások idején. Úgy tűnik, még most is biztonságosabbnak érzik néhányan az autót, mint a zsúfolt tömegközlekedést.

Szepesi Attila elmondta, hogy korábban néhány fiatalra rá kellett szólni az autóban, mert nem megfelelően viselték a maszkot. Az idősebbekkel azonban nem volt semmiféle probléma.

Hozzátette: ma már újra utaznak vele külföldi üzletemberek, de ők még a Magyarországon bevezetett engedmények ellenére is hordják a maszkot.

– A vírus sújtotta időszakban jobban szerettem, ha az utasok hátul foglaltak helyet. Ezt igazán kérni sem kellett, mert maguktól is ezt a megoldást látták biztonságosnak az ügyfelek. Én egy plexilapot is vágtam az autóba, ami elválasztja a hátsó teret az első két üléstől. Féltem a megfertőződéstől, de szerencsére nem kaptam el a betegséget – mondta.

Ábrahám Lajos is régi taxis a megyeszékhelyen, már több mint tizenöt éve szállítja az utasokat. Egyetért kollégájával abban, hogy nem tért vissza az emberek életritmusa a korábban megszokott szintre.

Ábrahám Lajos taxis a kocsija szélvédőjét tisztítja az egyik salgótarjáni állomáson
Fotó: Ladóczki B. / NMH

– Kevesebb fiatal jár diszkóba, és a hajnalig tartó bulizás sem jellemző mostanában. A labdarúgó-Európa-bajnokság hatását sem lehetett észrevenni a taxiforgalmon. Korábban egy nagyobb sportesemény összehozta a baráti társaságokat, de most kissé elszigetelődtek egymástól az emberek. Az viszont megfigyelhető, hogy a nagyobb bevásárlások gyakoribbá váltak – fejtette ki Ábrahám Lajos.

Mint mondta, a legtöbb helyi taxis leleményes megoldásokkal próbálta biztonságossá tenni a járművét. Volt, aki befóliázta a támlát, és rendszeresen cserélte a csomagolóanyagot a takarítások alkalmával.

Ő viszont a fertőtlenítő tisztítás mellé vásárolt egy ózongenerátort, amivel rendszeresen csírátlanította az utasteret. A klímákat is ezzel a megoldással tisztítják az autókban, mert ez a leghatásosabb módszer a kórokozók eltüntetésére.

Forrás: magyarnemzet.hu